PALA VLADA U HRVATSKOJ, SABOR IZGLASAO NEPOVERENjE OREŠKOVIĆU

Zasad nije poznato šta će biti naredni korak – prekomponovanje vlade ili novi izbori Hrvatska...

Zasad nije poznato šta će biti naredni korak  prekomponovanje vlade ili novi izbori

Hrvatska vlada pala je nakon samo nekoliko meseci na vlasti, nakon što je Sabor izglasao nepoverenje premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Za odluku o iskazivanju nepoverenja premijeru vlade tzv. „Domoljubne koalicije“ i MOST-a glasalo je 125 poslanika, 15 je bilo protiv, a dva su bila uzdržana.

Orešković je rekao da je razlog njegove smene to što je „zbog nacionalnih interesa“ radio na rešenju spora Ina-MOL kroz nastavak arbitraže, što „nekima nije odgovaralo“.

„Nije tajna da se moji stavovi oko Ine, LNG-a i energetskog sektora bitno razlikuju od stavova nekih članova vlade i da sam ih čvrsto branio jer sam duboko svestan važnosti koju Ina i energetski sektor imaju za našu ekonomiju i borio sam se se da zaštitim naše vitalne interese“, rekao je Orešković.

Zasad nije poznato šta će biti naredni korak – prekomponovanje vlade ili novi izbori.

Na potezu je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, a deo hrvatskih medija objavio je da će konsultacije na Pantovčaku o prekomponovanju ove vlade početi već u petak ujutru.

Predsednica u svakom slučaju ima 30 dana da odluči da li će dati mandat nekom da prekomponuje vladu ili će odlučiti o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Pokaže li se, međutim, da u Saboru postoji većinska inicijativa o raspuštanju parlamenta, procs prema novim izborima će se, procenjuje se, razvijati vrlo brzo.

Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac je, nakon izglasavanja nepoverenja Oreškoviću, rekao da sada praktično počinje trka da li će vlada biti prekomponovana ili će se ići na vanredne izbore.

I za jednu i za drugu odluku je potrebno 76 „ruku“ u Hrvatskom saboru.

Izvor Tanjug/B92, 16. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u