ŽIVOJIN RAKOČEVIĆ: SENKA IZ GORAŽDEVCA

Ko je dozvolio ovom čoveku da ulazi u intimu neutešne majke? Ima li ičeg...

Ko je dozvolio ovom čoveku da ulazi u intimu neutešne majke? Ima li ičeg što je Srbima važno i sveto gde se, posle Goraždevca, neće pojaviti Hašim Tači?

Danima pred smrt sina Ivana njegova majka Senka ga je molila da ne ide na Bistricu. Obećao joj je da neće, ali ga je povukla mladost, igra, vrućina, zatvorenost geta, na krivi lepi vir ispod Goraždevca.

„Čim sam čula pucnje sa reke, znala sam da je moj Ivan stradao. Majčino srce je to osetilo”, govorila je kasnije o godišnjicama s kojima se samo uvećavala praznina, kao i mogućnost da se otkriju ubice goraždevačke dece.

Svaka njena rečenica, stav, bol, odnos prema nesreći imali su u sebi neku vrstu uzdržanosti i gospodstva. A onda je Senka utonula u tišinu, sve se udaljilo od nje, godinama nije želela da govori za medije, da time kvari uspomenu na sina i nesreću. Prođe ispod stoletnih hrastova, pored najstarije srpske crkve brvnare i skamenjeno stane ispred svog dečaka Ivana, zatim isprati i poslednju osobu koja je došla na parastos. Godinama ćuti!

Tako je bilo i ovog parastosa, Senku niko ne može da zaustavi i pita: šta možete da nam kažete? To pitanje ove godine nije moglo da se postavi nijednom srpskom političaru s Kosova i Metohije, jer – prvi put za trinaest godina – niko nije došao. A onda je, pre tri dana, u Goraždevac stigao Hašim Tači: nenajavljen, sam ispred spomenika goraždevačkim žrtvama, da polaži bele ruže. Posle pročitanog govora, pred kamerama koje su ga pratile, otišao je do centra sela i sa nekoliko Srba počeo da pije pivo iz flaše i da osmehnut nazdravlja na mestu zločina. Za sobom je ostavio plaćenu gajbu da se produži radost susreta ispred tog sirotinjskog geto bircuza.

Majka Senka nije izdržala, otišla je do spomenika, uzela onaj buket cveća, bacila ga ispred policijske stanice i jasno poručila: „Ovo me je pogodilo više nego onog 13. avgusta kad smo izlazili na groblje!”

Ko je dozvolio ovom čoveku da ulazi u intimu neutešne majke? Ima li ičeg što je Srbima važno i sveto gde se, posle Goraždevca, neće pojaviti Hašim Tači?

Lokalni političari dopustili su da njihov prostor popuni Hašim Tači. Međunarodna zajednica, u velikoj meri inicijator Tačijeve letnje turneje po mestima zločina za koje je odgovoran, odobrava ovo što on radi i samo je pitanje trenutka kada će se pojaviti na ruševinama neke crkve ili manastira. Beograd mora i njemu i njima da kaže kako groblja, oltari, neutešni roditelji i tuđa intima nisu za njegove posete, za pravljenje balansa u zločinu, ispijanje piva ili pokajanje. Ima dovoljno džamija na Kosovu gde se može pokajati, sopstvene sirotinje s kojom može piti pivo, žrtava za polaganje cveća.

Pre trinaest godina senka zločina sa Bistrice pala je na mnoge od nas, senka Tačijeve posete i belog cveća u rukama ponizila je mnoge od nas – majka Senka iz Goraždevca nam je, pre tri dana, sačuvala obraz. Naš obraz je u njenoj senci!

Izvor Politika, 17. avgust 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u