SOROS: RASPAD EU JE PRAKTIČNO NEIZBEŽAN

„Sada se katastrofalan scenario kojeg su se mnogi plašili materijalizovao, čineći raspad EU praktično...

„Sada se katastrofalan scenario kojeg su se mnogi plašili materijalizovao, čineći raspad EU praktično neizbežnim“

Raspad Evropske unije praktično je neizbežan posle izlaska Velike Britanije iz njenog sastava, izjavio je poznati američki finansijer, investitor i milijarder Džordž Soros.

U četvrtak je u Velikoj Britaniji održan referendum o članstvu zemlje u EU. Prema zvaničnim podacima, za izlazak iz Evropske unije glasalo je 51,9 odsto Britanaca.

„Sada se katastrofalan scenario kojeg su se mnogi plašili materijalizovao, čineći raspad EU praktično neizbežnim“, napisao je Soros u komentaru objavljenom na sajtu novinskog sindikata „Prodžekt sindikejt“.

Investitor je, takođe, izneo moguće posledice odvajanja Velike Britanije od EU.

„Napustivši EU u Britaniji će na kraju procvat možda biti veći nego u drugim zemljama, a možda i neće, ali njena ekonomija i žitelji pretrpeće gubitke u srednjoj ili kratkoročnoj perspektivi“, dodao je Soros.

O Džordžu Sorosu često govore kao o finansijskom spekulantu. Aktivno se Soros bavi i politikom: njegove fondacije optuživane su da su organizovale smenu vlasti u nizu država.

Milijarder ne negira da je njegov novac pomogao, pre svega, da se izvede prva „narandžasta revolucija“ u Ukrajini 2004. godine i „evromajdan“ 2013.

Sadašnji ukrajinski predsednik Petro Porošenko čak mu je uručio Orden slobode „za lične zasluge u učvršćivanju međunarodnog autoriteta ukrajinske države“.

Izvor Sputnjik, 26. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u