DUŠAN PROROKOVIĆ: SRBIJA POSLE SIJA ĐINPINGA ILI STRATEŠKA ŠANSA

U ovom trenutku je najvažnije da sporazum o strateškom partnerstvu dobija novi sadržaj i...

U ovom trenutku je najvažnije da sporazum o strateškom partnerstvu dobija novi sadržaj i da se Srbija na sasvim novi način pozicionira u spoljnopolitičkoj areni

Deo medija u Srbiji pokušao je da proteklu posetu Si Đinpinga predstavi kao uobičajenu, jednu od redovnih diplomatskih aktivnosti, pa je u tom kontekstu, po važnosti, ona izjednačena sa potonjim susretom Aleksandra Vučića sa Kolindom Grabar Kitarović. Jedan broj analitičara je sumnjičavo vrteo glavom, uglavnom konstatujući kao će većina potpisanih sporazuma ostati mrtvo slovo na papiru. Oba pristupa su pogrešna.

Sa jedne strane, percepcija Kine u srpskoj političkoj javnosti je pogrešna. Kina odavno nije neka daleka regionalna sila, koja ima velike potencijale. To je, pored SAD, jedina država koja ima potencijal da bude supersila. Trenutno, ona je najveći svetski izvoznik, najveći svetski proizvođač, njena privreda se bazira na razvoju visokih tehnologija, Kina je ubedljivo najveći investitor u Evroaziji. Pojedini američki analitičari navode kako su kineske investicije povezane sa njihovom procenom da što pre treba da se otarase nagomilanih deviznih rezervi u dolarima, ali to je za našu bilateralnu saradnju manje bitno. Posmatrajući sve kriterijume, osim vojnog sektora (u kojem Rusija i dalje drži drugo ili prvo mesto, u zavisnosti od toga koji parametri se posmatraju), Kina je ili za petama Americi ili čak ispred nje. Višednevna poseta kineskog predsednika Srbija nije „uobičajena“ diplomatska aktivnost, već mnogo više od toga.

Ovo treba imati u vidu i kada se analiziraju potpisani sporazumi. Jer, kada Srbija i Hrvatska potpišu sporazum, to često bude „neobavezujućeg karaktera“, pa se odredbe tumače shodno dnevnopolitičkim okolnostima. Mi čitamo kako nama odgovara, Hrvati kako njima odgovara, pa dok tako može da traje i sporazum se primenjuje. Sa Kinom toga ne može biti, jer će, kao i svaka velika sila (sa potencijalom da uskoro preraste u supersilu) ona insistirati da se preuzete obaveze ispunjavaju (kada potpisujemo sporazume sa SAD tu nema „čitanja kako nama odgovara“ već se on mora primenjivati u potpunosti). Stepen realizacije kineskih inicijativa (koje se mogu pratiti kroz sporazume i memorandume) u drugim zemljama koje su de jure ili de fakto strateški partneri zvaničnog Pekinga, poput Alžira, Kenije ili Uzbekistana, prelazi fantastičnih 90 posto. Preostalih 10 posto se glavnom ne realizuje zbog tekućih političkih problema (Srbiji najbliži primer odustajanja od jedne kineske inicijative tiče se izgradnje južnog kraka Centralnog koridora u projektu „Jedan pojas jedan put“ koji je trebalo da prelazi preko Ukrajine, a do toga je došlo zbog građanskog rata u ovoj zemlji).

Prema tome, ako ne bude većih političkih turbulencija na Balkanu, Kinezi će postepeno krenuti u realizaciju jednog po jednog projekta (neka ne zavara loš ekonomsko-socijalni ambijent u zemlji, to Kinu previše ne brine, jer su u Alžiru, Keniji i Uzbekistanu imali mnogo goru startnu poziciju). Kratkoročno, za Srbiju je najznačajnija dalja izgradnja Koridora 11 i deonica auto-puta Surčin – Obrenovac, ali dugoročno gledano, mnogo važniji su dogovoreni aranžmani u sektoru energetike i izgradnja nove luke na Dunavu. Evropska unija je Dunav proglasila panevropskim saobraćajnim koridorom (Koridor 7), a usvojena je i posebna Dunavska strategija, kao jedinstven dokument kojim se regulišu mnoga politička, privredna, ekološka i druga pitanja. Potencijal Dunava je ogroman, on može biti kičma razvoja naše zemlje, ali Srbija nema potencijale da to iskoristi. Zato je dolazak Kineza ne samo dobra vest, već je i neophodan da bi se Srbija aktivnije uključila u realizaciju Dunavske strategije.

Kinezi će, dakle, uraditi svoj deo posla. Ono što, gledano iz današnje perspektive, može da brine, jeste što sa postojećim kapacitetima Srbija teško može da prati „kineski korak“. Ali, za priču o tome će biti vremena. U ovom trenutku je najvažnije da sporazum o strateškom partnerstvu dobija novi sadržaj i da se Srbija na sasvim novi način pozicionira u spoljnopolitičkoj areni. Tako možemo lakše i efikasnije braniti svoje interese.

Izvor Večernje novosti, 28. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u