PUTIN I ERDOGAN RAZGOVARALI TELEFONOM I DOGOVORILI SASTANAK U KINI

„Dva lidera naglasila su odlučnost u pitanjima borbe protiv terorizma i težnji ka normalizaciji...

„Dva lidera naglasila su odlučnost u pitanjima borbe protiv terorizma i težnji ka normalizaciji odnosa“

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan najverovatnije će se sastati na marginama predstojećeg samita G-20 koji će biti održan 4. i 5. septembra u Kini, preneli su mediji.

Razgovor Erdogana i Putina bio je veoma produktivan i pozitivan, javila je televizija NTV pozivajući se na izvore bliske turskom predsedniku.

Razgovor je trajao 40 minuta.

Putin i Erdogan dogovorili su se da preduzmu mere za normalizaciju odnosa dveju zemalja, izjavili su u pres-službi turskog predsednika.

Predsednici Rusije i Turske dogovorili su se i da se lično sretnu, izjavili su u pres-službi predsednika Turske.

„Vreme i mesto susreta biće dogovoreni preko diplomatskih kanala“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je izjavio Erdoganu saučešće u vezi sa jučerašnjim terorističkim napadom u Istanbulu. Dva predsednika razgovarala su o normalizaciji odnosa među državama i naglasili važnost bilateralne saradnje, navodi se u saopštenju.

Putin i Erdogan dogovorili su se o potrebi intenziviranja međunarodne saradnje u borbi protiv zajedničke terorističke pretnje.

„Dva lidera naglasila su odlučnost u pitanjima borbe protiv terorizma i težnji ka normalizaciji odnosa“, piše u saopštenju pres-službe turskog predsednika.

Dva predsednika su razgovarala o ukidanju restriktivnih mera u vezi sa posetom ruskih turista Turskoj, javila je pres-služba Kremlja.

„Ruski predsednik naložio je Kabinetu ministara Ruske Federacije da stupi u pregovore sa turskim vlastima za nastavak saradnje u trgovini i drugim oblastima“, saopštio je Kremlj.

Razgovor dva predsednika bio je konstruktivan i okrenut ka uspostavljanju prijateljske i višestruke saradnje.

Predsednik Rusije rekao je svom turskom kolegi da je njegovo pismo stvorilo preduslove za početak uspostavljanja zajedničke saradnje, saopštila je pres-služba Kremlja.

Ono je stvorilo priliku za novi početak u odnosima Rusije i Turske.

Poslednji put lideri dveju zemalja razgovarali u novembru prošle godine na samitu „velike dvadesetorke“ u turskom gradu Antalija.

Bukvalno nekoliko dana nakon ovog sastanka, turski borbeni avion oborio je nad Sirijom ruskog bombardera Su-24. Turski predsednik Erdogan odmah nakon incidenta pokušao je da nazove Putina, ali mu on nije odgovorio.

Ruski predsednik nazvao je tada akcije Ankare „nožem u leđa“ saradnika terorista i uveo Turskoj ekonomske sankcije. Uvedena je zabrana za uvoz sa turske teritorije niza poljoprivrednih proizvoda. Osim toga, zabranjeni su čarter letovi iz Rusije u Tursku, a ruskim turističkim agencijama preporučeno je da ne rade u Turskoj.

Razgovor dvojice lidera postao je moguć tek kada je Ankara počela da ispunjava uslove koje je postavila Moskva za uspostavljanje odnosa. Pre nekoliko dana Erdogan je uputio pismo u kojem se Putinu izvinjava za incident sa avionom.

Izvor Sputnjik, 29. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u