FREGZIT ILI POSLEDNjI EKSER U KOVČEGU EU

STIVEN MEKMILAN Duh Bregzita najjače se oseća u Holandiji i Francuskoj, ali glas Francuske...

STIVEN MEKMILAN

Duh Bregzita najjače se oseća u Holandiji i Francuskoj, ali glas Francuske bi imao najveći uticaj

Pošto su Britanci doneli istorijsku odluku da napuste EU, evropski kontinent pogodio je jedan od najvećih političkih zemljotresa poslednjih godina. Arogantni korumpirani establišment bio je apsolutno ubeđen da će njihova usklađena propagandna kampanja za ostanak Britanije u EU biti dovoljna za pobedu nad evroskepticima, pa je bio vidno šokiran nakon glasanja za Bregzit.

Najveći lični utisak u prethodnih nekoliko nedelja za mene je bilo gledanje evrofanatika i njihovih globalističkih marioneta kako se srde, kukaju i smenjuju svoje lutke sa njihovih položaja kao odgovor na demokratski izraženu volju naroda. Ne zaboravite, zapadni establišment preferira samo onu demokratiju koja ide naruku njegovim interesima; ne i onu koja im je suprostavljena.

Ali kakav je značaj Bregzita za budućnost EU? Dugo mrcvarena problemima i trajnim krizama, građevina koja drži na okupu nedemokratsku i tehnokratsku EU blizu je uništenja. Da li će Bregzit biti kap koja će preliti čašu i pokrenuti kolaps cele EU ili samo još jedan događaj u procesu konačnog učvršćenja evropskog projekta koji globalisti toliko žarko priželjkuju? Po meni je izlednija ova druga varijanta s obzirom da su evropske elite na Bregzit odgovorile zalaganjem za dublje integracije i stvaranje evropske superdržave.

NEKA NAROD ODLUČI
Jedna od najvažnijih implikacija istorijskog glasanja je to što su se u velikom broju evropskih država pojavili zahtevi za referendumima. Od Holandije do Italije, evroskeptične političke organizacije ohrabrene su ishodom britanskog referenduma. Ali zemlja koja ima najveći potencijal da zakuje poslednji ekser u kovčeg EU je Francuska.

frexit01Marin le Pen, lider Nacionalnog fronta, koja već godinama zagovara održavanje referenduma o članstvu u EU, najavila je da će, ukoliko pobedi na predsedničkim izborima u aprilu sledeće godine, ispuniti obećanje. U periodu nakon Bregzita Le Penova je počela još energičnije da poziva na održavanje referenduma, ali francuski predsednik Fransoa Oland je nedavno odbacio takvu mogućnost. Sudeći prema istraživanju koje je sproveo Edinburški univerzitet u martu ove godine, 53 odsto stanovništva u Francuskoj želi održavanje referenduma o članstvu u EU.

Iako britanski referendum jeste bio važan, trebalo bi ga sagledati u širem istorijskom kontekstu i ne precenjivati njegov značaj. Britanija je stotinama godina imala složene odnose sa Evropom. Pre Prvog svetskog rata i preteće mogućnosti da dođe do narušavanja balansa moći u Evropi, koja se pojavila u ranom 20. veku, britanski stratezi uglavnom su bili fokusiraniji na širenje međunarodnog uticaja Britanske imperije nego na zbivanja u Evropi. Budući da se nalazi na ostrvu koje je Engleskim kanalom geografski odvojeno od kontinentalne Evrope, Britancija je na sebe često gledala kao na zemlju koja je jednom nogom u Evropi, a drugom van nje.

AKO BI FRANCUZI…
Sve je to uticalo na relativno kasni prijem Ujedinjenog Kraljevstva u Uniju, koje je tek 1973. godine dobilo status punopravnog člana. Ako bi neka od zemalja osnivača EU glasala za napuštanje Unije, to bi imalo daleko veći značaj. Belgija, Francuska, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg i Holandija čine šest zemalja potpisnica ugovora o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik iz 1952.

frexit02Duh Bregzita se najjače oseća u Holandiji i Francuskoj; ali zbog veličine, snage i ključne uloge u stvaranju EU, glas Francuske bi imao najveći uticaj. Ako bi Francuzi na potencijalnom budućem referendumu glasali za napuštanje EU, više ne bi bilo načina da zapadne elite spasu svoj dragoceni evropski projekat.

Stiven Mekmilan je nazavisni pisac, istraživač, geopolitički analitičar i urednik magazina „The Analyst Report“

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u