LIBERASION: PISMO ONIMA ŠTO SVE ZNAJU

Ako jednu stvar znamo, znamo da ništa ne znamo. Više ništa ne znamo Ima...

Ako jednu stvar znamo, znamo da ništa ne znamo. Više ništa ne znamo

Ima onih što znaju šta je trebalo uraditi da bi se izbegla drama u Nici. Ima onih što znaju šta treba uraditi da se nešto slično ne ponovi. Ima onih što kažu da treba produžiti vanredno stanje, onih što kažu da treba biti još oštriji, kao i onih što kažu da sve to ništa ne vredi. Ima onih što nepotrebno polemišu i onih što kritikuju njihove nepotrebne polemike. Ima onih što znaju šta je trebalo reći ili pokazati. Ima onih što sve znaju pre bilo kakvih dokaza. Kao i onih što poriču čak i posle.

Ne verujte im. Ako jednu stvar znamo, znamo da ništa ne znamo. Više ništa ne znamo. Budimo dovoljno ponizni da to kažemo, priznamo i prihvatimo. Suočavamo se s jednom sasvim novom i nepoznatom pretnjom, koja tim jače udara što mi mislimo da je ona slabija. Pokvario se naš zajednički mehanizam kojim pokušavamo da spoznamo svet. Političari ne treba više da govore kao da je reč o komentarisanju uputstava ili licitiranju s uputstvima za koja znamo da ne odgovaraju na nepoznate stvari koje su pred nama. Svi smo mi zatečeni. Priznati to, znači postaviti se u istu ravan s drugima, da bismo zajedno razmišljali.

Najveća pobeda Islamske države – ili bilo kog drugog radikalnog entiteta – biće to da u našem društvu stvori podelu i verovanje da ovakvi izolovani ili planirani napadi mogu srušiti čitavu jednu demokratiju. Umesto što izigravaju sveznalice, političari treba da se okupe oko ono malo naših krhkih uverenja i velikih nazora, kako bi uobličili zajednički odgovor, utrli put i podigli bedem o koji će se razbiti oni koji žele da nas poraze. To je ono što se očekuje od ljudi koji vladaju ili koji bi da na vlast dođu. Pozivanje na paradno nacionalno jedinstvo tu ništa ne pomaže, kao što ne pomažu ni gotova rešenja, nerealna i demagoška. Baviti se politikom više ne znači osvojiti vlast po svaku cenu i zaogrnuti se plaštom čoveka (ili žene) proviđenja. Naročito u doba neizvesnosti i haosa. Danas je od suštinskog značaja da se stvori jedan zajednički front. Zaista zajednički.

Izvor Libération/Peščanik, 19. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u