ERDOGAN SE IZVINIO PUTINU; OBNOVLjEN POSTUPAK PROTIV UBICE RUSKOG PILOTA

Glavni ruski uslovi za normalizaciju diplomatskih odnosa sa Turskom su izvinjenje predsednika Erdogana i...

Glavni ruski uslovi za normalizaciju diplomatskih odnosa sa Turskom su izvinjenje predsednika Erdogana i hapšenje i procesuiranje odgovornih za smrt ruskih vojnika 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uputio je izvinjenje ruskom kolegi Vladimiru Putinu za smrt ruskog pilota čiji avion je oborila turska vojska.

U saopštenju Kremlja se navodi da je Putin dobio pismo u kom Erdogan navodi da se izvinjava za smrt ruskog pilota u novembru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je dodao da je turski lider izrazio spremnost da se povrate prijateljski odnosi dve zemlje.

“Lider turske države je napisao “izvinite“, izrazio najdublje žaljenje i izrazio saučešće porodici ubijenog pilota“, rekao je Peskov.

Zatezanje u odnosima, do tada bliskih saveznika, došlo je nakon obaranja ruskog borbenog aviona na nebu iznad granice Sirije i Turske.

Dok je Moskva tvrdila da se radi o nedozvoljenoj akciji turske vojske na teritoriji Sirije, iz Ankare su stizala tumačenja da je ruski avion povredio vazdušni prostor Turske i da je to bila reakcija koju treba očekivati ako se nešto slično ponovi.

Usledio je rat saopštenjima, Moskva je konstantno optuživala Ankaru za saradnju sa Islamskom državom i pomaganje džihadistima u krijumčarenju nafte, dok su turske vlasti to negirale i negodovale zbog ruskog delovanja u Siriji.

Izvor B92, 27. jun 2016.

PONOVO POKRENUT POSTUPAK PROTIV ALPARSLANA ČELIKA

Prema navodima turskog lista Hurijet dejli, koji se poziva na izjavu glavnog tužioca u Izmiru, obnovljen je sudski postupak protiv Alparslana Čelika, glavnog osumnjičenog za ubistvo ruskog pilota u novembru prošle godine. 

Nedavno je potparol Kremlja Dmitrij Peskov podsetio na tri ruska uslova za normalizaciju diplomatskih odnosa sa Turskom u koje spadaju izvinjenje predsednika Erdogana, hapšenje i procesuiranje odgovornih za smrt ruskih vojnika i isplata odštete porodicama stradalih. 

Treba dodati i da je Erdogan u pismu izvinjenja naveo da je za njega Rusija „prijateljska zemlja“ i „strateški partner“, kao i da nikada nije postojala namera da ruski avion bude oboren.

Izvor RT/Novi standard, 27. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u