MIŠKOVIĆU PET GODINA ZATVORA ZBOG UTAJE POREZA

Na ovu presudu i Mišković i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože...

Na ovu presudu i Mišković i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra. Istom odlukom Mišković je danas oslobođen od optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih. Na ovu presudu i Mišković i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sudija Maja Ilić rekla je da je sudsko veće odluku donelo jednoglasno. Vlasnik Delte nije prisustvovao izricanju presude, na šta i nije obavezan.

Marko Mišković je 25. februara osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće „Merainvest” plati porez od oko 320,3 miliona dinara, ali je kao i otac oslobođen od optužbi za izvlačenje para iz putarskih preduzeća.

Miroslavu Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.

Miškovići su bili su uhapšeni u decembru 2012. godine. Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

MIŠKOVIĆU PRODUŽENA MERA ODUZIMANjA PASOŠA JOŠ TRI MESECA
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je za još tri meseca vlasniku Detla holdinga Miroslavu Miškoviću produžio meru zabrane napuštanja boravišta uz privremeno oduzimanje pasoša, jer smatra da i dalje postoji potreba da mu se u određenoj meri i fizički ograniči sloboda kretanja, rečeno je danas Tanjugu.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić je precizirala da je sud rešenjem od 16. juna potvrdio prvostepenu odluku kojom je Miškoviću produžena ta mera.

Apelacioni sud je zaključio da mera zabrane napuštanja boravišta uz privremeno oduzimanje putne isprave, kao jedna od najblažih procesnih mera uz ranije određeno jemstvo predstavlja dovoljnu, ali i nužnu garanciju za obezbeđenje prisustva okrivljenog tokom ovog krivičnog postupka, dodala je Piljić.

U obrazloženju odluke sud je naveo da su pomenute „procesne mere još uvek kumulativno (zajedno i jemstvo i zabrana kretanja uz oduzimanje pasoša) neopohodne, jer i dalje postoji potreba da se okrivljenom u određenoj meri i fizički ograniči sloboda kretanja, pošto okolnosti koje ukazuju da bi mogao pobeći, sakriti se i otići u inostranstvo, odnosno u nepoznato mesto nisu izgubile na značaju”.

S druge strane, kako podseća Apelacioni sud, procesne mere koje su se primenjivale na Miškovića su tokom krivičnog postupka sukcesivno ublažavane.

„Trenutno se u odnosu na njega primenjuje najblaža procesna mera koja mu slobodu kretanja ne ograničava prekomerno, posebno kada se ima u vidu da mu nije ograničeno pravo da od suda traži dozvolu za put u inostranstvo u vezi sa poslom sa kojim se bavi”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Mera zabrane napuštanja boravišta uz oduzimanje pasoša za još tri meseca pravosnažno je potvrđena i Miškovićevom sinu Marku i Milu Đuraškoviću koji su osuđeni u razdvojenom postupku.

TOMANOVIĆ: ŽALIĆEMO SE, PRESUDA NIJE REZULTAT DOKAZA
Branilac Miroslava Miškovića advokat Zdenko Tomanović najavio je danas da će se žaliti na presudu kojom je Mišković osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu zbog pomaganja sinu Marku da utaji porez, sa obrazloženjem da presuda nije zasnovana na dokazima.

Tomanović je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da sud nije imao hrabrosti da se suprotstavi „obećanjima političke elite” da će ovakva presuda biti doneta.

Advokat je naveo da je Mišković oslobođen za centralno delo iz optužnice zbog kojeg je uhapšen i zbog kojeg je proveo više od pola godine u pritvoru.

MIŠKOVIĆ TRAŽI PASOŠ, IMOVINU I JEMSTVO, NAZAD
Delta holding, kompanija Miroslava Miškovića, koji je danas osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu, saopštila je nakon izricanja presude da će Mišković „braniti svoje prava”, što podrazumeva, kako je navedeno, vraćanje putne isprave i omogućavanje poslovanja u inostranstvu.

Mišković takođe očekuje oslobađanje njegove zamrznute imovine vredne više od 40 miliona evra, vraćanje položenog jemstva od 12 miliona evra, kao i donošenje drugostepene i pravosnažne odluke, koja će potvrditi neistinitost prvostepenih optužbi.

U saopštenju se ističe i da je procesom i medijskom kampanjom Miškoviću, njegovoj porodici i kompaniji načinjena neprocenjiva šteta, a njemu narušeno zdravlje i ugled.

Izvor Tanjug/Politika, 20. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u