POČELO JE: JEREMIĆ NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA?

Jeremić može biti zanimljiva „udavača“ za sve strane, ali i novina koja bi mogla...

Jeremić može biti zanimljiva „udavača“ za sve strane, ali i novina koja bi mogla da zatalasa političku scenu – priča Vukadinović

Kakav god da postigne rezultat u trci za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, kanidat Srbije Vuk Jeremić neće biti na gubitku.

U scenariju da bude izabran za prvog čoveka ove organizacije, koristi osim njega samog imala bi i Srbija, koja bi u najmanju ruku izašla iz anonimnosti i popravila imidž na svetskom nivou.

Koristi za samog Jeremića su mnogostruke, a jedna od njih je da bi u slučaju pobede, u daljoj perspektivi, mogao da se kandiduje i za neku državnu funkciju. Ako pak ne pobedi, sve ovo bi moglo da se desi samo još brže.

Sama činjenica da se trenutno nalazi među prva tri kandidata u „trci“ za generalnog sekretara UN je za pohvalu, ali je, kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović, sasvim drugo pitanje da li će u njoj moći i da pobedi.

VUKADINOVIĆ: ZANIMLjIVA „UDAVAČA“
— Taj dobar rezultat Jeremić je postigao manje-više samostalno, bez velike pomići države, i to je nešto što takođe doprinosi njegovom rejtingu. Ako bi pobedio, njegov povratak u zemlju i eventualno bavljenje politikom su u dalekoj budućnost. Ako ne, možda ga budemo videli već sledeće godine na predsedničkim izborima– kaže Vukadinović.

On objašnjava da sva dešavanja oko izbora u UN idu u korist Vuka Jeremića, ali i da će doprineti da učvrsti svoj prilično dobar rejting. Jeremić, kaže, nije zaboravljen, iako je već neko vreme izvan dometa domaće političke scene.

— Njega dobro percipiraju i pristalice vlasti i opozicije, i levo i desno orijentisani. On je zapravo jedan od retkih političara koji je dobro ocenjen od strane svih. Ima kapital, ali ne bi bilo lako pretvoriti ga u čvrste glasove. Jeremić može biti zanimljiva „udavača“ za sve strane, ali i novina koja bi mogla da zatalasa političku scenu – priča Vukadinović.

Međutim, pitanje je da li bi se, pod pretpostavkom da osvoji mandat u UN, Jeremić ikada vratio u Srbiju da se bavi politikom, i uopšte ne bi bilo pogrešno pomisliti da će ostati u međunardonim vodama.

MILAN NIKOLIĆ: MOŽDA UJEDINITELj OPOZICIJE
— Ako bi osvojio madat, verovatno bi posle toga hteo još nešto ili u samim UN, na međunarodnom planu ili u Evropi. Doduše, bar do sada nije bio običaj da se generalni sekretar vraća na neke niže funkcije u zemlji. Ipak, ako bi se to dogodilo, verovatno bi opcije bile predsedničko ili premijersko mesto – priča za „Blic“ Milan Nikolić, sociolog i analitičar.

Kako objašnjava, ako bi Jeremić želeo ovako nešto, ono što će mu biti neophodno je politička partija – ili ona u koju će se učlaniti ili ona koju će osnovati.

— On je mlad političar, sa renomeom, obrazovan, energičan pa bi i to mogao da uradi. Sklon je socijaldemokratiji, pa bi verovatno išao u tom pravcu. Ako ne pobedi u ovoj trci, i vrati se u Srbiju, možda bi mogao da bude konkurent Aleksandru Vučiću, a možda bi mogao i da ujedini opoziciju na efikasniji način nego što su opozicionari u proteklo vreme pokušavali – priča Nikolić.

Izvor Blic, 24. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u