IZETBEGOVIĆ PRETI SUKOBIMA U BiH

Bakir Izetbegović navodi da zagovaranjem referenduma i blokadom članstva BiH u NATO i EU...

Bakir Izetbegović navodi da zagovaranjem referenduma i blokadom članstva BiH u NATO i EU Banjaluka igra opasnu igru koja može dovesti do novih konflikata na Balkanu

Stalne optužbe Bakira Izetbegovića na račun Banjaluke, mržnja prema Srbima, negiranje Srpske i njegove pretnje novim sukobima u zemlji ruše evropsku budućnost zemlje i legitimišu argumente Srpske da jača svoju autonomiju.

Ovo je odgovor iz Srpske na izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH da zagovaranjem referenduma i blokadom članstva BiH u NATO i EU Banjaluka igra opasnu igru koja može dovesti do novih konflikata u BiH i na Balkanu.

Srpski političari su najoštrije osudili Bakirove, kako su ocenili, neprimerene i radikalne izjave. Tvrde da su Izetbegović i njegov SDA s politikom preglasavanja i potpunog negiranja stava RS u ovom trenutku rušilački faktor broj jedan u BiH.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže, za „Novosti“, da je Bakir odgovoran za političku krizu u zemlji.

— Uticao je na preglasavanje stava RS prilikom donošenja skandalozne odluke o popisu. Zalagao se za prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na način koji uništava agrar RS. Hoće u potpunosti da isključi RS iz procesa donošenja važnih odluka i da poništi pravo Srba da odlučuju o svojoj sudbini. Hoće da otme imovinu RS! I sad preti sukobima, to je zastrašujuće – kazala je Majkićeva, i dodala da pretnjama o novim sukobima Bakir priziva intervenciju Zapada u BiH radi prekrajanja „Dejtona“.

Ona tvrdi da se sa ovakvim političarima kao što je Izetbegović ne može graditi svetlija, evropska budućnost BiH.

— To nam jasno pokazuje da Bošnjaci žele da ukinu RS i da budu gospodari zemlje. Zato RS treba da gradi svoj put i da se bori za svoju jaču poziciju – naglasila je Majkićeva, i poručila da se RS zalaže za mir i stabilnost BiH.

Izetbegović je rekao da RS odbijanjem da uknjiži vojnu imovinu i lokacije svesno blokira članstvo BiH u NATO.

— Neki referendumi su za 2017. zagovarani. EU ima svoje probleme nakon „bregzita“, neke druge sile sa Istoka jačaju. Sve ovo me zabrinjava. Bojim se da se igra jedna opasna igra koja nas može ponovno dovesti u konflikte i u BiH i na Balkanu. Ovi napadi na povratnike, kompletan odnos spram drugih strana u BiH iz Banjaluke za mene je zabrinjavajući – naveo je Izetbegović.

Predsednik PDP Branislav Borenović kaže, za „Novosti“, da je politika preglasavanja SDA izazvala krizu u zemlji.

— To je opasna politika koja može dovesti do još dubljih političkih konflikata. Bakir mora odustati od principa preglasavanja i vratiti se konsenzusu i dogovoru. Prevarantskom odlukom o popisu sve su blokirali i sad se radikalnim ocenama pokušavaju izvući iz cele priče – zaključio je Borenović.

ETNIČKO ČIŠĆENjE
Govoreći o popisu stanovništva, Izetbegović je istakao da se sada ne može nazad.

— Srba ima u procentu u kojem ih je i bilo 1991. godine, a u RS ih je preko 80 odsto. Neki kapriciozan cilj da ih bude preko 90 odsto, da Bošnjaci budu izbrisani, da se ono što je počinjeno tenkom i puškom, olovkama završi, to je etničko čišćenje – poručuje Izetbegović.

Majkićeva kaže da RS štiti sva ustavna prava Bošnjaka, dok su Srbi u FBiH građani drugog reda.

— Srbi u FBiH i njihovi brojni problemi kao da ne postoje za Bakira. On o njima nikada i ne govori, kaže ona.

RS NE DA SVOJU IMOVINU!
Izetbegović je rekao da na Samitu NATO koji se održava 8. i 9. jula u Varšavi neće biti aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO zbog opstrukcija iz RS.

— U ovome času u RS nijedna lokacija kapriciozno nije uknjižena – rekao je on. „Dogovor o raspodeli vojne imovine i nekretnina uslov je NATO da bi bio aktiviran MAP za BiH. Međutim, dogovora godinama nema, jer RS ne želi da pristane da se perspektivne vojne lokacije daju u trajno vlasništvo BiH. Stav Vlade RS bio je da je RS spremna da 23 od ukupno 69 lokacija perspektivne vojne imovine u BiH stavi na raspolaganje MO BiH. Preduslov za to je moratorijum na njihovu prodaju, te da se, kada prestane upotreba u vojne svrhe, ta imovina dodeli entitetima. Vašington je zahtevao da se svih 69 lokacija uknjiži na državu BiH, što je RS odbila.

Izvor Večernje novosti, 30. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u