ŠTA JE TEMA SASTANKA MERKELOVE, RENCIJA I OLANDA U NAPULjU?

Lideri Italije, Nemačke i Francuske će, inače, imati drugi trilateralni sastanak otkako je Velika...

Lideri Italije, Nemačke i Francuske će, inače, imati drugi trilateralni sastanak otkako je Velika Britanija krajem juna glasala za napuštanje EU

Italijanski premijer Mateo Renci, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland sastaju se danas na ostrvu Ventotene u blizini Napulja, gde će razgovarati o tome kako održati evropski projekat jedinstvenim posle glasanja Britanaca za istupanje iz EU.

Oni će se sastati uoči samita EU zakazanog za septembar povodom razgovora o posledicama „Bregzita“, navodi „Rojters“, dodajući da zvaničnici u Briselu i Berlinu strahuju da bi odluka Britanaca mogla da dovede i do referenduma u Holandiji o daljem članstvu u Uniji.

„Cilj je da se pokaže jedinstvo tri velike evropske zemlje, ali ne i da se osnuje poseban klub“, rekao je neimenovani francuski diplomatski izvor, napomenuvši da je cilj sastanka kod Napulja priprema terena za predstojeći samit EU u Bratislavi.

Renci je za sastanak izabrao ostrvo Ventotene zbog njegovog simboličkog značaja kao mesta na kojem su dva italijanska intelektualca tokom Drugog svetskog rata napisala uticajni manifest kojim pozivaju na evropsko političko ujedinjenje, navodi britanska agencija.

Kao još jedan simboličan gest, tri lidera će završnu konferenciju za novinare održati, kako je planirano, na italijanskom nosaču aviona „Garibaldi“, koji je deo misije EU na Sredozemnom moru.

Lideri Italije, Nemačke i Francuske će, inače, imati drugi trilateralni sastanak otkako je Velika Britanija krajem juna glasala za napuštanje EU.

Suočena sa egzistencijalnim rizicima Merkelova želi da učvrsti „bolju Evropu“, dok Renci želi da Italija ima snažniji glas u oblikovanju budućnosti Unije posle „Bregzita“, a Oland, kako je rekao francuski izvor, želi da investicioni plan EU bude udvostručen.

Tri lidera se razilaze u stavovima o tome kako smanjiti nezaposlenost i ojačati ekonomski rast, koji je usporen u Evropskoj uniji u drugom kvartalu, a stagnirao je u Francuskoj i Italiji, zaključuje Rojters.

Izvor Sputnjik, 22. avgust 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u