BORIS STEPANOV: VAŠINGTON POJAČAVA INFORMATIVNU PROPAGANDU

Za američkog poreskog obveznika dve-tri milijarde dolara i nisu neki gubitak, ukoliko zahvaljujući njima...

Za američkog poreskog obveznika dve-tri milijarde dolara i nisu neki gubitak, ukoliko zahvaljujući njima Rusi i Kinezi dobiju kvalitetnu informativnu injekciju

Državni sekretar Džon Keri se ne bavi samo spoljnom politikom i sprovođenjem u život svih naređenja Bele kuće. To je, takoreći, glavni deo njegovog rada. Ali postoji još jedan pravac o kome, ukoliko on i nešto kaže, to radi vrlo nerado – to je materijalna podrška nezavisnim novinarima po čitavom svetu. Grantovi se dobijaju za treniranje i pripremu bratije koja piše, i koja ne može ni dana da preživi bez retka, a da ne ishvali američki model demokratije i njihovo uterivanje u ljudsku svest ideja neokonzervatizma i liberalizma u više od 30 zemalja sveta.

Vašington izdvaja milione dolara za „nezavisne novinare“ koji teže za pravdom. Posebnu pažnju Džon Keri i njegovi potčinjeni poklanjaju Rusiji. O njoj obaveštavaju „Glas Amerike“, „Radio Sloboda“ i ostali mediji koji pripadaju institucijama vlasti. Tako on pomaže Stejt departmentu i Agenciji za međunarodni razvoj. Samo u prošloj godini na „ispiranje mozgova“ stanovništva je izdvojeno više stotina miliona dolara.

Ove godine Vašington je povećao finansiranje za još 83 miliona. To su najvažniji troškovi za delatnost u informativnom prostoru Rusije i susednih zemalja. Tako da predstoji buran rad. Postojaće potreba da se svakog dana ubeđuje (najvažnije je domišljato i na dobrom ruskom jeziku) da su SAD najbolji prijatelji svih Rusa! I još jedan pravac, zbog koga se nedavno zabrinuo i senat Kongresa SAD – uvođenje sopstvene propagande na teritoriji Rusije i Kine. Eto, i Peking je dospeo za deobu. Moskva je odavno nazvana „protivnik“, protiv koga se vodi otvoreni hladni rat. A sada je tu i Peking. A još sasvim skoro Kinezi su se nalazili na spisku prijatelja SAD.

Ali, vremena se menjaju brzo.

Svi koji ne žele da se potčine naređenjima Stejt departmenta i Bele kuće moraju preko „nezavisnih medija“ i preplaćenih novinara, kojima se SAD toliko podnose, da dobije časove prevaspitanja. Dobar novinar košta, i Džon Keri to odlično zna. Za američkog poreskog obveznika dve – tri milijarde dolara i nisu neki gubitak, ukoliko zahvaljujući njima Rusi i Kinezi dobiju kvalitetnu informativnu injekciju. Stejt department je jednostavno siguran da su „ruska i kineska propaganda“ usmerene ka slabljenju međunarodnog uticaja SAD. Te je zato potrebno da se pri Stejt departmentu formira Centar za analizu i reagovanje. Naravno da neće tražiti potrebne stručnjake za informativne ratove. Mada deo njih (glavni i vrlo plaćeni) već radi u Pragu na radiostanici „Sloboda“. Njima će se, očigledno, pridružiti i desetak drugih stručnjaka za Rusiju i NRK, a usput i 750 miliona dolara za kvalitetno vođenje informativnog rata. Ako „Sloboda“ bude malo, kroz društvene mreže će se dodati antiruska propaganda. A postoji i Holivud – i tamo ima priličan broj poznavalaca „ruskog pitanja“.

Izvor Fond strateške kulture, 19. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u