ZAŠTO JE SKRIVENO GLAVNO PITANjE PREDSEDNIČKE KAMPANjE U SAD

ERIK ZUESE Hilari Klinton želi da nastavi antirusku politiku koja se vodi od 1990,...

ERIK ZUESE

Hilari Klinton želi da nastavi antirusku politiku koja se vodi od 1990, a Donald Tramp želi da je zaustavi

Glavno pitanje američke predsedničke kampanje ne može čak ni da se pomene u američkim medijima jer su oni gotovo uniformno saučestvovali u sakrivanju ključne činjenice koja je neophodna da bi javnost bila pravilno informisana i sposobna da donese promišljenu odluku. Nijedan medij ne želi da izveštava o tome kako je i sam deo zavere ćutanja, pa se zataškivanje prosto nastavlja. Ta zavera ćutanja je razvila sopstveni život, koji nas vodi sve bliže situaciji u kojoj će stradati milijarde ljudi, jer, što se duže ćutanje nastavlja, stvari sve više izmiču kontroli. Tako se trajno održava krug bukvalno identičnog lažnog izveštavanja, uprkos sve većoj pretnji koju ono proizvodi. Ovaj članak će morati da bude dugačak, jer se američkoj javnosti gotovo konstantno serviraju laži o velikom broju važnih stvari – o problemu koji je veća pretnja od terorizma, globalnog zagrevanja, rastuće ekonomske nejednakosti i korupcije, a koji se, i pored toga, u potpunosti ignoriše. Namera je da ovaj članak ostvari Drano efekat (naziv sredstva za čišćenje slivnika; prim. prev.) na politički sistem, zapušen od laži koje se u njega trpaju i koje se zbog preopterećenja sada vraćaju i izlivaju na američki politički patos. Prelivajući mulj, mora biti očišćen i odstranjen. U suprotnom, vrlo brzo će nas sve podaviti.

Centralno pitanje je da li treba nastaviti provođenje plana američke vlade – koji traje od trenutka kada su Sovjetski Savez i njegova vojna alijansa Varšavski pakt rasformirani 1991 – o širenju NATO (antiruskog vojnog bloka) ka ruskim granicama, okružujući Rusiju NATO nuklearnim raketama kojima je potrebno tričavih pet minuta leta do Moskve, uz istovremeno građenje sistema „balističke raketne odbrane“ ili „antibalističkih raketa“ (BDM ili ABM) kako bi se sprečila ruska raketna odmazda protiv nenajavljene blic-invazije SAD-NATO usmerene na porobljavanje, ako ne i totalnu eliminaciju Rusije i njenog otpora američkoj moći. Ova operacija je surova realnost, ali realnost koju kroji Amerika, a ishod predsedničkih izbora 2016. će je (operaciju) dovesti u krajnju fazu tako što će je ili okončati ili ubrzati. To su dva krajnje suprostavljena ishoda i politička koncepta, od kojih će jedan definitivno preovladati.

DOKUMENTI KOJI KAZUJU SVE
Ovaj članak će prikazati dokumente u koje američki glasači moraju da imaju uvid, jer pokazuju ne samo da su hranjeni lažima već i kako i zbog čega je to činjeno. Dokumenti su od ključne važnosti, posebno zbog činjenice da su ti podaci veoma uspešno i dugo skrivani od javnosti. To nije svet u kojem Amerikanci žele da žive, ali jeste koji nekolicina Amerikanaca vlasti ne želi da prikaže američkoj javnosti. To je toksična kombinacija (nezainteresovanost javnosti koju vlast želi da produži), ali je tragično realna (što će ovde izneti dokumenti pokazati).

obamavestpoint01Američki predsednik Barak Obama je mnogo puta izjavio da su SAD jedina „nezamenjiva“ zemlja i da je svaka država koja odbije da kapitulira pred američkom globalnom hegemonijom – neprijatelj. To se posebno odnosi na Rusiju i Kinu – dve bivše komunističke zemlje. Stoga je Hladni rat obnovljen a proizvodnja oružja u Americi opet cveta iako više nema ideološkog izgovora (u vidu „crvene pretnje“, tj. komunizma).

Uzmimo za primer Obamin govor diplomiranim kadetima na Vest pointu 28. maja 2014. godine:

„SAD ostaju jedina nezamenjiva nacija. Tako je bilo u prošlom veku i tako će biti u veku koji je pred nama. (…) Ruska agresija prema bivšim sovjetskim državama uznemirila je evropske prestonice, dok kinesko ekonomsko uzdizanje i vojni domašaj brinu susedne zemlje. Od Brazila do Indije, rastuća srednja klasa takmiči se sa nama, a vlade nastoje da ostvare veći uticaj na globalnim forumima. (…) Zadatak vaše generacije je da odgovorite ovom novom svetu. Pitanje sa kojim se suočavamo, pitanje sa kojim se svako od vas suočava, nije da li će Amerika predvoditi, već kako ćemo to činiti – ne samo da obezbedimo mir i prosperitet već i da ih širimo svuda po svetu.“

On je diplomcima sa Vest pointa rekao da ekonomsko nadmetanje može biti dovoljan razlog za Ameriku da ode u rat i da je njihov zadatak da provode američku globalnu hegemoniju.

Obama je, kao i uvek, sve to vešto smestio u moralističi okvir (zbog propagandnih razloga; on je neizmerno talentovan za te stvari) sledećim rečima:

„Američka spremnost da primeni silu poslednja je brana od haosa u svetu, a izostanak američke reakcije na sirijsku brutalnost ili ruske provokacije ne samo da negativno utiču na našu savest već podstiču i veći broj agresija u budućnosti. (…) Američki izolacionizam nije opcija za 21. vek. Nemamo pravo da ignorišemo dešavanja van naših granica. (…) Prelivanje sirijskog rata van granica zemlje dodatno uvećava kapacitete prekaljenih ekstremističkih grupa da udare na nas. Regionalne agresije koje ostaju bez odgovora – bez obzira da li se radi o Ukrajini, Južnom kineskom moru ili nekom drugom delu sveta – uticaće na naše saveznike i potencijalno uvući našu vojsku u sukob. Ne možemo ignorisati ono što se dešava van naših granica. Verujem da je, i bez ovako preciznih obrazloženja, naš ulog veliki – postojani interes da obezbedimo našoj deci i unucima odrastanje u svetu u kojem se ne kidnapuju devojčice i gde niko nikoga ne kolje zbog plemenskih, religijskih ili političkih uverenja. Verujem da svet veće slobode i tolerancije nije samo moralni imperativ već nešto što nam pomaže da osiguramo i našu sopstvenu bezbednost.“

LAŽLjIVA POLITIKA OD 1990.
Ovde je izjednačio nametanje američke kontrole sa „svetom veće slobode i tolerancije“, koji „pomaže da osiguramo našu sopstvenu bezbednost“. Da li se o tome radilo, i da li je to postignuto u Iraku? Ili u Libiji? Šta je takav stav doneo Ukrajini? Da li zaista tako deluje u Siriji? Šta ćemo sa izbeglicama dok nadiru iz svih tih zemalja koje je „spasila“ Obamina politika – samo nastavak višedecenijske politike koja se ne dovodi u pitanje i oko koje postoji dvopartijski konsenzus o svakom pitanju osim o stilu lažljive retorike koja se koristi za njeno „opravdanje“?

hilariklinton04Obamin prethodnik Džordž V. Buš radio je po istom planu kada je izvršio invaziju na Irak 2003. godine. Njegovi navodi da je siguran kako je Sadam Husein reaktivirao svoj nuklearni program, kao i izjava protiv „Sadamovog WMD programa“ (eng. weapon of mass destruction, tj. oružje za masovno uništenje; prim. prev.). „Izašao je izveštaj IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju; prim. prev.) u kojem se navodi da su bili na šest meseci od razvoja oružja; ne znam kakav još dokaz nam je potreban“; tako glase masne laži sa njegove strane, jer je svaka navedena optužba bila lažna, što je on tada znao. Znao je da na postoji takav „izveštaj IAEA“. A novinari nisu ni doveli u pitanje njegovu verziju, nego su umesto toga samo papagajski ponavljali predsednikove laži, kao da se automatski podrazumeva da su to zapravo istine (novinari su takođe zataškali obaveštenje IAEA da takav izveštaj ne postoji). Sve to se događa ponovo, ali su ovaj put rizici mnogo veći.

KRVAVI UKRAJINSKI PUČ
Idemo na predsedničke izbore na kojima jedan od kandidata – Hilari Klinton – jasno želi da nastavi politiku koja se vodi od 1990. i u kojoj je njen muž igrao važnu ulogu, a drugi – Donald Tramp – želi da je zaustavi, što on otvoreno govori. Stoga ga optužuju da je „sovjetski agent. Ista aristokratija koja poseduje medije i kontroliše obe političke partije ugrožena je Trampovim odbacivanjem njihovog programa. Oni se služe moralizmom – republikanci desničarskim, a demokrati levičarskim – da bi ga osudili, ali pravi razlog zbog kojeg su odlučni da ga poraze je želja za nastavkom njihovog rata, koji iz američke perspektive nikada nije ni vođen protiv komunizma, već uvek zbog želje za globalnim osvajanjem, globalnom kontrolom. Na taj način oni koji upravljaju Amerikom kontrolišu ovu zemlju bar od 1990. I žele sa tim da nastave iako nas na taj način sve vuku u katastrofu.

Zbog podrške ovoj agresivnoj agendi – metastatično kancerogenog NATO – Obama je 2014. organizovao krvavi ukrajinski puč (propagandistički prikazan kao „demonstracije zbog demokratije“), koji su izveli američki plaćenici i fanatični rusofobni fašisti, tj. nacisti ukorenjeni u tradiciji ukrajinske prohitlerovske i antistaljinističke strane u Drugom svetskom ratu, odgovorne za ukrajinske pogrome, koja je bila u savezu sa Silama osovine – a koji se sada nalaze na platnom spisku američke vlade.

elizabetmarejNeki od najviših zvaničnika Kongresa odgovornih za spoljnu politiku odbili su čak i da se upoznaju sa dokazima koji opovrgavaju laži američke vlade o ovom pitanju. Elizabet Marej (na slici iznad) je bila šokirana kad je videla da vladini zvaničnici svesno odbijaju da pogledaju dokaze. Ona je bila zamenik Nacionalne obaveštajne službe za Bliski istok (Near East) u Nacionalnom obaveštajnom savetu, pre nego što se penzionisala nakon 27 godina provedenih radeći za američku vladu. (Trebalo je da postane šef CIA.). Dvadesetčetvrtog jula 2016, u članku pod nazivom Predstavnik Rik Larsen bazira rusku politiku na mitu, opisuje svoje napore da informiše kongresmena Larsena o uslovima američke operacije u Ukrajini. Vikipedija kaže: „Ričard Rej ‘Rik’ Larsen je američki predstavnik vašingtonskog drugog kongresnog okruga i član Demokratske partije. (…) Larsen je član Odbora za oružane snage i Odbora za infrastrukturu u Predstavničkom domu. (…) Prethodno je bio direktor javnih poslova u Udruženju stomatologa države Vašington i lobista stomatološke profesije. (…) Drugi okrug je između 1931. i 1953. zastupao budući američki senator Henri M. ‘Skup’ Džekson.“ (Džekson je kasnije postao poznat kao „senator iz boinga“ i prvi neokonzervativac iz Demokratske partije.)

ZA SAD I SVET POSTOJE SAMO DVA IZLAZA
Marej piše (linkovi u tekstu su moji):

„Pomenula sam predstavnku Larsenu da sam se upravo vratila iz Rusije, gde sam bila sa američkom delegacijom, i da niko od ljudi u Rusiji sa kojima sam razgovarala – uključujući profesore, studente, novinare, doktore, preduzetnike i ratne veterane – nema želju za nuklearnim ratom sa SAD, već su naprotiv izrazili želju za mirom i normalizovanjem odnosa. (…) Tokom našeg boravka na Jalti organizovala sam događaj ‘Plivanje za mir’ sa američkim i ruskim ratnim veteranima, koji su zajedno plivali u Crnom moru, što je prilično odjeknulo u lokalnim medijima na ruskom jeziku. Iznela sam predstavniku Larsenu moje viđenje (bazirano na onome što sam čula od ljudi tamo) zbog čega u ruskoj javnosti postoji toliki stepen nepoverenja prema američkim potezima u regionu i zbog čega očekuju od SAD da jednostrano povuku prvi korak u pravcu nuklearnog razoružanja i obnavljanju poverenja. Rusi su razumeli „Jac“ Jutjub snimak Viktorije Nuland (u kojem se jasno čuje kako ona govori američkom ambasadoru u Ukrajini Džefriju Pjatu da je „Jac taj tip“ neposredno pre smene režima, nakon koje je Arsenij Jacenjuk postao premijer, što je direktno povezalo SAD sa ukrajinskim pučem. Osećaju se ugroženo zbog nedavnih NATO manevara ‘Operacija anakonda’, koji su se održavali za vreme naše posete i ekstremno su zabrinuti i zbog drugih američkih provokativnih poteza u regionu, uključujući uvođenje sankcija Rusiji, kao i Krimu nakon što je, kao odgovor na ono što su smatrali apsolutnim stranim mešanjem u unutrašnja pitanja Ukrajine, većina Krimljana glasala za ujedinjenje sa Rusijom.

Larsen je automatski sve opovrgnuo, jasno navodeći da smatra da SAD nisu učestvovale u događajima u Ukrajini – da ono što sam mu upravo rekla „nije ono što sam slušala“ – i nastavio da priča o tome kako se baltičke države osećaju ugroženo od Rusije itd. Nije znao šta je „Operacija anakonda“ i delovalo je kao da ne zna da su se upravo odigrali najveći vojni manevri NATO i najveći vojni manevri na ruskim granicama od Drugog svetskog rata. Ponudila sam da pošaljem u njegov kabinet dodatne informacije o tome i dešavanjima u Ukrajini – što je ponuda koju je ignorisao.“

Put na kojem se nalazimo može se završiti samo na jedan od dva moguća načina: Ili će se američki mediji uozbiljiti i početi da izveštavaju o ključnim temama (kao, recimo, o tome da se agresija na Ukrajinu nije počela kad je Putin „anektirao“ Krim, već neposredno pre puča – i tokom neizbežnog etničkog čišćenja koje je nakon njega usledilo – od strane Obaminih najamnika, koje je njegova administracija počela da organizuje najkasnije 1. marta 2013, što je kulminiralo gotovo godinu dana kasnije). Ovo su ključne činjenice koje demantuju zvanične laži i koje bi zbog toga (ako nam se baš posreći) mogle da primoraju američu vladu da obustavi trenutni kurs; ili će u suprotnom doći do iznenadnog blickriga SAD-NATO snaga na Rusiju ili napada Rusije na SAD-NATO. Kako se bliži kraj ove priče, prvi scenario postaje sve teže ostvarljiv, a opcija blickriga (bilo koje od strana) sve neizbežnija. Tako stoje stvari.

trampugrozenObamin „unipolarni svet“ je fikcija i, što pre budu raskrinkani on i njegova velika laž (u zapadnim medijima i javnosti), svi ćemo biti sigurniji. Neprijatnosti koje će doživeti oni koji su objavili i propagirali te laži biće daleko manje bolne od katastrofalne alternative, koja bi uništila ceo svet.

Autor je istoričar i autor knjiga „Nisu ni blizu: Ekonomski učinak demokrata i republikanaca u periodu od 1910. do 2010“, i „Hristov ventrilokvista: Događaj koji je stvorio hrišćanstvo“

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

The Saker

Svet
Pratite nas na YouTube-u