KOVAČ: SRBIJA „NEĆE I NE SME“ ZATVORITI POGLAVLjA; DAČIĆ: HRVATSKU VODE POTOMCI USTAŠA I NACISTA

Dačić: Hrvatsku danas vode naslednici ustaša i nacista i naslednici onih koji su devedesetih...

Dačić: Hrvatsku danas vode naslednici ustaša i nacista i naslednici onih koji su devedesetih proterali preko 250 000 Srba

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač poručio je srpskim vlastima da se odmaknu od Miloševićeve retorike, piše N1.

Kako navodi, Hrvatska neće dozvoliti da Srbija zatvori poglavlja 23 i 24 sa ovakvim Zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.

Komentarišući izjavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da „Hrvatska rehabilituje NDH i zločince iz zadnjeg rata“, on je u emisiji ‘Točka na tjedan’ na N1 rekao da vlasti u Beogradu treba da se odmaknu od retorike kakvu je imao Milošević.

„Jasno samo poručili vlastima u Srbiji da prestanu s propagandom koja podseća na devedesete godine i Miloševićevu agresiju. Prestanite s tim. Nikome nećemo dopuštati, a posebno ne naslednicama agresora, da nam takve poruke upućuju. To neće ići, počnite da radite na evropeizaciji društva. Uhvatite se posla“, naveo je on.

Takođe je poručio da Hrvatska, ako Srbija ne izmeni Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je, smatra, protivan regionalnoj saradnji, neće dopustiti da ta zemlja nastavi pregovore s Evropskom unijom.

Na pitanje hoće li Hrvatska Srbiji dopustiti zatvaranje poglavlja 23 i 24, Kovač je odgovorio: „Neće i ne sme.“

Izvor B92 31. jul 2016.

DAČIĆ: JADNA JE EU AKO JOJ SISTEM VREDNOSTI POČIVA NA DANAŠNjOJ HRVATSKOJ

Povodom izjave hrvatskog ministra spoljnih poslova Mire Kovača, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska treba da prestane sa propagandom i postupcima koji liče na četrdesete godine prošlog veka i na nacističku ustašku NDH.

„Rehabilitacija Stepinca, ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Miletu Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokatoličiti, pa čak i po 10. aprilu, danu stvaranja NDH, fašistički ustaški pozdrav ’Za dom – spremni‘ po stadionima i koncertima, kukasti krstovi na terenu u Poljudu, kao i po antifašističkim spomenicima, podizanje spomenika ustaškom teroristi Barišiću, koji je ubio jugoslovenskog ambasadora, šta je to ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH?“, istakao je Dačić.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić je dodao da, ako se tome doda poništavanje presude Glavašu, ubici srpskih civila, praktično oslobađanje Marića, najava da će Tompson na godišnjicu „Oluje“ u Kninu ponovo vikati ustaški pozdrav „Za dom – spremni“, šta je to nego poruka da je moguće nekažnjeno ubijati Srbe.

„To je današnja Hrvatska koju vode naslednici nacista i ustaša i naslednici onih koji su devedesetih proterali više od 250.000 Srba. Tragikomično je da oni danas pozivaju na evropeizaciju. Jadna je ta EU ako joj sistem vrednosti počiva na današnjoj Hrvatskoj i njenim idejama rehabilitacije fašističke ustaške NDH, protiv koje se ceo svet borio“, upozorio je šef srpske diplomatije.

„Srbija nijednim svojim potezom ne izaziva niti potpaljuje sukobe u regionu, naprotiv, sve činimo za regionalnu stabilnost. Dijalog – da, ali uvrede, poniženje i rehabilitaciju zločina nad Srbima, Srbija nikad neće dozvoliti“, naglasio je Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske poručio je ranije danas srpskim vlastima da se „odmaknu od Miloševićeve retorike“ i istakao da Hrvatska neće dozvoliti da Srbija zatvori poglavlja 23 i 24 sa ovakvim zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.

Komentarišući izjavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da „Hrvatska rehabilituje NDH i zločince iz poslednjeg rata“, Kovač je u emisiji „Točka na tjedan“ na N1 rekao da vlasti u Beogradu treba da se „odmaknu od retorike kakvu je imao Milošević“.

Izvor Sputnjik, 31. jul 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u