EPSKA BITKA ZA ALEP: KO, KAKO I ZBOG ČEGA?

Sirijska vojska je krajem juna otpočela najveću vojnu operaciju u istoriji zemlje. Trenutno je ovo...

Sirijska vojska je krajem juna otpočela najveću vojnu operaciju u istoriji zemlje. Trenutno je ovo područje centar žestokih sukoba u kojem učestvuju mnoge zemlje iz čitavog sveta

Nakon što je sirijska vojska okružila Alep i zajedno sa Rusijom pokrenula humanitarnu operaciju, SAD i njihovi saveznici iz regiona pokušavaju na sve načine da spreče konačno uništenje terorista u ovom najvećem sirijskom gradu. Trenutno je ovo područje centar žestokih sukoba u kojem učestvuju mnoge zemlje iz čitavog sveta.

Sirijska vojska je krajem juna otpočela najveću vojnu operaciju u istoriji zemlje. Koliko je ovaj grad važan za Asada, pokazuje to što u ofanzivi učestvuje najelitnija 4. Mehanizovana oklopna divizija i specijalne snage. Koliko je tačno sirijskih vojnika, nije saopšteno. Od početka ove godine svim vojnim operacijama rukovodi Veće za stratešku odbranu, čiji je zapovednik bio brat Bašara el Asada, Maher, dok je njegov zamenik bio zapovednik Glavnog stožera, general Ali Abdulah Ayb. U pomenuto Veće ulazi deset najautoritarnijih generala koji su se dokazali na ratištima proteklih pet godina. Prema nekim medijskim navodima, početkom juna, na zahtev Hezbolaha i Irana, sa dužnosti je smenjen Maher Asad i službeno premešten u Glavni stožer vojske.

TERORISTI, „UMERENA“ OPOZICIJA
Savez od 15 oružanih grupa (više od 5.000 militanata) više od nedelju dana pokušava da probije obruč vladinih snaga sa juga Alepa. Glavna snaga terorista je Nusra front, koji je promenio ime u Džabat fatah el šam. Najveću ofanzivu militanati vode iz zapadnog pravca — provincija Idlib i Hama. U istočnim kvartovima su blokirane značajne snage terorista. Prema podacima pripadnika samoodbrane, u obruču su se našli i strani plaćenici koji ratuju u sastavu terorističkih grupa.

RUSIJA
Rusija i sirijska Vlada su krajem jula otpočele veliku humanitarnu operaciju u Alepu: za izlaz iz grada su otvorena tri koridora za civile i jedan za borce koji žele da predaju oružje. Međutim, iako ruska misija ima mirnodopski karakter, usled intenziviranja akcija terorista, broj naleta su povećali avioni i helikopteri brigade za specijalne namene Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji se nalaze u bazi Hmejmim u Siriji od 5. avgusta. A sve to nije moglo da prođe bez nesreće: ruski transportni vojni helikopter oboren je 1. avgusta dok je išao u vazdušnu bazu, nakon što je isporučio humanitarnu pomoć Alepu.

SAD I VELIKA BRITANIJA
Da se specijalne snage SAD nalaze u Siriji nije novina. Podsetimo, u julu je došlo do skandala kada je objavljeno da je ruska avijacija bombardovala tajnu američku bazu u Siriji. Ministarstvo odbrane Rusije nije negiralo ove navode, naglasivši da nije dobilo koordinate baze koju su koristili američki i britanski vojnici. Amerika nije pravila veći problem ovim povodom jer je i sama bila svesna svoje krivice – nije navela da ovaj objekat koristi opozicija koja poštuje režim prekida vatre u Siriji. Osim toga, međunarodna koalicija je ranije bila upozorena da ruska avijacija priprema avionske udare u ovom regionu.

Pored toga, početkom nedelje Bi-Bi-Si je objavio fotografije pripadnika specijalnih snaga Velike Britanije u Siriji. Pretpostavlja se da oni pomažu takozvanoj Slobodnoj sirijskoj armiji. Prema rečima očevidaca, Britanci su raspoređeni u vojnoj bazi na istoku zemlje i izvode odbrambene zadatke.

TURSKA
Pozicija Turske u Siriji je dosta kompleksna, s obzirom da su militanti na severu Sirije proturski orjentisani. Uoči početka humanitarne operacije u Alepu, predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova je saopštila da turski savetnici koordinišu akcije terorista DAEŠ-a u Alepu, dok je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu početkom meseca pozvao Moskvu i Damask da odmah prekinu operacije u Alepu. Međutim, što se više približavao sastanak Putina i Erdogana, počela je da se menja situacija. Kako piše nemački list „Dojče virtšafts nahrihten“, Turska je zatvorila granični prelaz Bab el Hava, koji su militanti koristili za prelazak u Siriju. Nemački list navodi da iza „tako velike promene politike“ stoji želja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da se dogovori sa sirijskim liderom Bašarom el Asadom.

„Naš glavni i nepromenjeni cilj je uspostavljanje dobrih odnosa sa Sirijom, Iranom i svim susednim državama u Sredozemnom i Crnom moru“, izjavio je turski premijer Binali Jildirim.

U medijima se pojavila informacija i da su se predstavnici Ankare i Damaska više puta tajno sastajali uz posredništvo Teherana i Moskve. Neposredno pre pokušaja puča Erdogan se pomirio sa Moskvom i Izraelom. Da li je ova nagla promena politike izazvala vojni puč, ostaje nejasno.

ŠIITI — HEZBOLAH, IRAN, IRAK
Prisustvo iranske vojske u Siriji je staro koliko i sam konflikt u zemlji. Tamo su se redovno nalazili vojni savetnici iz Korpusa straže Islamske revolucije, od kojih je nekoliko našlo i smrt u borbi protiv terorista, dok su neke zapadne agencije obaveštavale i o prebacivanju hiljada vojnika regularnih oružanih snaga.

Teheran je prošle nedelje objavio da namerava da podrži humanitarnu operaciju u Alepu.

„Naravno, u Alepu treba da stvorimo sve uslove za normalan život, i u Siriji su umorni od nastale situacije. Spremni smo da pomognemo ruskoj strani za stvaranje normalnih uslova u Alepu i Siriji. Spremni smo da sarađujemo sa ruskom stranom“, izjavio je zamenik šefa diplomatije Irana Ibrahim Rahimpur.

Hezbolah – za neke teroristi, za neke patriote, a za Asada najverniji saveznici. Ova libanska organizacija učestvuje u operacijama kod Alepa sa oko 2.000 iskusnih boraca. Ona drži, zajedno sa iranskim snagama, jugozapadni prilaz gradu. Treba reći da su upravo ovde teroristi prošle nedelje probili opsadu sirijske armije oko Alepa i zauzeli nekoliko strateških tačaka, uključujući i škole i artiljerijske baze.

Iranskoj vojsci i Hezbolahu bi se uskoro mogle pridružiti i iračke snage. Rukovodstvo oružane grupe iz Iraka Harakat el nudžaba planira da pruži doprinos borbi protiv terorizma i pomogne da se džihadisti isteraju sa juga Alepa. Oni su odlučili da pošalju 2.000 vojnika na južni front Alepa.

SAUDIJSKA ARABIJA, KATAR
Saudijska Arabija je od početka sukoba u Siriji bila protiv bilo kakvih razgovora sa Asadom, pa čak se zalagala i za kopnenu operaciju za svrgavanje režima u Damasku. Mediji su početkom godine objavili da su se CIA i Saudijska Arabija još 2013. godine dogovorile o zajedničkom izvođenju tajne operacije „Sikomor“, koja je obuhvatala obuku sirijskih pobunjenika. Prema dogovoru, Saudijci su isporučivali naoružanje i davali novac, dok su pripadnici CIA učili pobunjenike da rukuju oružjem. Sirijski general u penziji Ali Maksud, komentarišući najavu početka ofanzive terorističke grupe Džejš el fatah na Alep da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg militanti svim snagama pokušavaju da probiju blokadu grada taj što se u Alepu nalaze predstavnici specijalnih službi i vojni savetnici Saudijske Arabije i Katara.

Najvažnija cilj svih igrača na sirijskoj šahovskoj tabli je kontrola nad ovim gradom koju trenutno nema niko. Sve sile, kako svetske, tako i regionalne, sa pažnjom prate razvoj situacije, i tajno ili otvoreno pokušavaju da utiču na rezultat. Za sirijsku vojsku to je od vitalnog značaja jer će se potiskivanjem terorista iz Alepa preseći glavni put snabdevanja terorista preko sirijsko-turske granice.

Autor Milena Cmiljanić

Izvor Sputnjik, 11. avgust 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u