HRVATSKA USKORO ŠALjE VREMENSKI OROČEN ULTIMATUM SRBIJI?

Hrvatska će uskoro postalati Srbiji zahtev za suspenziju zakona o univerzalnoj nadležnosti i odrediti...

Hrvatska će uskoro postalati Srbiji zahtev za suspenziju zakona o univerzalnoj nadležnosti i odrediti rok do kada to Beograd mora da uradi

Hrvatska će uskoro postalati Srbiji zahtev za suspenziju zakona o univerzalnoj nadležnosti i odrediti rok do kada to Beograd mora da uradi.

Ova nova pretnja Srbiji dolazi dvadeset i četiri časa nakon što su u Briselu otvorena poglavlja 23. i 24., a Zagreb je dao “zeleno svetlo” u poslednji čas. Iz Zagreba poručuju da će u protivnom sprečiti napredovanje Srbije prema EU, ali nije navedeno kako.

Istovremeno je i hrvatska vlada odlučila da osnuje poverenstvo koje će pratiti sprovođenje prelaznih merila u poglavljima 23. i 24. s tim da će posebna pažnja biti posvećena, kako se iz Zagreba tvrdi, “sprovođenju obaveze ukidanja zakonodavstva kojim Srbija proširuje svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susedne zemlje”. Članovi ovog tela su ministri spoljnih poslova, odbrane, branitelja, finansija i unutarnjih poslova, savetnici premijera i predsednice države, te glavni državni tužilac.

Za koji dan Hrvatska će tražiti od Srbije da se izjasni i oko izjave Milana Petrovića iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine, koji je rekao da Srbija nema nameru da menja ili povlači zakon o univerzalnoj nadležnosti. Ta je izjava izazvala brojne reakcije braniteljskih udruženja koja zameraju sadašnjoj vlasti što nije tražila odgađanje otvaranja poglavlja 23. i 24.

Izvor Večernje novosti, 20. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u