DOJČE VELE: SUMNjIVA EVROPSKA OBEĆANjA BALKANU

Politika koju je EU na Balkanu vodila uz pomoć svojih milijardi, posle deceniju i...

Politika koju je EU na Balkanu vodila uz pomoć svojih milijardi, posle deceniju i po otkriva više problema nego rešenja

Balkan ne oskudeva u političkim konferencijama. Pre četiri sedmice su lideri regiona u Sofiji slavili 20 godina „Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi“. Više od osam godina se državnici iz regiona sastaju o okviru „Regionalnog saveta za saradnju“. Krajem maja su šefovi država jugoistočne Evrope održali godišnji samit u Sarajevu u okviru procesa „Brdo-Brioni“.

I pored svega toga, Nemačka je pre dve godine lansirala novi format poznat kao Konferencija o Zapadnom Balkanu. Posle Berlina (2014) i Beča (2015), sada se, u ponedeljak 4. jula, sastanak održava u Parizu. Šefovi država i vlada Srbije, Albanije, Makedonije, BiH, Crne Gore i Kosova trebalo bi da se sastanu s najvažnijim političarima EU, Nemačke, Francuske, Austrije i drugih zemalja Unije. Zvanični cilj: balkanske zemlje treba brže približiti Briselu.

NESPREMNOST NA PROŠIRENjE
Začkoljica je u tome što u dogledno vreme neće biti proširenja EU – to su između ostalih rekli šef Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsednik Bundestaga Norbert Lamert. Nakon što su se Britanci izjasnili za Bregzit, spremnost da se u Uniju uvode nove članice praktično je nepostojeća. Konsolidacija pre proširenja – to je sada briselska dogma.

Ipak, u Briselu postoji čitava horda političara, diplomata i stručnjaka kojima je posao da pripremaju balkanske države za članstvo u Evropskoj uniji. Taj tim predvodi komesar za proširenje Johanes Han sa evropskim parlamentarcima zaduženim za region poput nemačkog demohrišćanina Dejvida Mekalistera, izvestioca za Srbiju. Oni ponavljaju da je i dalje na snazi „obećanje“ Evropljana zemljama Balkana dato na konferenciji u Solunu 2003. Tada je rečeno da EU nije potpuna bez Balkana.

Stručnjaci redovno putuju u balkanske zemlje i tamo uveravaju domaćine i novinare da je „pristupna perspektiva neokrnjena“. Ponekad, kad se okuraže, čak navode i konkretne godine kada bi neka zemlja mogla da pristupi EU. Tako su bosanski mediji prošlog maja slavili kada je šef tamošnjeg predstavništva EU Lars-Gunar Vigemark prevideo maloj zemlji članstvo kroz deset godina.

POLITIKA MILIJARDAMA
Jaz između zaustavljenog proširenja Evropske unije i uvek novih obećanja očigledno bi trebalo da premoste Konferencije o Zapadnom Balkanu. Evropska unija želi da održi državice jugoistočne Evrope u dobroj veri sa 12 milijardi evra za period od 2014-2020. godine. Tu je recimo novi autoput duž Jadrana ili od Niša do Prištine ili modernizacija propale železničke veze između Beograda i Sarajeva. Ili osnivanje radionice mladih iz bivših zaraćenih republika po ugledu na nemačko-francuske odnose.

Ipak, politika koju je EU na Balkanu vodila uz pomoć svojih milijardi, posle deceniju i po otkriva više problema nego rešenja. Iako je Brisel pre tri godine isposlovao dogovor tradicionalnih neprijatelja, Srbije i Kosova, gotovo nijedna tačka nije sprovedena. Ni posle više od godinu dana Uniji ne uspeva da svojim posredovanjem sredi politički haos u Makedoniji. Brisel nema uspeha ni u decenijskoj svađi Skoplja i Atine o imenu Makedonije.

Članica EU Hrvatska i kandidat za EU Srbija su prošle godine vodile višenedeljni trgovinski rat. Duboko zavađeni narodi Bosne su razjedinjeni oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju tako da ovaj ne može stupiti na snagu. Gotovo da se više i ne priča o tlačenju medija, manipulisanom pravosuđu, sveprožimajućoj korupciji u svim ovim državama. Građani reaguju masovnim odseljavanjem – u pravcu Evropske unije.

Izvor Dojče vele, 01. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u