PITER HIČENS: BRITANIJU UVLAČE U IDIOTSKI SUKOB SA RUSIJOM

„Ukoliko ne budemo dovoljno obazrivi, naši predimenzionirani strahovi i vjera u vlastitu propagandu ponovno...

„Ukoliko ne budemo dovoljno obazrivi, naši predimenzionirani strahovi i vjera u vlastitu propagandu ponovno će dovesti do rata“

Britanske vlasti uvlače zemlju u „idiotski sukob“ sa Rusijom, a oni Britanci koji su podlegli propagandi pred rat u Iraku ponovo prihvataju besmislice koje im servira vlada.

Propaganda, koja se služi najtrivijalnijim argumentima, ruskog lidera Vladimira Putina pokušava da predstavi kao novog Hitlera, iako svako ko se iole razumije u stvarne prilike u Rusiji zna da to nije istina, navodi britanski list „Dejli mejl„.

Autor teksta Piter Hičens upozorava da London paralelno šalje oružane snage u Ukrajinu, koja nije među britanskim saveznicima.

„Pri tome, niko ne postavlja pitanje parlamentu zašto se manevri NATO-a ‘Brzi trozubac’ održavaju u zemlji na čijoj se teritoriji vodi rat“, navodi autor. “

Britanija je donijela ‘glupu odluku’ da pošalje 650 vojnika u Poljsku i Estoniju. To bi navodno trebalo da bude odgovor na ‘rusku agresiju’ u zemljama u kojima nema nikakvih znakova takve ’prijetnje’. Poljska se čak ni ne graniči sa Rusijom, ako se izuzme mala Kalinjingradska oblast”, naglašava se u tekstu.

Obični Britanci, s obzirom na to da nisu naučili lekciju iz rata u Iraku, ne protive se ponovljenoj situaciji, odnosno rado pristaju da državna propaganda od njih pravi budale.

Autor teksta navodi da je svojevremeno pripadao malobrojnoj grupi onih koji su se protivili intervenciji u Iraku, dok je veći dio srednje klase pristao da bude prevaren.

„Zanimljivo je da su i novinari, osobe koje su po prirodi stvari a priori skeptične, bez dileme prihvatali sve besmislice koje im je servirala vlada“, navodi Hičens.

On ukazuje da „prevareni državljani britanskog kraljevstva uopšte ne žure da izvuku pouke iz prošlosti“.

„Koliko danas ima tobože odgovornih birača koje obmanjuju oni koji nas pokušavaju uvući u idiotski sukob sa Rusijom o kojoj praktično niko u Vajtholu /kraljevska palata na Temzi/ ništa ne zna ili ne razumije“, pita Hičens.

On vjeruje da broj takvih osoba nije ništa manji od broja onih koji su podržavali sukob u Libiji ili se oduševljavali prijedlozima o bombardovanju Sirije.

„Ukoliko ne budemo dovoljno obazrivi, naši predimenzionirani strahovi i vjera u vlastitu propagandu ponovno će dovesti do rata“, upozorava Hičens.

Prema njegovoj ocjeni, svi koji se u prethodnoj rečenici prepoznaju nemaju pravo da kritikuju Blera.

„Niste nimalo bolji od njega. On i njemu slični ne bi ništa ostvarili bez vaše pomoći“, zaključuje Hičens.

Izvor Dejli mejl/Nezavisne, 12. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u