NATO DONEO ODLUKU O TRAJNOM RAZMEŠTANjU TRUPA U POLjSKOJ I NA BALTIKU

Vojnike će u Letoniju uputiti Kanada, u Litvaniju Nemačka, u Estoniju Velika Britanija, a...

Vojnike će u Letoniju uputiti Kanada, u Litvaniju Nemačka, u Estoniju Velika Britanija, a u Poljsku Sjedinjene Američke Države

Lideri zemalja NATO-a usvojili su odluku da se obrazuju četiri višenacionalna bataljona u baltičkim zemljama i Poljskoj po principu rotacije, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

„Odlučili smo da proširimo vojno prisustvo u istočnom bloku NATO-a, razmeštanjem četiri bataljona u toj oblasti“, rekao je Stoltenberg novinarima nakon susreta u okviru samita NATO-a koji se održava u Varšavi.

Stoltenberg je naglasio da će vojska biti razmeštena po principu rotacije, počev od 2017. godine. Prema njegovim rečima, odluka o razmeštanju ovih bataljona usvojena je posle pažljive analize i u aktuelnim uslovima predstavlja optimalno rešenje.

Generalni sekretar je, takođe, precizirao da će vojnike u Letoniju uputiti Kanada, u Litvaniju Nemačka, u Estoniju Velika Britanija, a u Poljsku Sjedinjene Američke Države.

On je naveo da će gotovo sve zemlje-članice Alijanse učestvovati u podršci bataljona Alijanse u njenom istočnom bloku i dodao da ne može da kaže koliko će dugo trajati pojačano prisustvo bataljona NATO-a u Evropi.

„To će trajati onoliko koliko bude potrebno. Nema datuma, ne znamo koliko će to trajati. To je nova realnost“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO će na ministarskom sastanku u oktobru razmotriti jačanje prisustva na moru i u vazduhu u crnomorskom regionu.

Generalni sekretar NATO-a je, takođe, rekao da će Alijansa obavestiti Rusiju o odlukama usvojenim na samitu na zasedanju Saveta Rusija—NATO.

Prema njegovim rečima, NATO nastavlja da teži konstruktivnom dijalogu s Rusijom, koja ne može i ne sme da bude izolovana. Sistem protivraketne odbrane NATO-a ne predstavlja pretnju ruskim snagama nuklearnog strateškog obuzdavanja, istakao je Stoltenberg.

„Sistem koji mi gradimo u potpunosti je odbrambeni“, rekao je on novinarima.

Generalni sekretar je pozdravio rastuće interesovanje Rusije za razgovor o merama transparentnosti i smanjenju rizika u baltičkom regionu.

Izvor Sputnjik, 08. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u