KUSTURICA: MESTO SUSRTA DRŽAVE I SLOBODNE MISLI ILI ODBRANIMO POLITIKU

Istina o današnjoj „Politici” ne smije da postane sjećanje. Vidljivo je danas, kao nikada...

Istina o današnjoj „Politici” ne smije da postane sjećanje. Vidljivo je danas, kao nikada ranije, da je „Politika” bila istovremeno u službi slobode, ali i države

„Politika” je uvijek bila ključni izraz srpske socijalne arene. I kada je bila slobodna i kada je toga manjkalo! U dva navrata „Politiku” je uređivala Ljiljana Smajlović i tada je ovaj list doživljavao renesansu. Zbog toga što je to bio trijumf tvrdoglave principijelnosti kojom je uspjevala da nadvlada zlovolju i nakaznost vremena u kojem živimo. Ne znam kako je uspjela, ali znam da je „Politiku” uspjela da približi idealima zapadnog novinarstva koji je oličen u „Njujork tajmsu” i „Gardijanu”, a nije dozvolila da joj ambasadori velikih sila s kojima se družila upliću prste u pitanja naše slobode. Grozila se nekrofilne uređivačke politike, profitabilnih novina u Srbiji gdje mrtvi igraju glavnu ulogu, a trudnoća folk pjevačice može da se razvlači iz broja u broj dok ne postigne maksimum koji prevazilazi nadrealnost trudnica iz Kovačevićevih tragikomedija!

Zašto poslije uspješne tri godine Ljilja Smajlović daje ostavku?! Da li menadžeri koje ona krivi za svoj odlazak iz „Politike” predstavljaju simbol svih naših taraba, vidljivih i nevidljivih, ali nepreskočivih? Onih koji kako kaže neće da novinaru dodjele dnevnicu kada ona obezbjedi ekskluzivni intervju s Horheom Muhikom. Možemo samo da zamislimo koliko je sličnih podmetanja nogu do sada preživjela!

Istina o današnjoj „Politici” ne smije da postane sjećanje. Vidljivo je danas, kao nikada ranije, da je „Politika” bila istovremeno u službi slobode, ali i države. Sve ključne državne momente protekle tri godine „Politika” nije minirala, ali je stvarala kritičku distancu koju nameće slobodna misao. Nigdje se i nikada na stranicama nekog lista na Balkanu nisu trošile energije različitih političkih grupacija, niti su neke novine svoje stupce otvorile ljutim protivnicima i naizgled nepomirljivim razlikama! Svi smo pisali a država je imala direktnu korist što se napetost od tih suprotstavljenih ideja upravo oslobađala na stranicama „Politike”. Time je činila uslugu Državi pošto je slobodu tretirala kao zajednički interes naroda i politike.

Ako Ljilja Smajlović ne bude urednik „Politike”, onda smo džaba krečili! Ili je to bio samo tren u kome najstariji list na Balkanu nije imao vlasnika pa je zahvaljujući tome mogla Ljiljana Smajlović da nam priušti slobodu. Čitali smo „Politiku” i poredili je s najznačajnijim novinarskim dometima zapadnog novinarstva! Ako bi Ljilja Smajlović napustila „Politiku” otvorilo bi se pitanje zašto je maknut njen prethodnik!? Vidjeli su oni koji treba da vide kako se pokazao u ključnom momentu u drugoj ulozi. U teškim trenucima se vidi ko je junak a ko ekscentrični poltron i koliko mudar urednik može u burnim vremenima da bude od pomoći našoj stvari. A naša stvar zasnovana je na državi, principima ali i slobodi!

POKRENUTA PETICIJA „SAČUVAJMO POLITIKU”
Na sajtu www.peticije24.com pokrenuta je peticija „Sačuvajmo Politiku”, kojom se podržava inicijativa da list „Politika” bude proglašen javnim dobrom i da glavna i odgovorna urednica Ljiljana Smajlović povuče ostavku, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Peticijom se podržava inicijativa da list „Politika” bude proglašen javnim dobrom, da bude donet zakon o Politici, da ovaj najznačajniji srpski dnevni list bude zaštićen od vlasničkog uticaja i da redakcija ima punu autonomiju i nezavisnost uređivačke politike.

Kako se navodi, zakon o Politici treba da propiše obavezu lista „Politika” da se izdržava na tržištu, od svojih čitalaca, od dobrovoljnih priloga, sopstvenih prihoda i bez dotacija države.

„Apelujemo na glavnu urednicu Ljiljanu Smajlović da povuče ostavku i nastavi da se trudi oko lista koji je uspešno vodila poslednjih godina”, navodi se u peticiji.

„Bez rezerve podržavamo sve zahteve redakcije ’Politike’ upućene Skupštini PNM, a posebno da se ispitaju razlozi koji su primorali glavnu i odgovornu urednicu ’Politike’ Ljiljanu Smajlović da podnese ostavku”, piše u peticiji.

„Ne vidimo drugu mogućnost da ’Politika’, kao jedna od retkih institucija od nacionalnog značaja, bude sačuvana, zaštićena i razvijana, ona mora da ima status javnog dobra”, navodi se u peticiji koju je pokrenuo reditelj Aleksandar Mandić.

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržalo je ovu inicijativu i pozvalo novinare i javnost da potpišu peticiju.

Izvor Politika, 09. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u