GASNA POZADINA PRIMIRJA RUSIJE I TURSKE

Glavni konkurent Rusije za tursko tržište može postati Izrael koji želi da poveća svoj...

Glavni konkurent Rusije za tursko tržište može postati Izrael koji želi da poveća svoj regionalni status kroz izvoz gasa

Poboljšanje odnosa Moskve i Ankare, nakon izvinjenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana za incident sa obaranjem Su-24, zaoštrava borbu velikih izvoznika gasa za tursko tržište, piše magazin „Forin polisi“.

Poboljšanje odnosa Ankare sa Rusijom i Izraelom vezano je za želju Turske da zaustavi širenje iranske hegemonije na Bliskom istoku, smatra ekspert za energetiku i regionalnu geopolitiku Majkl Tančum.

Nakon zaključenja sporazuma o nuklearnom programu, Teheran je izašao iz međunarodne izolacije i oslobodio se sankcija, primećuje analitičar.

Sada je cilj Irana — preuzeti status regionalnog lidera od sunitske Saudijske Arabije za račun naglog povećanja izvoza nafte i gasa.

„Pomirenje sa Rusijom je deo velike strategije Turske, a podrazumeva uspostavljanje saradnje sa Izraelom i poboljšanje strateških veza sa Saudijskom Arabijom i Katarom“, dodao je sagovornik magazina.

U vezi s tim, nastavlja analitičar, postaje aktuelan „Turski tok“ — projekat koji je bio obustavljen nakon incidenta sa obaranjem ruskog aviona Su-24. Pitanje je da li će pomirenje Moskve i Ankare biti dovoljan razlog za povratak strateškog partnerstva iz 2014/2015. godine, kada je Rusija prekinula rad na izgradnji „Južnog toka“ i počela aktivno da razgovara o izgradnji gasovoda preko Crnog mora sa turske strane. Osim toga, od odnosa između dve zemlje zavisi sudbina prve turske nuklearne stanice koju gradi Rusija i status Moskve na globalno m tržištu.

„Rusija mora da završi izgradnju elektrane ’Akuju‘ kako bi pokazala spremnost da zaštiti svoj udeo na globalnom tržištu od porasta konkurencije iz Kine“, navodi se u članku.

Uostalom, budućnost „Turskog toka“ ostaje zamagljena čak i u slučaju promene političke klime u odnosima Moskve i Ankare. Vrlo je verovatno da Rusija nema velika očekivanja prema ovom projektu — planirano je da izgradnja gasovoda otvori Moskvi veći pristup evropskom tržištu, ali sada izgleda da će jedino Turska dobiti gas „Južnim tokom“, a sama ona pokušava da smanji svoju zavisnost od prirodnog gasa iz Rusije.

Glavni konkurent Rusije za tursko tržište može postati Izrael koji želi da poveća svoj regionalni status kroz izvoz gasa.

Izvor Sputnjik 04. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u