SUD U ZAGREBU PONIŠTIO PRESUDU ALOJZIJU STEPINCU

Stepinac je bio odan ustaškom režimu Ante Pavelića, a pod znakom pitanja je njegova...

Stepinac je bio odan ustaškom režimu Ante Pavelića, a pod znakom pitanja je njegova uloga i odgovornost za život mnogih Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu

Zagrebački Županijski sud u celosti je poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, koji je 1946. osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Stepinac je bio odan ustaškom režimu Ante Pavelića, a pod znakom pitanja je njegova uloga i odgovornost za život mnogih Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu, koju bi trebalo da ispita mešovita komisija sastavljena od predstavnika SPC i Katoličke crkve, uz posredovanje Vatikana..

Odluku Suda je obrazložio sudija Ivan Turudić, prenela je Hina.

Reviziju je zatražio nadbiskupov nećak Boris Stepinac koji je ranije najavio da će dati izjavu nakon objavljivanja odluke.

Obrazlažući presudu sudija Turudić je rekao da je presuda Alojziju Stepincu iz 1946. poništena jer „grubo krši sadašnja i tadašnja osnovna načela materijalnog i procesnog krivičnog prava civilizovanog dela čovečanstva”.

Turudić je kazao da presuda „montiranog političkog suđenja Stepincu”, između ostalog, „krši načelo prava na pošteno suđenje, žalbu i obrazloženu sudsku odluku, kao i načela zabrane prisilnog rada, vladavine prava i pravne države”.

Dodao je da je za ilustraciju karaktera i utvrđenog da se radi o montiranom političkom procesu dovoljno pročitati neke delove zapisnika sa suđenje iz kojeg, na primer, kako je rekao, proizilazi da su uglavnom sprovođeni dokazi kojima „instruirani svedoci tužilaštva terete optuženika o čemu u stvarnosti nije odlučivalo sudsko veće nego „komunistički tužitelj Jakov Blažević”.

„Presuda jedino u odnosu na optuženog Stepinca nije obrazložena niti u odluci o krivici , niti u odluci o kazni. Samo su ponovljeni ionako uopšteni navodi optužnice…”, kazao je Turudić dodajući da je cilj bila „osveta kardinalu Stepincu, moralna diskvalifikacija njega i katoličke crkve”.

„Osnovna krivica koja se Stepincu stavlja na teret je činjenica da je u vreme NDH bio zagrebački nadbiskup. Sam se zapitao tokom suđenja – pa šta je trebalo učiniti? Otići u šumu ili pobeći u London. On se odlučio da ostane sa svojim narodom s kojim je bio i za vreme jugoslovenske monarhističke diktature i za vreme Titove komunističke diktature”, rekao je sudija Turudić, prenossi Tanjug.

Kazao je i da je Stepincu u zatvoru nuđeno potpisivanje formulara za traženje pomilovanja što on nije želio da učini pristajući jedino na obnovu postupka pred nezavisnim sudom ili na poništenje presude.

„Nakon 70 godina njegova je volja ispunjena od hrvatskog suda u slobodnoj hrvatskoj državi i zato ova presuda nema samo pojedinačni nego i duboki značaj za istoriju hrvatskog naroda”, zaključio je Turudić.

Inače, revizija ove presude omogućena je izmenama zakona iz 2009, koji predviđa da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vreme komunističke vladavine za politička, politički motivisana krivična dela ili druga dela ako je do osuđujuće odluke došlo zloupotrebom političke moći.

Stepinac je pre par godina proglašen „blaženim”, a zatim je Vatikan pokrenuo njegovu kanonizaciju čemu se, međutim, usprotivila država Srbija i Srpska pravoslavna crkva.

Nakon niza susreta predstavnika srpske države i Crkve sa zvaničnicima Vatikana i susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prošlog septembra, sa rimskim papom Franjom taj postupak kanonizacije je privremeno obustavljen, a istovremeno je formirana komisija SPC, Hrvatske katoličke crkve, koja bi uz posredovanje Vatikana trebalo da utvrdi činjenice o životu i delu Stepinca, koji se smatra odgovornim za mnoge žrtve Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

VULIN: NEJASNO DA LI JE REHABILITACIJA ILI PONIŠTAJ PRESUDE
Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da mu nije sasvim jasno da li je hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac danas rehabilitovan ili je samo poništena osuđujuća presuda iz 1946.

Ostaje da se vidi šta će reći sud i da se veruje u nepristrasnost hrvatskog sudstva, rekao je Vulin istakavši da se nada da sudovi u Hrvatskoj neće biti tako ažurni samo kada je u pitanju Stepinac, već da će tu energiju upotrebiti da reše i srpske zahteve u pogledu imovinskih prava, penzija…

“Nadam se da ova iznenadna ažurnost hrvatskih sudova neće stati samo na slučaju Stepinac. Nadam se da će tu ažurnost i energiju upotrebiti da reše, recimo, srpske zahteve kada je u pitanju njihova imovina, povraćaj njihovih imovinskih prava, rešavanje penzijskih poblema“, rekao je Vulin za Tanjug.

Voleo bi kaže da se politika ne meša u ovaj slučaj i, kako je rekao, sam sudski postupak, te da se nada da će sudovi dati jasnu sliku ko je i šta je bio Stepinac.

„Za srpski narod, neko ko je bio vikar ustaške vojske, teško da može da se nada zahvalnom sećanju i rehabilitaciji”, kazao je Vulin i dodao da će hrvatsko pravosuđe znati da ceni upravo ove istorijske činjenice.

Izvor Politika, 22. jul 2016.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u