SANDA RAŠKOVIĆ-IVIĆ: PROTESTI OPRAVDANI, TREBA ISPITATI DA LI SE FINANSIRAJU SPOLjA

Radomir Lazović: Rusija otvoreno podržava vladu Aleksandra Vučića i sad mu se pridružuje u...

Radomir Lazović: Rusija otvoreno podržava vladu Aleksandra Vučića i sad mu se pridružuje u skretanju pažnje sa zločina počinjenih u Hercegovačkoj ulici

Proruske partije koje su podržale proteste „Ne davimo Beograd“ ostale su juče u šoku posle napada Kremlja na „patkicu“.

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, optužila je juče Ameriku da finansira antivladine proteste u Beogradu. Zaharova je rekla da se na Balkanu „duboko ukorenila praksa bestidnog mešanja u unutrašnje poslove“.

— Demonstracije su bile uperene protiv rukovodstva suverene države. Neposredni organizatori tih manifestacija su razne NVO koje se finansiraju iz inostranstva. Izgleda da strani sponzori zbog nečeg ne veruju srpskim građanskim aktivistima, čim američke diplomate moraju lično da učestvuju u protestima i kontrolišu trošenje izdvojenih sredstava – navela je Zaharova.

Zanimljivo je da su antivladine proteste u Beogradu svojevremeno podržale upravo proruske stranke – DSS i Dveri! Sada, posle jučerašnjeg istupa Moskve, smatraju da „treba ispitati navode Zaharove“.

— Sami razlozi za proteste su opravdani, ali treba ispitati da li se oni finansiraju spolja – kaže za „Blic“ Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS.

Boško Obradović, predsednik Dveri, sada izražava skepsu prema organizatorima protesta, tvrdeći da su „u pitanju NVO i pojedinci koji se godinama finansiraju iz zapadnih izvora“.

Radomir Lazović, jedan od organizatora protesta čiji je simbol žuta patka, kaže da su navodi Zaharove smešni i besmisleni.

— Rusija otvoreno podržava vladu Aleksandra Vučića i sad mu se pridružuje u skretanju pažnje sa zločina počinjenih u Hercegovačkoj ulici. Da je službenik američke ambasade bio na protestu smo saznali tek nedavno jer ne sarađujemo s njima – kaže Lazović za “Blic”.

POTVRDA PISANjA BLICA
Jučerašnje obraćanje Marije Zaharove direktna je potvrda skorašnjih pisanja “Blica” o pokušaju Rusije da proširi svoj uticaj u Srbiji, naročito posle evropske krize izazvane Bregzitom.

Blic“ je pisao da se ruskim kapitalom finansira sve više medija u Srbiji i da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da isforsira raspisivanje referenduma o NATO i EU u Srbiji, po mogućstvu zajedno sa predsedničkim izborima dogodine.

DITMAN: SRBIJA JOŠ DA SE TRUDI U UČVRŠĆIVANjU VLADAVINE PRAVA
Ambasador SAD Kajl Skot sastao se juče sa premijerom Vučićem i čestitao mu na otvaranju pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanju Evropskoj uniji.

Vučić je primio i nemačkog ambasadora Aksela Ditmana i zahvalio mu na podršci koju Angela Merkel pruža Srbiji u procesu pregovora sa EU, a ovaj mu je, između ostalog, poručio i da Srbija mora da uloži dodatne napore u domenu vladavine prava.

Izvor Blic, 09. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u