SRPSKA VOJSKA NA VOJNIM IGRAMA U RUSIJI

Pored Srbije učestvovaće timovi iz čak 17 zemalja: Rusije, Kine, Belorusije, Kazahstana, Indije, Nikaragve,...

Pored Srbije učestvovaće timovi iz čak 17 zemalja: Rusije, Kine, Belorusije, Kazahstana, Indije, Nikaragve, Kuvajta, Venecuele i drugih, dok članice NATO neće učestvovati

Srpski tenkisti i inžinjerci učestvovaće na Međunarodnim armijskim igrama ovog leta u Rusiji.

Ovogodišnje takmičenje „ARMI 2016“ biće održano od 30. jula do 13. avgusta na 19 ruskih poligona, a prvi put će deo takmičenja biće održan i van granica Rusije – u Kazahstanu.

Ove „vojne Olimpijske igre“, kako su ih nezvanično nazvali domaćini, održavaju se po drugi put i spadaju među najveća i najbolje organizovana vojno-sportska prvenstva na svetu.

Na Igrama će, kako je najavio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, učestvovati više od 100 timova iz čak 23 države iz Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike.

Ekipe će se nadmetati u ukupno 22 različite discipline ili takmičenja koja obuhvataju gotovo sve rodove konvencionalne vojske.

Cilj takmičenja je da se prikaže osposobljenost i obučenost Oružanih snaga iz različitih zemalja i da se među raznim armijama razmene profesionalna iskustva.

Srpski vojnici će se takmičiti u dve najatraktivnije discipline — „Tenkovski biatlon“ i „Otvorena voda“.

Kako Sputnjik saznaje, srpski tenkisti se već intenzivno pripremaju za ovo veliko takmičenje, na kojem će, pored Srbije, učestvovati timovi iz čak 17 zemalja: Rusije, Kine, Belorusije, Kazahstana, Indije, Nikaragve, Kuvajta, Venecuele i drugih.

Na prošlogodišnjem nezvaničnom svetskom prvenstvu oklopnjaka srpski tenkisti su u žestokoj konkurenciji osvojili visoko treće mesto, i tako stali rame uz rame sa svetskim velesilama Rusijom i Kinom.

Ove godine, na tenkovskom biatlonu u Alabinu, nedaleko od Moskve, tenkisti Vojske Srbije pokušaće da ponove prošlogodišnji uspeh i da se plasiraju u finale.

Ekipe će voziti tenkove T-72B3, a svaku zemlju će predstavljati po četiri tenkovske posade — tri osnovne i jedna rezervna.

Tenkovski biatlon je takmičenje u kome posade borbenih vozila imaju zadatak da za što kraće vreme pređu određenu distancu (tri kruga od po 6-8 kilometara) pravilno savladaju nekoliko desetina protivtenkovskih prepreka i pogode određene ciljeve topom, spregnutim mitraljezom i protivavionskim mitraljezom.

U prvoj fazi – individualnoj trci – učestvovaće sve ekipe, a potom će se 12 najboljih timova plasirati u polufinale, gde ih očekuje druga faza takmičenja – štafetna trka.

Za razliku od tenkista koji su već stekli iskustvo na ovom takmičenju, srpski inžinjerci će po prvi put učestvovati na „vojnim Olimpijskim igrama“.

„Otvorena voda“ je možda i najteža i najekstremnija faza vojnih igara, ali za publiku svakako i najatraktivnija.

„Otvorena voda“ se, kao i prošle godine, održava na reci Oki kod ruskog grada Muroma, u Vladimirskoj oblasti. Osim srpske inžinjerije, ovde će se takmičiti i ruski, kineski i kazahstanski inžinjerci.

Zadatak vojnih timova po pravilu je veoma težak – oni treba da za što kraće vreme razgrnu ruševine i izbegnu minska polja, otvore prolaz za borbena vozila i tehniku, evakuišu ranjenike preko reke (širine 300 metara), sklope trajekt težine 60 tona, postave pontone i što je brže moguće prebace tešku vojnu tehniku i ljudstvo na drugu obalu.

Ovo je vrlo atraktivna vežba koja osim inžinjerije uključuje i avijaciju, ronioce i izviđače.

Prve u istoriji Međunarodne armijske igre održane su prošlog leta u Rusiji, na 11 poligona, od Novosibirskog do Kaspijskog mora. U takmičenju je učestvovalo 57 ekipa u 14 disciplina iz 17 zemalja, uključujući i Srbiju.

Iako su lani na „vojne Olimpijske igre“ bile pozvane i države NATO-a one se nisu odazvale pozivu, kako se pretpostavlja, zbog aktuelne političke krize u odnosima sa Rusijom.

Međutim, ni na ovogodišnjem spisku zemalja-učesnica takođe nema nijedne članice Severnoatlantske alijanse.

Osim tenkista i inžinjeraca, na vojnim poligonima širom Rusije i u Kazahstanu takmičiće se i artiljerci, vaduhoplovci, pripadnici PVO, snajperisti, mornarička pešadija, mornarica, vojni kuvari…

Rusija je jedina zemlja, među svim učesnicama, koja će imati predstavnike na svim takmičenjima, Kina će se boriti u 22 discipline, Kazahstan u 22, Venecuela i Belorusija u 9, Egipat u 6, Iran u 5…

Izvor Sputnjik, 16. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u