BRANKO KOVAČEVIĆ: U OVOM TRENUTKU NEMA NI GOVORA O PRODAJI EPS

Kovačević poručuje da ovog trenutka nema ni govora o prodaji, već o pripremi EPS-a...

Kovačević poručuje da ovog trenutka nema ni govora o prodaji, već o pripremi EPS-a da postane akcionarsko društvo

Energoprojekt entel i Ekonomski institut procenjuju imovinu EPS-a, ali to ne znači da se to preduzeće sprema za prodaju, kaže predsednik NO Branko Kovačević.

Kovačević poručuje da ovog trenutka nema ni govora o prodaji, već o pripremi EPS-a da postane akcionarsko društvo.

„EPS mora da postane AD, a da bi se to dogodilo mora da popiše imovinu, a kad popiše, mora da proceni. To je prvi korak ka berzi i ka tome da cena kompanije raste, a ovog trenutka nema govora o prodaji“, rekao je Kovačević u izjavi Tanjugu.

Ovog trenutka, kaže on, EPS i nije zreo za prodaju, a da li će „sutra“ osnivač rešiti da se ide na dokapitalizaciju i uvođenje manjinskog partnera, ili uopšte neće – to je na osnivaču da odluči, a to je Vlada Srbije.

Ono što je neophodno, rekao je Kovačević, jeste da EPS radi po ekonomskim i tržišnim principima, a u tom smislu tom preduzeću odgovara da postane AD.

Kovačević smatra da ne bi trebalo prodavati državna preduzeća koja su profitabilna i pune budžet, a ne bi ni trebalo da im se, kako kaže, ceo profit uzima, jer moraju da reinvestiraju.

„Oni moraju da investiraju u tehnologiju, da zapošljavaju nove mlade ljude“, rekao je on dodajući da je u interesu EPS-a da ima jak kadar i rukovodstvo.

U odgovoru koji je Tanjugu upućen iz EPS-a navedeno je da je ugovor za procenu imovine EPS-a zaključen u julu ove godine sa Energoprojekt entelom i Ekonomskim institutom i ugovorena vrednost te javne nabavke je 34 miliona dinara, a rok za završetak procene je osam meseci.

U EPS-u naglašavaju da odluku o pravnoj formi preduzeća donosi Vlada Srbije.

Tanjugu je, u Ministarstvu privrede krajem jula rečeno da država trenutno ne namerava da prodaje EPS.

Izvor Tanjug/B92, 16. avgust 2016.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u