NOVI TERORISTIČKI NAPADI U FRANCUSKOJ I NEMAČKOJ

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da se radi o terorističkom činu Islamske države...

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da se radi o terorističkom činu Islamske države

Policija je okončala talačku krizu u crkvi u provinciji Normandija na severu Francuske, usmrtivši dvojicu napadača koji su prethodno ubili sveštenika i povredili više ljudi, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Prema policijskim izvorima, napadači su svešteniku prerezali vrat, a jedna povređena osoba je u kritičnom stanju i bori se za život, prenosi AFP.

JEDAN OD NAPADAČA IMAO ELEKTRONSKU NANOGICU
Jedan od dvojice napadača, koji su ubili sveštenika u crkvi na severu Francuske, poznat je od ranije policiji, bio je hapšen i nalazio se pod nadzorom zbog plana da ide u Siriju, navodi francuski digitalni informativni kanal ITele. Kako navodi ITele, bio je na posebnim merama i praćen je pomoću elektronske nanogice, ali je „imao dozvolu za slobodno kretanje svakog dana od 8.30 do 13.30”, prenosi B92.

Uhapšen je 2015. godine jer je hteo da ide na ratište u Siriji, ističe francuski medij. Agencija takozvane Islamske države, Amak, objavila je danas saopštenje u kojem se kaže da su „vojnici” te terorističke organizacije izvršili današnji napad u crkvi na severu Francuske.

OLAND: IZA NAPADA STOJI ISLAMSKA DRŽAVA
Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da je talačka kriza u crkvi u Sent-Etjen-di-Ruvre, u blizini grada Ruana, bila teroristički čin, a da su napadači bili povezani sa Islamskom državom. Oland je, tokom posete mestu na severu Francuske, osudio ovaj teroristički napad i dodao da se protiv terorizma mora boriti svim raspoloživim sredstvima.

Inače, francuski digitalni informsativi kanal ITele objavio je danas da je jedan od napadača od ranije bio poznat policiji, da je bio hapšen i pod nadzorom zbog plana da ide u Siriju.

Dva muškarca naoružana noževima uzeli kao taoce četvoro do šestoro ljudi među kojima i sveštenika u crkvi u provinciji Normandija. Incident se dogodio u mestu Sent-Etjen-di-Ruvre, u blizini grada Ruana. Na lice mesta su, posle prijave jedne vernice, ubrzo stigle specijalne snage francuske policije i antiteroristička jedinica koje su ubile napadače, prenose francuski mediji. Istragu slučaja, prema njegovim rečima, preuzeće specijalno tužilaštvo za borbu protiv terorizma.

PAPA FRANjA UŽASNUT VARVASKIM UBISTVOM SVEŠTENIKA
Papa Franja užasnut je zbog „varvarskog ubistva” sveštenika tokom talačke krize u crkvi u provinciji Normandija na severu Francuske, izjavio je portparol Vatikana Federiko Lombardi. Papa Franja, kako je naveo, „najteže je osudio sve oblike mržnje”, a posebno je zaprepašćen jer se taj „užasan čin nasilja dogodio u crkvi, svetom mestu”.

„Papa Franja deli bol i užasnutost zbog ovog apsurdnog nasilja”, rekao je Lombardi dodajući da je napad izazvao „neizmernu bol i zabrinutost”, preneo je AFP. Arhiepiskop grada Ruan Domink Lebrun identifikovao je ubijenog sveštenika kao Žaka Hamela, starog 84 godine.

Policija je okončala talačku krizu u crkvi u provinciji Normandija na severu Francuske, usmrtivši dvojicu napadača koji su prethodno ubili sveštenika i povredili više ljudi, saopštilo je ranije francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor Tanjug/Politika, 26. jul 2016.

NOVI NAPAD U NEMAČKOJ; ZEHOFER: ISLAMSKI TERORIZAM JE STIGAO

Islamski terorizam je stigao u Nemačku i političari su dužni da odgovore na zabrinutost javnosti povodom bezbednosti i pitanja migranata.

„Svaki novi napad, svaki teroristički akt je napad previše. Islamski terorizam je stigao u Nemačku“, rekao je Zehofer na konferenciji za novinare u Minhenu, prenosi Rojters.

On je dodao da mora biti učinjeno sve da građani budu zaštićeni.

„Stanovništvo opravdano očekuje da se sa tim suočimo hrabro“, rekao je Zehofer.

U nizu napada koji su od 18. jula pogodili Nemačku 11 osoba je izgubilo život, a na desetine su ranjene, što je podstaklo nezadovoljstvo javnog mnjenja zbog otvorene politike kancelarke Angele Merkel po pitanju izbeglica, navodi Rojters, podsećajući da je tokom prošle godine u Nemačku ušlo više od milion migranata, prevashodno iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Izvor Tanjug/B92, 26. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u