ANDREJ KORIBKO: TURSKA ĆE NAKON PUČA POSTATI IZRAZITO EVROAZIJSKA

Puč predstavlja očajnički pokušaj SAD da zaštite svoju unipolarnu hegemoniju Već su jasno vidljive...

Puč predstavlja očajnički pokušaj SAD da zaštite svoju unipolarnu hegemoniju

Već su jasno vidljive posledice vojnog udara, čiji je inspirator bio Gulen, a režiser Sjedinjene države – premijer Jildirim navodi da bi Turska mogla vratiti smrtnu kaznu zbog zaverenika. Ovo je istovremeno i simbolična i suštinska izjava – ne samo zato što opovrgava optužbe da je Erdogan „ovo planirao“ iz nekih ličnih makijavelističkih razloga, već i zato što ukazuje na to da je Turska odlučila da izbegava Zapad. Evropska unija je strogo protiv smrtne kazne i odmah bi zaustavila desetogodišnje pristupne pregovore sa Turskom.

Erdogan je ispravno procenio da EU ne želi da ima ništa sa njegovom zemljom, da Turska neće moći dodatno da iskoristi za sebe dobrobiti evropskog bloka, posebno nakon Bregzita, pa je preuredio spoljnu politiku zemlje u skladu sa konceptom multipolarnog sveta. To se moglo primetiti i nedavno kada je Turska al-Nusru nazvala terorističkom organizacijom i kada su započeti tajni pregovori o pomirenju sa Sirijom, iako se i dalje u javnosti vrti mantra da “Asad mora da ode”. Pored toga, Turska je član koalicije regionalnih sila, koja je još u povoju, ali namereva da se suprotstavi smelom američkom vojnom planu za stvaranje “drugog geopolitičkog Izraela” – Kurdistana. I, ne samo to, Turska i Rusija su na dobrom putu da sprovedu megaprojekat Balkanski tok, koji je, u paru sa kineskim projektom, Balkanskim putem svile, ultrabrzom železnicom od Budimpešte do Pireja, možda najambicioznije multipolarno dostignuće koje je ikad pokušano u Evropi.

Sjedinjene države će izgubiti mnoge od svojih strateških dobitaka u protekloj deceniji, ako bilo koja od ovih multipolarnih kontraofanziva uspe, a kamoli ako uspeju sve; zato su Sjedinjene države i smislile ovaj poslednji očajnički pokušaj da zaštite svoju unipolarnu hegemoniju. Pokušaj je bio kakav je mogao da bude i bilo je očigledno šta to Sjedinjene Države rade, pa je čak i Iran, bliski saveznik Sirije – koji bi, prema mišljenju mnogih mogao da ima određeni interes da Erdogan padne – izrazio svoju podršku „hrabroj odbrani demokratije“ Turske. To je, preko Tvitera, neposredno nakon pokušaja puča, izjavio iranski Ministar spoljnih poslova, Zarif. Iako ova izjava može da deluje kao oksimoron, dokazuje da najverniji sirijski saveznik na terenu razume više ciljeve u ovoj igri i zato staje iza Erdogana (koliko god ovo bio šok za mnoge).

I, za kraj ove prognoze, vrlo je verovatno da će Turska pojačati svoj multipolarni stav i konačno prigrliti svoju evroazijske sudbinu, ali ne bez predstojećih američkih improvizovanih hibridnih ratnih izazova – obnavljenje kurdske pobune, levičarski terorizam, obojena revolucija, napadi Daeša, pomorsko neprijateljstvo protiv Grčke preko plaćenika, izrežirane provokacije sa drugim turskim susedima, građanski rat, i/ili još neki slabiji državni udar – kako bi se zaustavila progresivna islamizacija i država inspirisana Muslimanskim bratstvom i kako bi u takvom haosu bilo nemoguće da Turska svojim novim multipolarnim partnerima bude od suštinske koristi i da njena teritorija da bude deo zajedničkih misija usmerenih na rasturanje unipolarnog svetskog poretka.

Izvor Katehon, 17. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u