SPORT U RATU

MAREK GLINKA Možda neko vidi proruski stav u Bahovoj odluci, ali on samo pokušava...

MAREK GLINKA

Možda neko vidi proruski stav u Bahovoj odluci, ali on samo pokušava da zaštiti tradiciju i mehanizme velikog sporta

Međunarodni sportski događaji imaju jasnu političku prirodu: nacionalne države na stadion ulaze sa nacionalnom himnom, predstavljaju svoje zemlje i, u slučaju pobede, njihov položaj se poboljšava. Drugim rečima, sport je instrument „meke moći“, ako koristimo termin Džozefa Naja. Pored toga, zemlja domaćin sportskog događaja može da popravi svoj imidž, kao što je bio slučaj sa Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Tako na sportiste, kao i na političare, njihovi „partneri“, ali i klevetnici, obraćaju pažnju. Nije slučajno da su počeli doping skandali oko ruskih sportista. Na kraju krajeva, profesionalni sportisti iz drugih zemalja takođe koriste steroide. Zapad mora da udari na imidž Rusije, jer sankcije nisu donele ništa od planiranog, Moskva se ne predaje pred političkim i ekonomskim pristicima.

Trebalo bi se prisetiti da je članak o takvom jednom doping skandalu prvo objavljen u maju u Njujork tajmsu. Ovaj list je poznat po tome da objavljuje naručene tekstove, te je vrlo lako identifikovati one koji su sve započeli.

Rusija ima pravo da ima suverene stavove o mnogim drugim pitanjima, ali je takođe potrebno da se postigne konsenzus veštim diplomatskim delovanjem u međunarodnim organizacijama. Ovo ne daje uvek rezultate: na primer, u poslednjih nekoliko godina Ujedinjene nacije su podržale sodomiste u Rusiji na račun tradicionalnih porodičnih vrednosti, ali često i neki pojedinci imaju poslednju reč.

Tačku na doping skandal je stavio Tomas Bah, šef Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je na toj funkciji od 2013. godine. Ruskom olimpijskom timu neće biti zabranjeno da se takmiči u Rio de Žaneiru. Federacija će donositi odluke o sportistima pojedinačno. Bah je ovaj pristup nazvao razlikovanjem čistih i dopingovanih sportista, koji imaju priliku da dokažu koji su.

Iako će broj ruskih sportista ustvari biti manji, i dalje postoji prilika za političku poruku: himna, zastava i mogućnost pobede u raznim olimpijskim disciplinama.

putinisinbaeva02Možda neko vidi proruski stav u Bahovoj odluci, jer je ona u ovom slučaju protiv američkog političkog stava. Ali on ustvari pokušava da zaštiti tradiciju i mehanizme velikog sporta.

Kao i u politici, i u sportu postoje razni skandali koji su se prilično često događali kroz istoriju Olimpijskih igara. Međutim, u slučaju kršenja pravila od strane sportista, stvari bi trebalo rešavati pošteno i objektivno. U suprotnom, ako bi pojedinci sada postigli svoj cilj (a sve zapadno pravo se zasniva na precedentom pravu), određeni lobiji će početi da ponavljaju ovu praksu diskreditacije sportista iz drugih zemalja, što uopšte ne služi interesima sporta.

Katehon

Svet
Pratite nas na YouTube-u