„RUSKI DAVOS“ OBARA REKORDE; JUNKER: NEKIMA NIJE PO VOLjI ŠTO SAM OVDE

„Došao sam ovde jer sam želeo da vas vidim. Nekima se u Evropi naravno...

„Došao sam ovde jer sam želeo da vas vidim. Nekima se u Evropi naravno nije dopala ta ideja, ali meni se sviđa“

U Sankt Peterburgu startovao je jubilarni, 20. po redu, Peterburški međunarodni ekonomski forum, kojem tradicionalno prisustvuje i ruski predsednik Vladimir Putin.

Očekuje se da će ovogodišnji forum oboriti sve rekorde – na njemu učestvuje više od 10.000 ljudi.

„Ako to i nije rekord, onda je blizu toga“, rekao je novinarima pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Ukupno na „ruskom Davosu“ učestvuje 60 zemalja, više od 500 stranih kompanija, preko 600 ruskih i 2.500 stranih novinara. Takođe, biće održano i više od 100 događaja — okruglih stolova, debata i slično.

Za tri dana trajanja foruma učesnici planiraju da potpišu stotinak važnih sporazuma i ugovora.

Među učesnicima su šefovi država i vlada, kao i međunarodnih organizacija. U grad na Nevi stigli su predsednici Kazahstana i Gvineje, premijeri Italije i Malte, predsednik Evropske komisije, generalni sekretar UN i naravno šefovi velikih kompanija, kao i brojni međunarodni eksperti, naučnici, javni radnici i predstavnici medija. Svi oni su se okupili na novom mestu, nedavno izgrađenom kongresnom i izložbenom centru „Ekspo-forum“, najvećem u Istočnoj Evropi.

Ove godine slogan foruma je „Na pragu nove ekonomske realnosti“. U centru pažnje je ekonomski razvoj i bilateralna saradnja među državama u oblasti privrede, energetike, bankarskog sektora, malog i srednjeg biznisa…

„Naravno, jedna od glavnih tema je energetika. Očekuje se da će se razgovarati o projektu ’Severni tok 2‘ i izgledima obnavljanja dijaloga na temu energetike na relaciji Rusija-EU“, najavio je Ušakov.

Zapadni analitičari ocenjuju da će Peterbuški forum otopiti led između Rusije i Evrope. Oni konstatuju da po pitanju antiruskih sankcija u EU postoji raskol kao nikad do sad, i da se mnogi političari i ekonomisti zalažu za njihovo ublažavanje. Samim tim, ocenjuju eksperti, dolazak evropskih delegacija i zvaničnika, u datim okolnostima, važan je signal.

Pritom, u prethodne dve godine Evropljani su odsustvovali sa tog događaja i za to vreme je mnogo toga izgubljeno. Od 2013. do 2015. godine obim trgovinske razmene između EU i Rusije smanjen je za 120 milijardi dolara, tj. za 35 odsto.

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi je već izjavio na Peterburškom forumu da bi EU trebala da ukine sankcije Rusiji, ali da Moskva, kako je rekao, treba da učini prvi korak.

„Mi ne možemo sebi da dozvolimo da trpimo i najjači treba prvi da pruži ruku. A najjači su Rusija i predsednik Putin“, rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin imaće prilično zgusnut raspored tokom foruma. On će održati nekoliko sastanaka, a susret sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom smatra se ključnim — očekuje se da će razgovarati o brojnim pitanjima, uključujući i sankcije.

Dolazak Junkera u severnu rusku prestonicu izazvao je brojne komentare, a on je zbog toga bio predmet kritike na Zapadu.

Na marginama foruma Putin će se sastati i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, a glavne teme razgovora, kako se očekuje, biće borba protiv terorizma i regulisanje situacije u Siriji.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je rekao da dugačka lista zapadnih gostiju na forumu govori o tome da se efekat sankcija topi.

Izor Sputnjik, 16. jun 2016.

JUNKER: DRAGO MI JE ŠTO SAM OVDE, NEKE TEME U ČETIRI OKA

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sastanku s predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom pozvao gosta da raspravljaju o odnosima Rusije i EU.

Prvi čovek Evropske komisije je rekao da kada ima problema, uvek treba razgovarati.

„Imao sam zadovoljstvo da vas slušam u Sankt Peterburgu tokom jedne debate. Znam da ste neke od tema koje ste pokrenuli ostavili za naš privatni razgovor“, naveo je Putin.

Ruski predsednik je pred novinarima šefu Evropske komisije poručio da postoji niz tema koje su važne za odnose dve svetske sile.

„Postoje pitanja koja se često nalaze na bilateralnoj agendi Rusije i EU, kao i Rusije i Evropske komisije. Veoma mi je drago što sam se sastao sa Vama na Međunorodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu i što možemo da diskutujemo o svim temama“, rekao je Putin Junkeru.

Junker je u izlaganju na forumu upozorio Rusiju da će EU ukinuti sankcije ukoliko Kremlj u potpunosti primeni sporazum iz Minska.

„Sledeći korak je jasan. Puna implementacija sporazuma, ništa ni manje ni više“, rekao je Junker uoči sastanka s Putinom.

Kada se sastao s ruskim predsednikom, Junker je rekao da je susret s Putinom nešto što se „ne dopada svima u Evropi“.

„Došao sam ovde jer sam želeo da vas vidim. Nekima se u Evropi naravno nije dopala ta ideja, ali meni se sviđa. Zato što kada postoje problemi među nama, moramo da se sastanemo i razgovaramo“, rekao je Junker.

On je naveo da će nastupati „potpuno iskreno“.

„Imamo svakako nešto što želimo da kažemo jedan drugom, ali imamo i potrebu da budemo saslušani“, rekao je Junker.

Predsednik Evropske komisije izjavio je i da „pojedini ljudi možda ne odobravaju njegovu posetu Rusiji“, ali da smatra da nije pogrešio. On je rekao da zdrav razum nalaže da se razgovara s Moskvom uprkos tenzijama zbog ukrajinske krize.

Izvor Tanjug/B92 16. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u