SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: ŽELEZNjAK NIJE UPOZNAT SA DOGAĐAJIMA U SRBIJI I SAVAMALI

„Možda gospodin Železnjak nije najbolje upoznat sa situacijom u našoj zemlji i onim što...

„Možda gospodin Železnjak nije najbolje upoznat sa situacijom u našoj zemlji i onim što se dogodilo u Savamali“

„Šaptači iz Beograda, kako bi sebi obezbedili mesto u budućoj vladi, pogrešno informišu Sergeja Železnjaka, zamenika sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije, o razlozima protesta oko Savamale, tako da se u Rusiji stiče utisak političke ugroženosti Aleksandra Vučića, ali i utisak da je Srbija na ivici vanrednog stanja.

To je i razlog zbog čega je Železnjak, nakon potpisivanja deklaracije Jedinstvene Rusije sa DSS i Dverima, naveo da je „patkica deo destabilizuje Srbije“ i da je dobro poznato ko i kako inicira „nenasilne proteste“ u državama bivše Jugoslavije, kao i u Ukrajini i mnogim drugim zemljama, i kakve tragične posledice oni imaju“, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije, odgovarajući na pitanje da li se deklaracija koju je potpisala DSS sa JR kosi sa njenim učešćem u protestima zbog Savamale.

Železnjak, naime, tvrdi da je sasvim očigledno da sadašnja serija protesta u Beogradu pod simbolom žute patkice na kojima su kao „posmatrači“ učestvovali predstavnici Stejt departmenta SAD, zajedno sa protestima u Banjaluci i Makedoniji, imaju nedvosmislene karakteristike operacije koju sprovode spoljne snage sa ciljem da se destabilizuje situacija na Balkanu. „Naša država i naša partija imaju veliko iskustvo u uspešnoj borbi sa sličnim pokušajima mešanja u naše unutrašnje poslove. Još 2012. u Rusiji je usvojen niz zakona gde je propisano da se u poseban režim izdvajaju aktivnosti NVO koje se bave političkim delovanjem za novac dobijen iz inostranstva. Neophodna je konsolidacija svih zdravih društvenih snaga na osnovu ideja i vrednosti koje ujedinjuju naciju i ograđuju je od pokušaja da joj se spolja nametnu neprihvatljiva rešenja“, naveo je Železnjak.

Rašković Ivić, međutim, za Danas navodi da je cilj njene stranke sasvim sigurno rušenje režima Aleksandra Vučića, ali da DSS nema namere da ga ruši uz pomoć zapadnih elemenata.

„Možda gospodin Železnjak nije najbolje upoznat sa situacijom u našoj zemlji i onim što se dogodilo u Savamali, ali sam ubeđena da predsednik Putin ne bi dozvolio da se po ekspresnom postupku ne pronađu krivci i nalagodavci, primera radi, za rušenja kuća na Crvenom trgu, bez obzira u kakvom su one stanju bile, kao što se to kod nas događa u slučaju Savamale. To što mi protestujemo protiv jedne samovlade, kriminala i samovolje i tražimo da oni koji su to uradili i odgovaraju, nikako ne znači rušenje Vučića uz pomoć Zapada. Naravno, ako taj isti Vučić dva meseca dopušta da se ništa ne dešava i da krivci ne budu pronađeni, onda sigurno može da računa da će se različiti elementi, pa i predstavnici nekih diplomatija, kačiti na taj protest, ali se to nikako ne može nazvati „narandžastom revolucijom“, napominje predsednica DSS. Na pitanje da li se preporuka Železnjakova može smatrati mešanjem u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje, ona odgovara da je to samo njegova percepcija stvari, ali da on nema poluge moći da povuče određene poteze spram Srbije. I Zoran Radojičić, član predsedništva Dveri, smatra da izjava Železnjakova nije mešanje u unutrašnja pitanja Srbije jer je u pitanju samo jedno saopštenje.

Radojičić se ne slaže sa predsednicom DSS da Železnjaka iz Srbije pogrešno informišu neki ljudi bliski vlasti, već napominje da je zamenik sekretara Jedinstvene Rusije po prirodi posla koji obavlja veoma dobro informisan i kada govori da „patkica“ dezintegriše Srbiju, on ima u vidu ljude iz Stejt departmenta koji su učestvovali na protestima u Beogradu, a koji su bili prisutni i na protestima u Makedoniji i Banjaluci, sprovodeći neke svoje interesne operacije. Sagovornik Danasa podseća da Dveri ne učestvuju u protestima „Ne da(vi)mo Beograd“, ali da je stav ovog pokreta da oni koji su krivično, ali i politički odgovorni za rušenje objekata u Savamali treba da budu pronađeni i kažnjeni.

„Naš stav je jasan, politička odgovornost mora da se odnosi na vrh SNS, jer su oni ti koji trenutni upravljaju državom i odgovorni su za sve ono što se dešava. Ako su ti objekti bili nelegalni, zašto rušenje nije urađeno po zakonu uz poštovanje procedure, već su objekti porušeni u izbornoj noći i pod fantomkama. Takva praksa je za nas veoma opasna i podržavamo inicijativu da se ti događaji rasvetle do kraja i odgovorni pronađu i kazne“, zaključuje poslanik Dveri koji je i prisustvovao potpisivanju deklaracije sa Jedinstvenom Rusijom.

Izvor Danas, 01. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u