NOVI ŠOK U EVROPI: PONIŠTENI IZBORI U AUSTRIJI

„Odluka koju smo doneli ne pravi nikog pobednikom ili gubitnikom, već treba da posluži...

„Odluka koju smo doneli ne pravi nikog pobednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača poverenje u našu pravnu državu i demokratiju“

Građani Austrije ponovo će izaći na birališta jer je Ustavni sud te zemlje odlučio da se ponovi drugi krug predsedničkih izbora, održanih 22. maja. Novo glasanje moglo bi biti održano već krajem septembra ili početkom oktobra.

Obrazlažući odluku suda, predsednik te najviše sudske instance Gerhart Holcinger istakao je da su izbori osnova demokratije i najvažniji zadatak Ustavnog suda je da tu osnovu održi funkcionalnom.

„Odluka koju smo doneli ne pravi nikog pobednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača poverenje u našu pravnu državu i demokratiju“, obrazložio je predsednik Ustavnog suda.

Holcinger je istakao da je Ustavni sud dao za pravo žalbi koju je podneo lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe, tražeći poništavanje rezultata glasanja zbog brojnih nepravilnosti.

„Žalba se prihvata, rezultati drugog kruga izbora se poništavaju. Rečeno rečnikom koji nije pravni, to znači da drugi krug izbora mora biti ponovljen u potpunosti, odnosno širom Austrije“, objasnio je Holcinger.

Ta odluka Ustavnog suda ući će u istorijske anale Austrije, ali i evropske, jer Ustavni sud do sada nije poništavao i nalagao ponavljanje izbora na saveznom nivou.

Kandidat Zelenih Aleksander van der Belen pobedio je svog protivnika, kandidata FPO Norberta Hofera, u drugom krugu izbora veoma tesno, sa svega nešto više od 30.000 glasova, i to pre svega zahvaljujući glasovima predatim putem pošte.

REAGOVANjA ZVANIČNIKA NA ODLUKU SUDA
Odlazeći predsednik Austrije Hajnc Fišer u javnom obraćanju je istakao da smatra da je ovo važan dan jer je austrijska demokratija položila jedan važan test.

„Ustavni sud je imao veoma težak zadatak i rešio ga je na način da kao predsednik Austrije mogu biti ponosan i olakšava mi posao da mogu da se o tome izjasnim i obratim i međunarodnoj javnosti“, naglasio je Fišer.

Istakao je da je Ustavni sud jasno stavio do znanja da su se desile stvari koje se mogu dogoditi, ali da postoji instanca koja se time bavi, analizira ih i donosi odluke u skladu sa pravnom državom, kao i da nije čuo niti jedan glas osporavanja.

Odlazeći predsednik Austrije je rekao da očekuje da se izbori održe u septembru, ili najkasnije početkom oktobra, uz nadu da će ipak biti u septembru.

Austrijski kancelar Kristijan Kern ocenio je da nema razloga za emocije i da se odluka najviše sudske instance mora primiti k znanju.

Prema njegovim rečima, Ustavni sud je veoma brzo, objektivno i na transparentan način vodio ovaj slučaj, rekavši da je važno za pravnu državu da ne sme biti sumnje u demokratiju.

Podvukao je da Ustavni sud nije naredio ponavljanje izbora zbog manipulacija, već formalnih nepravilnosti u radu izbornih komisija.

Istovremeno je ukazao da se krivica, kao što je konstatovao i Sud, ne sme pripisivati članovima izbornih komisija, jer su važni ljudi koji žele da se angažuju u demokratijama.

Apelovao je na građane da iskoriste pravo glasa, iako je vidljiv umor od izbora, dodajući da je glasanje osnovni element demokratije.

VAN DER BELEN UVEREN U NOVU POBEDU, HOFER OČEKUJE ZANIMLjIVU KAMPANjU
Aleksander van der Belen, koji je odneo pobedu na predsedničkim izborima u Austriji 22. maja, a čije je rezultate poništio Ustavni sud zbog brojnih nepravilnosti i naložio ponavljanje, uveren je da će ponovo ostvariti pobedu.

„Naravno da ću izaći na ponovljene izbore i nameravam da i po drugi put pobedim. Dvedesetdrugi maj je prošlost, ali krajem septembra ću sigurno ponoviti pobedu“, rekao je Van der Belen ističući da poštuje odluku Ustavnog suda.

Istovremeno je konstatovao da u postupku pred Ustavnim sudom nije bilo nijedne naznake da su glasovi pogrešno određivani, što je izazvalo nesigurnost kod građana.

Takođe je priznao da je konstatovano u pojedinim opštinama kršenje izbornog zakona.

Van der Belen, koji je tesno pobedio 22.maja, sa nešto više od 30.000 glasova, nije mogao da navede detalje predstojeće predizborne kampanje, dodajući da je moguće da Bregzit i pitanje mogućeg istupanja Austrije iz EU postane jedna bitna tema.

Što se finansiranja kampanje tiče on je ukazao da će ovaj put veća pažnja biti posvećena na privatne donacije.

Treći predsednik austrijskog parlamenta i kandidat Slobodarske partije (FPO) za predsednika Austrije Norbert Hofer rekao je da očekuje kratku i zanimljivu predizbornu kampanju.

Kao član predsedništva parlamenta Hofer će, zajedno sa predsednicom Doris Bures i drugim predsednikom Karlhajnc Kopfom, nakon što istekne mandat aktuelnom predsedniku Fišeru, privremeno obavljati zadatke šefa države.

S tim u vezi, rekao je da nema nameru da zamrzne funkciju trećeg predsednika parlamenta.

Prema njegovim rečima to bi bila „ogromna greška“, jer je važno iskustvo koje on ima, a koje bi u aktuelnoj situaciji bilo od prednosti.

ŠTRAHE: POBEDA DEMOKRATIJE I GRAĐANA
Lider FPO-a Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je podneo žalbu na drugi krug predsedničkih izbora, ocenio je da je odluka Ustavnog suda pobeda demokratije i građana Austrije.

Štrahe je na konferenciji za medije istakao da nema razloga za likovanje, već da je dobro da se oda priznanje Ustavnom sudu za brz, transparentan rad na žalbi i osporavanju ishoda glasanja.

Diter Bemdorfer, bivši ministra pravosuđa, pravni zastupnik FPO-a pred Ustavnim sudom kritikovao je pisanje austrijskih medija zato što su nepravilnosti pokušavali da umanje.

Izvor RTS, 01. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u