BITKA JE POČELA!

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Ni pod kojim uslovima SAD neće dozvoliti da izgube uticaj na Balkanau,...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Ni pod kojim uslovima SAD neće dozvoliti da izgube uticaj na Balkanau, pa će neposlušni režimi biti pod posebnim udarom

Meki trbuh Evrope, kako je Čerčil nazivao Balkansko poluostrvo, duboko je zagazio u tešku bitku za primat. Istina, mrtvi se trenutno broje u Turskoj, najjačoj regionalnoj sili, no valjda se od najjačih kreće. Ostali dođu za dezert. Da uprostim: ako je Turska zaista okrenula ćurak naopako, pa je otkazala poslušnost SAD – koje je najdirektnije optužila za puč – računajte da Amerikanci tada neće sedeti skrštenih ruku, pa će Ergodan morati da podnese žestoke odgovore. Obrnuto, ako Erdogan planira da ponovo izneveri Ruse, Putin i društvo iz Kremlja mu ovaj put neće ostati dužni, jer jedva progutano izvinjenje za ubijene pilote i oboreni avion još uvek je sveže, pa bi nova prevara u odnosima značila totalni kolaps turske privrede koja je, pored ostalog, i zbog ruskih sankcija doživela žestoki fijasko.

Za početak, budimo svesni činjenica da SAD nikako ne smeju da dozvole da izgube prvenstvo uticaja u Turskoj, s obzirom na geostrateški položaj te zemlje prema Bliskom i Srednjem istoku. Sklon sam verovanju da bi SAD bile spremne i na vojnu intervenciju prema Turskoj ukoliko bi se Erdogan odlučio na takav korak. Takav epilog bi bio uvod u još veći haos sa nesagledivim posledicama najpre po Balkan, ali svakako i po čovečanstvo.

S obzirom na veličinu Turske i njen uticaj na Balkanu, posebno zbog njenih aspiracija koje je Ahmet Davutoglu utvrdio u svojoj Strategijskoj dubini, dešavanja u Turskoj jednostavno ne mogu a da se ne reflektuju na ostatak Balkana. Žestoka bitka velikih sila za dominantan uticaj na Balkanu sve će biti izraženija, a prelamaće se preko leđa balkanskih naroda, koji su idealni za stvaranje međusobnih sukoba s obzirom na njihova brojna nerešena pitanja i netrpeljivost, koja traje vekovima.

ERDOGANOVO RASKRŠĆE
Turska je do sada kao svoje primarne saveznike na Balkanu ubrajala muslimane u Bosni i Hercegovini i Raškoj oblasti i Albance na Kosovu i Metohiji, u Makedoniji i, naravno, Albaniji. Zapravo, prema onome kako je Davutoglu definisao spoljnopolitičke prioritete Turske na Balkanu kroz razvoj neoosmanizma kao nove turske ideologije, delovanje Turske svodilo se na jačanje međunarodnog uticaja nepriznate države Kosovo i Metohija, kao i na lobiranje u međunarodnim krugovima ka ukidanju Republike Srpske i što veću centralizaciju Bosne i Hercegovine. Tako jak uticaj i kontrolu nad Balkanom – a ne zaboravimo da je turski vojni kontingent veoma jak na Kosovu i Metohiji te da turska armija vrši obuku buduće tzv. vojske Kosova, ali i makedonske armije – omogućen je kao kompezacija Turskoj za njeno manje mešanje na Bliskom istoku.

balkangeopolitika03malaMeđutim, ako se Erdogan zaista okrenuo savezu sa Ruskom Federacijom, a posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je krenuo u žestok obračun sa vojnim uticajem u Turskoj, koji je uvek bio kemalistički nastrojen, te da čisti i hapsi redom vojna lica od generala do narednika, potajno možemo očekivati žestoku promenu turske spoljne politike na ovim prostorima.

Naravno, ne bi trebalo biti naivan, pa pomisliti kako će odjednom Srbija postati veliki saveznik Turske, jer tako nešto je nerealno, ali u najmanju ruku uticaj Turske na potpirivanje sukoba na Balkanu u korist SAD biće smanjen, možda čak i pasiviziran, što je za nas veoma važno. Ali to pali lampicu na drugoj strani, a to je povratak žestokih američkih pritisaka koji zbog potencijalnog gubitka uticaja mogu postati neracionalni i nerazumni, a samim tim i veoma opasni po mir na ovim prostorima.

MNOGO ZAVISI OD RAZVOJA U TURSKOJ
U zavisnosti od razvoja situacije u Turskoj, umnogome će zavisti koliko će se ubrzati potencijalni pokušaji nasilnih svrgavanja vlada na Balkanu. Tu svakako posebno apostrofiram Srbiju. Moraju se uzeti svi parametri u obzir, od pritisaka preko potencijalne pobune na jugu centralne Srbije, nasilja na Kosovu i Metohiji, aktiviranja vehabija, prelivanja potencijalnog sukoba u Makedoniji na naše prostore, potencijalni sukobi u Bosni i Hercegovini, politička kriza u Crnoj Gori…

balkangeopolitika01Što se tiče unutrašnjeg faktora, apsolutno se četvoro oči mora otvoriti na moguće nasilne demonstracije tzv.građanske Srbije tokom jeseni, izazivanje haosa kroz izmišljanje afera o funkcionerima vlasti kako bi se kod naroda stvaralo nezadovoljstvo, konstantno lansiranje priča o navodno katastrofalnim uslovima za život u Srbiji, bez obzira što će svi ekonomski pokazatelji govoriti da se privredno i finansijski oporavljamo. Sve to bi svakako trebalo da stvori dodatno narodno nezadovoljstvo. Posebna pažnja mora se uperiti ka potencijalnim izazivačima neprilika koji su unutar same vlasti po dubini i koji poput spavača čekaju mig da naprave određenu haotičnu situaciju koja bi doprinela povodima za nove demonstracije. U zavisnosti koliko Amerikanci budu gubili uticaj na ovim prostorima, zavisi i brzina njihove rekacije. Ni pod kojim uslovima oni neće dozvoliti da izgube dosadašnji uticaj, pa će neposlušni režimi biti pod posebnim udarom. Srbija će svakako biti pod specijalnom opservacijom.

Bitka je uveliko počela!

Politika
Pratite nas na YouTube-u