BOŠNjACI NAJAVILI REFERENDUM O OTCEPLjENjU SREBRENICE IZ RS

Odgovor Bošnjaka na najavljeni referendum o danu RS Sastanak „probosanskih političkih aktera“ o detaljima...

Odgovor Bošnjaka na najavljeni referendum o danu RS

Sastanak „probosanskih političkih aktera“ o detaljima inicijative o referendumu za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske biće održan sledeće nedelje.

Tu informaciju je za „Al Džaziru“ potvrdio načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je rekao da će se o toj inicijativi raspravljati na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine Srebrenice.

Bošnjački predstavnici u Skupštini opštine Srebrenica iniciraju raspravu o izdvajanju te opštine iz Republike Srpske, kao odgovor na odluku Ustavnog suda da nema prepreka za održavanju referenduma o Danu Republike Srpske.

Nakon što je Ustavni sud odbacio kao neosnovan zahtev Bošnjaka za zaštitu njihovih vitalnih interesa u RS, u srebreničkom parlamentu će biti otvorena rasprava o izdvajanju Srebrenice iz RS, rekao je za klix.ba zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović.

„Svesni smo da referendumi u ovakvoj situaciji nisu rešenje, ali grad u kojem je počinjen genocid za koji postoje presude međunarodnog suda pravde i više presuda Haškog tribunala nema alternativu, imajući u vidu da OHR neće da zaustavi direktno kršenje Dejtonskog sporazuma od NSRS i svih političkih aktera u RS“, rekao je Ahmetović.

On je dodao da kršenje odluka Ustavnog suda BiH stavljanje Ustavnog suda u službu jedne nacije i jedne stranke i odnos naspram Bošnjaka po svim životnim pitanjima.

„Od progona, zatim nedozvoljavanja izučavanja maternjeg jezika, do direktnih pretnji predsednika RS-a da Bošnjaci moraju izaći na referendum ukoliko žele da žive u RS… naša odluka o raspisivanju referenduma na području Srebrenice je rezultat odnosa vlasti iz Banjaluke naspram države i Bošnjaka u RS-u, te pasivnosti OHR-a u pogledu antidejtonskog delovanja vlade RS-a i Milorada Dodika“, kazao je Ahmetović.

Veće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je juče da nije povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma o Danu RS.

Predsednik Dodik izjavio je juče da više nema prepreka za održavanje referenduma u RS 25. septembra.

Odluka o referendumu usledila je nakon što je Ustavni sud BiH, reagujući na apelaciju člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, doneo odluku da obeležavanje 9. januara kao Dana RS nije u skladu sa državnim ustavom.

Izvor Tanjug/B92, 12. avgust 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u