TURSKA RUSIJI PREDLAŽE ZAJEDNIČKE OPERACIJE PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE

„NATO ni na koji način ne može da diktira svoje uslove i da nam...

„NATO ni na koji način ne može da diktira svoje uslove i da nam kaže sa kim treba ili ne treba da se sastajemo i komuniciramo“

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu saopštio je danas da je Ankara spremna da razgovara sa Moskvom o zajedničkoj operaciji protiv DAEŠ-a u Siriji.

„Da, ideja o zajedničkoj operaciji je još uvek na dnevnom redu“, rekao je Mevlut Čavušoglu. On je podsetio da „bez obzira na krizu u odnosima sa Rusijom, u tom periodu je Turska ipak nastavila da poziva za zajedničku borbu protiv DAEŠ-a“.

„Svima nama je poznato gde se nalaze militanti DAEŠ-a. Mi smo uvek pozivali na zajedničko fokusiranje na operaciju protiv njih“, rekao je on.

Mevlut Čavušoglu je izjavio da će Ratno vazduhoplovstvo Turske i dalje učestvovati u operacijama protiv DAEŠ-a u sastavu međunarodne koalicije. Osim toga, ministar je naglasio da je nakon pokušaja vojnog puča bilo problema sa korišćenjem vazdušne baze Indžirlik od strane koalicije, ali da su sada ti problemi izglađeni.

Izvor Sputnjik, 11. avgust 2016.

TURSKA MOŽE DA POTRAŽI I OPCIJE VAN NATO
Turska može da potraži i druge opcije, van NATO-a, za saradnju u vojnoj industriji, iako je prva opcija uvek saradnja s njenim saveznicima u Alijansi.

To je izjavio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu prilikom televizijskog gostovanja.

Ranije danas, turski ambasador u Moskvi Umit Jardim izjavio je da NATO nema pravo da govori Ankari kakve odnose će graditi s drugim državama i dodao da će svoje veze s Rusijom razvijati uprkos stavovima Zapada.

„NATO ni na koji način ne može da diktira svoje uslove i da nam kaže sa kim treba ili ne treba da se sastajemo i komuniciramo“, rekao je Jaderim za RIA Novosti, a prenosi Rojters.

Izvor B92, 11. avgust 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u