ERDOGAN: ZAPAD PODRŽAVA TERORIZAM I STOJI IZA PUČISTA

„Oni za koje smo smatrali da su nam prijatelji podržavaju pučiste i teroriste“ Turski...

„Oni za koje smo smatrali da su nam prijatelji podržavaju pučiste i teroriste“

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Zapad da podržava terorizam, kao i pučiste koji su pokušali da ga svrgnu sa vlasti, javljaju turski mediji.

Agencija AFP ocenjuje da je to dosad najžešći verbalni napad Erdogana na zapadne saveznike Ankare od neuspelog pokušaja puča 15. jula, prenela je agencija AFP.

„Nažalost, Zapad podržava terorizam i stoji iza pučista“, rekao je turski predsednik u obraćanju iz svoje palate, koje je prenosila turska državna televizija.

„Oni za koje smo smatrali da su nam prijatelji podržavaju pučiste i teroriste“, tvrdi Erdogan.

Takođe, Erdogan je naveo da je puč „scenario koji je napisan izvan Turske“.

Izvor B92, 02. avgust 2016.

ERDOGAN: SA PUTINOM ĆU PRIČATI O BILATERALNIM ODNOSIMA
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će na sastanku sa ruskim predsednikom pričati o ekonomskoj saradnji i krizi koja je nastala u bilateralnim odnosima nakon incidenata sa obaranjem ruskog Su-24.

„Ja ću 9. avgusta biti u Sankt Peterburgu, gde na sastanku sa predsednikom Rusije želim da razgovaram o ekonomskoj saradnji i o krizi zbog ruskog aviona povodom čijeg obaranja je Turska izrazila svoje žaljenje“, izjavio je Redžep Tajip Erdogan, govoreći na ekonomskom forumu u Ankari.

Kriza u odnosima Rusije i Turske nastala je nakon što je u novembru 2015. godine turski lovac oborio u Siriji ruski bombarder Su-24. Ruski predsednik je nazvao to „udarom u leđa“ pomagača terorista. Rusija je Turskoj uvela niz ekonomskih ograničenja.

Promena je nastala nakon Erdoganovog pisma Putinu, u kojem se turski lider izvinio za incident. Turski sud je ponovo pokrenuo istragu o navodnim ubicama ruskog pilota.

Izvor Sputnjik, 02. avgust 2016.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u