VIDOVDAN OBELEŽEN PARASTOSOM NA GAZIMESTANU I PODIZANjEM SPOMENIKA SV. KNEZU LAZARU

Vidovdanska zakletva koju izgovaramo na Kosovu i Metohiji mora biti zakletva čitavog srpskog naroda,...

Vidovdanska zakletva koju izgovaramo na Kosovu i Metohiji mora biti zakletva čitavog srpskog naroda, rekao je Đurić

Na Kosovu i Metohiji Srbi danas je obeležen Vidovdan, 627. godišnjica Kosovskog boja. Obeležavanje praznika započelo je u Gračanici, svetom arhijerejskom liturgijom u porti istoimenog manastira, te parastosom stradalima u Kosovskom boju, na Gazimestanu. U Kosovskoj Mitrovici otkriven je spomenik knezu Lazaru.

Liturgiju u porti manastira Gračanica služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom, uz pratnju hora RTS-a.

Vladika je u besedi nakon liturgije rekao da bitka iz 1389. godine, i sve njoj srodne bitke, nisu ništa drugo do svedočanstva o žrtvovanju sebe i onoga što je prolazno, za ono što je večno i božansko.

„Mi smo blagosloven i srećan narod, jer imamo takve pretke, takve svetitelje. Imamo na koga da se ugledamo, ako hoćemo da budemo pošteni i čestiti. Da ovo naše vreme i mi potvrdimo ko smo, šta smo i kog smo opredeljenja, da znamo da je ovo zemaljsko carstvo prolazno, a ono carstvo za koje se opredelio sveti knez Lazar sa čestitim srpskim vojvodama — to carstvo je uvek i doveka. Kada bi nam Gospod dao uvek hrabrosti, mudrosti, vere i nade, i mi bi mogli hoditi stopama naših predaka. Sačuvali bismo svetinje poput Gračanice, Pećke Patrijaršije, Arhangela i sve druge svetinje na Kosovu i Metohiji“, istakao je vladika Teodosije.

Liturgiji su, osim vernika, prisustvovali i princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina, politički predstavnici Srba u kosovskim institucijama, kao i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Nakon liturgije, majkama sa četvoro i više dece uručeno je ordenje „Majka devet Jugovića“, koje svake godine na Vidovdan dodeljuje Eparhija raško-prizrenska.

GAZIMESTAN: „KOSOVO JE OBRAZ SRBIJE“
Srbe su na Gazimestanu dočekale parole „Kosovo, UČK“. Pomen stradalima u Kosovskom boju je zajedno sa sveštenstvom SPC služio vladika raško-prizrenski Teodosije. Prisustvovalo je oko hiljadu ljudi iz raznih krajeva Kosova, ali i iz centralne Srbije i regiona. Među okupljenima bilo je najviše mladih koji su pevali pesme o Kosovu, skandirali „Kosovo je srce Srbije“ i „Kosovo je obraz Srbije“, nosili srpske zastave i transparente.

Okupljenima se obratio rektor Prizrenske bogoslovije, otac Milutin Timotijević, koji je poručio da „ako nas ne bude bilo ovde, neće nas biti ni pred vratima nebeskim“.

Parastosu je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, koji je istakao da „Srbi samo složni i jedinstveni mogu opstati na Kosovu“, te da je „Kosovo uvek bilo srpsko“ i da će „tako ostati“.

JABLANOVIĆ POLOŽIO VENAC NA KARAULI KOŠARE
Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović položio je danas kod nekadašnje granične karaule Košare venac i odao počast poginulima u bici na tom mestu.

„Danas smo ovde na časnom mestu, gde su najveći heroji srpskog naroda i države Srbije branili svoju zemlju od NATO agresora punih 82 dana. Ovde je stradalo 108 pripadnika VS i danas u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja položili smo venac i odali čast posle 17 godina herojima koji su branili svoju otadžbinu“, istakao je Jablanović.

Napomenuo je da su tada državu branila uglavnom deca od 18-19 godina, u cvetu mladosti, da su časno izvršavali svoju dužnost i da je na nama da ih se sećamo i na njih ponosimo.

„Branili su najsvetiji deo naše države i na najčasniji mogući način, plativši najveću cenu, davši svoj život“, kazao je Jablanović, dodajući da je prvi put na Košarama, gde se i danas oseća ponos.

Skup na Gazimestanu obezbeđivala je kosovska policija.

OTKRIVEN SPOMENIK KNEZU LAZARU
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otkrio je danas spomenik knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom poručio da je „Lazar ovde da ostane, jer su i Srbi ovde da ostanu“.

Na svečanosti kojoj je prisustvovao veliki broj građana Đurić je kazao da bi, da su su mogli, podigli spomenik visok do neba, da se vidi sa svake tačke kugle zemaljske ali da je i ovakav dovoljno veliki da ga ne mogu odavde poneti i da je previše lep i blistav da bi ga ikada mogli ostaviti.

„Lazar je ovde da ostane, jer su i Srbi ovde da ostanu“, istakao je Đurić i dodao da svoj narod i državu možete voleti na razne načine, jer ne postoji ekskluzivna vrsta patriotizma, ali da se Srbija ne može voleti bez Kosova i Metohije.

Vidovdanska zakletva koju izgovaramo na Kosovu i Metohiji mora biti zakletva čitavog srpskog naroda, rekao je Đurić.

On je upozorio da izazove pred nama ne možemo rešavati kao pojedinci, fragmentisani i razjedinjeni, i naveo da oni koji za srpstvo ne mare, oni koji se stide svog srpskog imena i tradicije, s prezirom govore o zagledanosti našeg naroda u prošlost, kao da je budućnost moguće graditi bez temelja, na vazduhu i pustim snovima o nekom internacionalnom identitetu.

„Pa naš narod ne bi ni postojao da nije bio zagledan u prošlost, da kroz čitavu svoju novovekovnu istoriju nije gradio budućnost na temeljima stare slave i sa Kosovom na usnama i u srcu“, rekao je Đurić i naglasio da kosovska legenda ima svoju moralnu i duhovnu komponentu i da nas poučava kako da budemo bolji ljudi.

Prema njegovim rečima, glavna politička poruka kosovske legende je da je Kosovski boj izgubljen zbog nesloge i izdaje, i da se ona provlači kroz čitavu našu novovekovnu istoriju kao zlokobni podsetnik i upozorenje.

Ni danas poruka o važnosti sloge i jedinstva nije ništa manje aktuelna i istinita nego u vreme Karađorđa ili balkanskih i svetskih ratova, rekao je on.

Đurić je zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću na snazi i viziji što je podržao postavljanje spomenika.

Izvor Sputnjik, 28. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u