AKTIVISTI MAKEDONSKE „ŠARENE REVOLUCIJE“ NA PROTESTU „PODRŽI RTV“ U NOVOM SADU

Protest je počeo improvizovanom satiričnom televizijskom emisijom u kojoj su učestvovali Zoran Kesić, novinar...

Protest je počeo improvizovanom satiričnom televizijskom emisijom u kojoj su učestvovali Zoran Kesić, novinar portala Njuz net Viktor Marković i bloger Tibor Jona

Više hiljada građana okupilo se u ponedeljak uveče u Novom Sadu na trećem po redu uličnom protestu zbog smena na Radio televiziji Vojvodine.

Protest je počeo ispred zgrade RTV, improvizovanom satiričnom televizijskom emisijom Otvoreni studio u kojoj su učestvovali voditelj Zoran Kesić, novinar portala Njuz net Viktor Marković i bloger Tibor Jona, a emisiju je vodio Daško Milinović sa Omladinskog Radija.

Emisija je bila posvećena izveštavanju tabloida Informer i optužbi tih novina da su ljudi koji organizuju proteste podrške RTV-u zapravo strani plaćenici.

Viktor Marković je rekao da se jako dobro snalazi kao “strani plaćenik” i da mu je veoma drago što je “bogat”.

Jedna od smenjenih voditeljki RTV – Milica Kravić – rekla je da su prošle tri nedelje od kako su zatražene ostavke Upravnog odbora te medijske kuće i dodala da rukovodstvo RTV u potpunosti ignoriše zahteve demonstranata.

“Verujemo da stene mogu da se pomere i nećemo odustati od protesta”, kazala je novinarka RTV Vanja Đurić.

Ona je dodala da je novo rukovodstvo stopiralo serijal o radu pravosuđa u Srbiji na kojem je sa koleginicom radila pola godine.

Protest su podržali predstavnici inicijative „Ne da(vi)mo Beograd”, Šarene revolucije iz Makedonije, studenti žurnalistike iz Novog Sada i brojne nevladine organizacije i pojedinci.

Posle okupljanja ispred zgrade RTV, kolona građana prošetala je do sedišta Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, gde su zviždali i uzvikivali “Ostavke!” i “Ne damo RTV”.

Građani su potom prošetali kroz pešačku zonu u centru Novog Sada, a protest je završen ispred upravne zgrade RTV, nastupom angažovanog hora Horkestar koji je otpevao nekoliko antifašističkih pesama.

Na čelu kolone građani su nosili veliki transparent na kome je pisalo “Ostavke – podrži RTV”, a nosili su i majice sa napisima “Ne damo RTV”, “Podrži RTV” i “Udav medija”.

Nosili su i transparente na kojima je pisalo “Asklepije Vučić – udav je za njega kišna glista” i “Imaš Pink, vrati RTV”.

Izvor Beta, 13. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u