LAVROV U IZNENADNOJ NEZVANIČNOJ POSETI CRNOJ GORI

Šta je razlog iznenadne i vanprotokolarne posete Sergeja Lavrova Crnoj Gori? Prema saznanjima portala...

Šta je razlog iznenadne i vanprotokolarne posete Sergeja Lavrova Crnoj Gori?

Prema saznanjima portala IN4S ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, juče je doputovao u Crnu Goru. Interesantno je da Lavrov nije došao u zvaničnu državnu posjetu, pa se postavlja pitanje ko mu je domaćin i koji je razlog njegovog dolaska.

Opravdano može da se vjeruje, imajući u vidu antirusku politiku koji vodi režim Mila Đukanovića, da ovom posjetom Lavrov samo „šalje“ male signale Đukanoviću i njegovim poslušnicima da malo „spuste loptu“ kada je u pitanju odnos sa Rusijom i nasilnički pokušaj uvlačenja Crne Gore u NATO, bez referenduma.

Podsjećanja radi, Lavrov je prije par mjeseci kazao da je ulazak Crne Gore u NATO vještačka odluka koja Alijansi neće povećati nikakvu bezbjednost.

„Sama činjenica da se NATO bezobzirno širi na Istok govori o potpunom ignorisanju obaveza koje je zapadni vojni savez preuzeo prilikom raspada Sovjetskog Saveza da se to neće događati“, kazao je tom prilikom Lavrov ruskim medijima naglašavajući da ako odluka nije „vještačka“ – zašto onda režim u Crnoj Gori bježi od narodnog referenduma.

Možda je i njegova posjeta, izazvana i polemikama koje se vodi između predstavnice ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove i Miodraga Vukovića funkcionera crnogorske vlade na temu NATO-a.

Zaharova je u par navrata istakla kako se vlast u Crnoj Gori boji volje naroda, a da vrh režima kriši demokratske standarde time što odbija da raspiše referendum.

Sa druge strane Vuković je uzvratio Zaharovoj da ona čita naručene tekstove, služeći se nediplomatskim rječnikom, te saopštio da referenduma neće biti, odnosno da će o članstvu Crne Gore odlučiti Skupština.

Izvor in4s.net, 28. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u