ZAŠTO BALKAN NE MOŽE BEZ SRBA

MILE MILOŠEVIĆ Događaji pokazuju da bez srpske države nije moguće uspostaviti i održati elementarno...

MILE MILOŠEVIĆ

Događaji pokazuju da bez srpske države nije moguće uspostaviti i održati elementarno civilizovan poredak na Balkanu

Da bi se konačno razumele masivnost i dugovečnost antisrpskih iskaza, potrebno je povezati nešto svakodnevno sa dubokim i osnovnim. Na tome bi se dala graditi teorija koja bi mogla da objasni van sumnje pogrešnu politiku Zapada prema Srbima, iako, kako kaže Džefri Naj, oni dobro znaju koliko im je opšta politika pogrešna. Pa tako, sve što im se (povratno) dešava na unutarnjem planu u aktuelnim predsedničkim izborima vide samo kao opomenu administraciji, jer oni politiku neće menjati i zato što je opomena samo opomena, dok je u Americi svakim danom sve bolje. Makar tvrde da u to veruju iako ni to ne objašnjava kako tek korelira sa opomenom. Pritom, njihova spoljna politika dovela je do opšteg urušavanja državnosti u svetu, i to u svim slučajivama njihovog direktnog učešća u poslednjim decenijama. Rezultat je opšte propadanje sigurnosti i slobode ljudi, sve do osnova civilizacije, tako da je u tim delovima sveta izlaz ostao samo još u migraciji.

Tako dobijamo prvi od ključeva za gradnju teorije o svakodnevnoj narušenosti civilizacijske sigurnosti životnog kruga. Deo toga su i opresije koje vidimo kao fašističke manifestacije i rasističke akte, podjednako države i pučanstva. Upravo to Srbi trpe od ustaša (Hrvata), Šiptara na otetim teritorijama, o čemu većina medija nikad ne izveštava.

PROSTORNI FAKTORI
Tada sledstveno stižemo i do drugog ključa, koji menja koncepciju i omogućava razumevanje i tačnije tumačenja istorije. Radi se o prostornim faktorima, kao što je to Srbija na Balkanu. A oba ključa mogu da objasne nastanak države koja je sposobna da uspostavi civilizovan poredak i jesu mu osnova.Nikola Pasic kralj AleksandarDakle, to nije neki bilo kakav poredak dovoljan da bude konstitutivan, nego samo onaj koji odgovara za civilizacijsku sigurnost životnih krugova čoveka i iz sebe je gradi. (Na primer, neko poput Heberlea je ustašama pomagao u pisanju njihovog Ustava, ali sigurno ne sa namerom da produkuje rasizam ili da piše prazna slova, nego se time samo pokazalo šta znači kad nedostaje stvarni subjekt ustava, dok ustaše pritom ponovo pokazuju suštinski civilizacijski deficit.)

Bez toga, bez te osnove ne može biti civilizovane države. A posebno ne dokazanog razvoja državljanstva, kao što podseća D. Gosevinkel u knjizi Zaštita i sloboda kroz reči T. H. Maršala iz 1949 i razvoju državljanstava – od 18. veka građanskih, od 19. veka političkih, do 20. veka socijalnih prava. Dok se u kvazidržavama Šiptara i ustaša svakodne srećemo sa narušavanjem prava Srba do nivoa elementarne civilizovanosti. Tim se i dokazuje veza oba ključa, kao i to zašto neke države to mogu biti, a neke ne. Kao što se dokazuje da je na Balkanu Srbija prostorni faktor, kao i da su Srbi bili jedini sposobni među onim tzv. jugoslovenskim narodima da izgrade državu sa poretkom civilizacijskog karaktera i da su i danas jedino oni sposobni za to, i pored sveg opanjkavanja i učinjenih šteta koje unazađuju životne uslove i materijalno i idejno.

ŠTA SEBI JEDAN NAROD NE SME DA DOZVOLI
Zato je i bilo važno opanjkati Srbe – da bi hegemonisti pre svega uklonili Srbe kao prostorni faktor Balkana, zamagljujući jasnoću stvari i događaja kad se to gleda iz perspektive prostornog faktora. Jer bez Srba sigurno ne bi mogla da nastane ni tad ni bilo kad bilo šta kao Jugoslavija, dok bez svih drugih pojedinačno može. Kao što je i danas očigledno, bez same i samo srpske države nije moguće uspostaviti i održati elementarno civilizovan poredak. Dovoljno je videti šta je Euleks ostvario na KiM, ili EU među svojim članicama kada ima i takvu članicu kao što je Ustaška.

Druga osa moralizatorske kritike Srba zaslužuje još veću pažnju, jer se odnosi na nas same. Radi se o moralisanje o partizanima i četnicima. Jer to još uvek najdublje povređuje jedan isti narod, budući da s eradi o odeološkoj uobrazilji iznad ljudskih osnova društva, pa i samih događaja, samo radi politike. To je ona vrsta uobrazilje protiv koje se pobunila Medeja. Jedan narod to sebi ne sme da dopušta. Dok traju sve moguće ideološke razmirice, mnogo šta je očekivano; a, kad se završe, pobednička odmazda je gnusna. Posebno za narod kao što smo mi, Srbi, koji imaju svoju istoriju.Draza Mihajlovic SudjenjeNažalost, potvrdilo se da i pobednička odmazda spada među NATO standarde, budući da su još dugo nakon agresije na Srbiju njome pravdali šiptarska divljanja, nikoga za te zločine ne izvodeći pred sud. A i neće sve dok se prepuštaju samo utilitarnom pragmatizmu, na kome se doduše da nešto i lično zaraditi. I to je istorija, koju ponavljaju od Iraka do Ukrajne.

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u