ZAŠTO SE IZRAEL OKREĆE RUSIJI?

Rastuća veza Izraela sa Rusijom izgleda više kao strateški izbor nego kao taktički zaokret,...

Rastuća veza Izraela sa Rusijom izgleda više kao strateški izbor nego kao taktički zaokret, u velikoj meri zbog razvijanja prirode izraelskih odnosa sa SAD

Strategija Vašingtona protiv Irana, neprijateljstvo između američkog predsednika Baraka Obame i premijera Izraela Benjamina Netanjahua, kao i rastući uticaj Moskve na Bliskom Istoku zahvaljujući kampanji protiv DAEŠ-a u Siriji, doprineli su približavanju Rusije i Izraela.

„Teško da možete da krivite izraelsku vladu što gleda na sever prema Rusiji za partnerstvo sa novim gradskim šerifom“, piše kolumnista „Vašington tajmsa“ L. Tod Vud.

Ova rastuća veza izgleda više kao strateški izbor nego kao taktički zaokret, u velikoj meri zbog razvijanja prirode izraelskih odnosa sa Sjedinjenim Državama.

SAD i dalje Izraelu pružaju „,mnogo vojne pomoći, ali nema više posebnih odnosa“, navodi Vud. „Izrael više ne može da računa na SAD za svoju krajnju bezbednost. Amerika više nije zaštitnik poslednjeg utočišta.“

Mnogi Izraelci smatraju da, ukoliko Obamina administracija i dalje smatra Izrael posebnim saveznikom, ne bi insistirala na nuklearnom dogovoru sa Iranom. Oni su zabrinuti da će Teheran tajno nastaviti da razvija nuklearno oružje, iako je Islamska Republika oduvek tvrdila da svoj nuklearni program koristi isključivo u mirne svrhe.

„Rusija ima prirodnu vezu sa Izraelom. Stotine hiljada ruskih Jevreja živi u Izraelu, koji je takođe i popularna destinacija za ruske turiste. Put nije dug, bezbednost je dobra, plaže i kultura fantastični. Mnogi imaju dvojno državljanstvo. Čak neki ruski državljani služe vojsku u Izraelskim odbrambenim snagama“, precizirao je Tod Vud.

Izrael je učinio napor da poboljša odnose sa Rusijom čim je Moskva započela vazdušne napade na terorističke grupe u Siriji, naveo je iranski list Horasan. Tel Aviv smatra ruske bliske odnose sa Damaskom, Teheranom i Hezbolahom korisnim za Izrael.

„Neki analitičari govore da angažovanje Rusije u Siriji pomaže očuvanju izraelskoj bezbednosti. Ono takođe omogućava da se Tel Aviv uzdrži od pokretanja nepotrebne vojne kampanje u Arapskoj Republici“, navodi list. Stručnjaci takođe ističu da će prisustvo Rusije u regionu omogućiti Izraelu da napravi širi „zaokret“ prema Moskvi.

Izvor Sputnjik, 14. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u