OBAMIN SAVETNIK ORGANIZOVAO VEČERU U BEOGRADU, TEME NATO, RUSIJA I KOSOVO

Prisustvovali su Vladimir Marinković (SDPS), Dijana Vukomanović (SPS), Dejan Nikolić (DS), Sanda Rašković Ivić...

Prisustvovali su Vladimir Marinković (SDPS), Dijana Vukomanović (SPS), Dejan Nikolić (DS), Sanda Rašković Ivić (DSS) i Aleksandar Stevanović (DJB)

Specijalni savetnik predsednika SAD Čarls Kapčan prisustvovao je u ponedeljak večeri sa poslanicima vladajućih i opozicionih stranaka, čiji je domaćin bio američki ambasador Kajl Skot.

Kako prenose naši izvori, visoki gost hteo je iz prve ruke da čuje stavove različitih političkih opcija u Srbiji o odnosu prema EU, NATO, Rusiji, dijalogu s Prištinom…

U rezidenciji ambasadora Skota, kako saznajemo, bili su Vladimir Marinković (SDPS), Dijana Vukomanović (SPS), Dejan Nikolić (DS), Sanda Rašković Ivić (DSS) i Aleksandar Stevanović (DJB). Aleksandar Martinović (SNS) odustao je od dolaska zbog obaveza.

Kapčana, koji je i direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, najviše je zanimao stav parlamentaraca oko Kosova, ali i ulaska Srbije u NATO. I dok su oko KiM bili jedinstveni, srpski poslanici imali su različita viđenja saradnje sa Alijansom.

Marinković nam kaže da je poručio da će nova Vlada raditi na istim ciljevima, ekonomskim reformama, EU integracijama:

— Posvećeni smo regionalnoj saradnji, dijalogu s Prištinom, implementaciji postignutih sporazuma. Ali priznavanja Kosova neće biti.

Šefica poslaničke grupe DSS Rašković Ivić kaže za „Novosti“ da je američkom zvaničniku prenela stav da je nezavisno Kosovo propali projekat SAD:

— U Srbiji postoji otvoreno antiameričko raspoloženje, zbog bombardovanja i zalaganja za nezavisnost Kosova, i 90 odsto građana protivi se ulasku u NATO.

Poslanik DS Dejan Nikolić rekao je da ovu stranku u septembru čekaju izbori, ali i partijski referendum na kojem će jedno od pitanja biti i članstvo Srbije u Alijansi, na kojem će on glasati „za“.

PRESKOČILI ČEDU
Lider Dveri Boško Obradović rekao nam je da nije dobio poziv za radni sastanak, ali i da ne ide na američke večere, jer „nema besplatnih“. Kako saznajemo, poziv sa susret sa Kapčanom nisu dobili ni liberali Čedomira Jovanovića, ni SDS Borisa Tadića.

Izvor Večernje novosti, 18. avgust 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u