DA LI STRANCI ZAHTEVAJU OD VUČIĆA DA NE BUDE PREMIJER?

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Nije bitno kakvu će Vučić sastaviti vladu, već je bitno da Vučić...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Nije bitno kakvu će Vučić sastaviti vladu, već je bitno da Vučić ne bude taj koji će sastavljati vladu

Nije me začudila izjava Aleksandra Vučića da možda neće on sastaviti vladu, bez obzira na činjenicu da je dobio mandat, najpre od naroda putem značajne pobede na izborima a potom i od samog predsednik države. Naravno, nisam sklon i da pomislim da bi se takav scenario najverovatniji, ali nije nerealan. Ko je ikada makar nešto pročitao o sofistikovanim vidovima pritisaka velikih sila na potencijalnog ili aktuelnog državnika neke male države dobro zna da su to neretko nepremostivi pritisci koji dovode državu u pat-poziciju ako se na njih ne pristane.

Ali teško bi se ovde moglo govoriti da se upotrebljavaju ti pritisci, jer oni bi bili upereni kao tome da se Vučiću odredi ko će mu činiti kabinet. S obzirom na činjenicu da je na njega veoma teško na takav način uticati, sklon sam da razmišljam da pritisci idu u sasvim drugom smeru. To bi se unajkraćem moglo svesti na rečenicu da nije bitno kakvu će Vučić sastaviti vladu, već je bitno da Vučić ne bude taj koji će sastavljati vladu. Preciznije rečeno, bar po mom ličnom sudu, koji ovako otvoreno iznosim, a koji svakako dopuštam da nije tačan, ali nije loše da se razmisli, suština je u tome da mnoge zapadne sile ne žele Vučića na čelu vlade.

Otuda, iznosim svoje zapažanje da Vlade Srbije još uvek nema zato što zapadne sile žele sve da učine da Vučića preko raznih pritisaka nateraju da odustane od premijerske pozicije. Svakako, Vučić je taj koji ima pregled situacije, s obzirom da se nalazi na poziciji na kojoj se nalazi, pa samim tim daleko bolje može da proceni koliko su ti pritisci ozbiljni i da li se Srbija može njima odupreti, jer svako ko voli sopstvenu državu, a u izgled mu se stavlja opšta opasnost po državu ukoliko ne pristane da se skloni sa određene pozicije, izabraće da žrtvuje svoju poziciju kako ne bi ugrozio državu.

Vučić je osoba koja očigledno po meri zapadnih političara nije dovoljno kooperativna u smislu da je spreman da žrtvuje srpske nacionalne interese. Videviši da se pobuna protiv njegove vlasti ne prima dovoljno u narodu, da je na izborima neprikosnoven, da je opoziciju doveo do nivoa da sama pokaže svoju jezivu nesposobnost i nezajažljivost da njeni lideri vladaju nečim što se fiktivno zove predsednik nečega, pa bila to i nepostojeća opoziciona politička partija, videvši da uprkos sumanitim kampanjama protiv njega nisu uspeli ni da ga očešu, a s obzirom na ogromne turbulencije u regionu – zapadne sile su shvatile da moraju brže da reaguju. Njima je u Srbiji potreban poslušnik, a ne premijer. To od Vučića ne mogu da dobiju.

On odbija da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, on dovodi Kineze u Srbiju da investiraju, on ne popušta oko Srebrenice, ne popušta ni Hrvatima kada ga ucenjuju oko evropskog puta, ne odriče se najbližih saradnika, od kojih su mnogi trn u oku zapadnih ambasadora, jednom rečju, nije kooperativan kako su oni zamišljali. Nema tog pritiska koji nisu probali. Ostao je ovaj, a to je direktno ispostavljanje zahteva – ili abdiciraj sa mesta premijera ili idu teški dani za Srbiju. U toj varijanti kod moralnog čoveka se rađa dilema šta uraditi, jer ničija politička karijera i pozicija nisu važni toliko da bi mogli da ugroze državu i narod.

skotzoranaNaravno, još jednom želim da podvučem da sve ovo pišem na osnovu pretpostavki i onoga što čujem u kuloarima. Može biti da se varam, ali dovoljno dugo poznajem Vučića, a posle toliko godina provedenih u politici, naučio sam pomalo da analiziram određene političke okolnosti, a posebno upućene poruke, pa dajem sebi slobodu da na ovaj način razmišljam.

Naravno, van pameti bi mi bilo da Vučić ne bude premijer, jer su građani glasali za njega, a ne za Kurtu ili Murtu, koje bi Zapad možda želeo, ali, ukoliko je sve ovako kako razmišljam, postavite sami sebi pitanje kako biste odlučili ako vam neko stavi u izgled probleme za zemlju i narod ako ne pristanete da odete sa mesta premijera. Zato nisam spreman da ga osudim, već, naprotiv, podržaću ga šta god da odluči.

Politika
Pratite nas na YouTube-u