PRITISCI

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Vlada je sastavljena uz daleko veći otpor pritiscima koji su dolazili sa...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Vlada je sastavljena uz daleko veći otpor pritiscima koji su dolazili sa zapadane strane nego ranije

Prilikom sastavljanja svake vlade od 2000. godine redovno postoji iščuđavanje pred pitanjem da li stranci utiču na njihovo sastavljanje i kako oni to smeju. Radi se o foliranju naše javnosti, jer, ako se ne radi o foliranju, onda se samo može konstatovati da naša javnost ne poznaje dobro političke prilike i neprilike na globalnom nivou, a u toliku političku nepismenost našeg sveta ne želim da verujem.

Elem, da odmah na početku ovog pisanija nešto utvrdimo: pritisaka svih onih koji se nešto pitaju u svetu ima i biće ih dok je sveta i veka. Da li su to Amerikanci, da li su Britanci, Nemci ili Rusi, potpuno je nevažno, jer nema te sile koja ne želi da na prostoru Balkana ima što jači uticaj. To je nešto što je na Balkanu konstanta i na to moramo da se naviknemo. Ko god da u Srbiji bude na vlasti, biće izložen pritiscima. Od toga koliko smo ojačali, najpre ekonomski i vojno, zavisiće koliko možemo da se od pritisaka branimo.

Kada se sastavljala Vlada 2008. godine gotovo bez ikakvog blama obelodanjeno je da je tu vladu sastavio Kameron Manter, američki ambasador, uz sadejstvo Miroslava Miškovića. O tome je čak i Ivica Dačić, tadašnji akter u toj vladi, otvoreno govorio. Prema tome, smešno danas zvuči kada neko negira postojanje tih pritisaka. Da li je bilo tih pokušaja i danas, kada je Vučić drugi put sastavljao vladu?

DA LI SMO MORALI NEGDE DA POPUSTIMO?
Nema nikakve dileme da je toga bilo. Razlika je samo u tome što su 2008. godine Amerikanci mogli to da čine daleko izraženije, jer je njihovo prisustvo na Balkanu bilo daleko dominantije nego rusko, i okolnosti su im išle potpuno naruku. Danas se situacija značajno promenila, došlo je do velikih gibanja na geopolitičkoj sceni, i njihovi pritisci očigleno ne mogu u potpunosti da urode plodom. Odnosno, verovatno je da eventualni ruski pritisci mogu značajno da neutrališu američke.

vlada2016Samim tim, nedavno izglasana vlada mogla je da se sastavi uz daleko veći otpor pritiscima koji su dolazili sa zapadane strane, i to je svakako i učinjeno. Da li smo morali negde da popustimo? Nemam dilemu da su takvi potezi bili neophodni. Srbija svakako nije toliko snažna država da bi mogla u svemu da se suprotstavi velikim globalnim igračima, ali ona bar za sada dobro vodi svoj brod između zapadnih i istočnih krstarica koje se tuku. Bar za sada nam uspeva da ne budemo okrnjeni, a da li će i ubuduće biti tako, zavisi od naše pameti i globalnih zbivanja.

U svetlu sve većih globalnih zaoštravanja pritisci na Srbiju mogu samo da se povećaju.

Srbi imaju problem što se vrlo lako svrstavaju na jednu od zaraćenih strana. Kao u filmu Tri karte za Holivud, u kome se čitavo selo gotovo istrebilo zbog podele tokom Kubanske krize na one koji su za Ruse i za Amerikance.

DA LI JE MOGUĆE BITI DOBAR SA SVIMA?
Moramo da gledamo sebe. Naš interes je iznad svega. Svakako, emocije vuku na rusku stranu, jer smo povezani bratskim i istorijskim vezama. Nema čestitog Srbina koji ne voli majčicu Rusiju. Ipak, nemojmo imati iluziju: Rusija je velika sila koja spoljnu politiku usklađuje sa svojim interesima. Cene oni našu bratsku povezanost, ali nemojmo imati iluzije da će oni ikad zaratiti zbog nas. To je, uostalom, Konstantin Rodofinikin lepo objasnio Karađorđevim ustanicima kada smo pomislili da će Rusi zbog nas zaratiti sa Turskom. To je bilo nerealno, jer im je Napoleon pretio i na kraju je ušao u Moskvu.

Prema tome, bratsvo i prijateljstvo je jedno, a interes sasvim drugo. Pragmatizam je nešto što se od Zapada može naučiti, i naš odnos sa njima je isključivo zasnovan na interesu i pragmatizmu.

Interes Srbije je da sa svima ima odlične odnose. Interesi mnogih velikih sila se ne poklapaju sa tim našim interesom, ali naš interes je da iznad svega radimo na tome da ostvarimo naš prioritetni interes, a to su dobri odnosi sa svim velikim silama. Danas bi to izgledalo ovako: hoćemo u EU, nećemo Rusiji da uvodimo sankcije, hoćemo dobru saradnju sa NATO, hoćemo odličnu saradnju sa ODKB itd.

vucicnuland11Neko će reći da je to nemoguće. Takvu malodušnost ne smemo da imamo. Moguće je, jer se borimo za Srbiju. Ona je najbitnija. Samo na taj način možemo da odbijamo pritiske koji su aktuelni i koji će tek uslediti.

Politika
Pratite nas na YouTube-u