RUSIJA RAZMATRA PREKID SVIH DIPLOMATSKIH ODNOSA SA UKRAJINOM

Poslednju reč će dati šef države koji će doneti odluku na osnovu sakupljenih podataka...

Poslednju reč će dati šef države koji će doneti odluku na osnovu sakupljenih podataka

Moskva razmatra opcije odgovora na pokušaj ukrajinske obaveštajne službe da organizuje diverzije na Krimu. Među njima je i raskid diplomatskih odnosa između dve zemlje, piše list „Izvestija“, pozivajući se na izvor u ruskim spoljnopolitičkim krugovima.

Izvestija“ piše da bi Moskva mogla da zatvoriti Ambasadu Rusije u Kijevu i da povuče sve diplomate.

„Jedna od mogućih opcija oštrog odgovora mogao bi da bude raskid diplomatskih odnosa. U Moskvi razmatraju tu opciju. Ipak, poslednju reč će dati šef države koji će doneti odluku na osnovu sakupljenih podataka“, navodi izvor lista.

„Što se tiče raskida diplomatskih odnosa — to je prerogativ šefa države. Međutim, Moskva mora da revidira odnose sa Kijevom uzimajući u obzir poslednje događaje“, objasnio je ruskom listu zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta federacije Vladimir Džabarov.

Ukrajinske vlasti još uvek nisu prihvatile akreditive novog ambasadora, pa sada interese Moskve u zemlji zastupa privremeni poverenik Sergej Toropov.

Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je ranije izvođenje terorističkih napada na Krimu, koje je pripremalo Ministarstvo odbrane Ukrajine. FSB je objavio ime dvojice organizatora napada. Prilikom hapšenja terorista, ubijen je jedan pripadnik FSB, dok je jedan vojnik bio žrtva otvaranja vatre sa teritorije Ukrajine.

Izvor Sputnjik, 12. avgust 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u