NIKOLIĆ: MILANOVIĆ ME PODSEĆA NA PAVELIĆA

Milanović nije običan političar, to je čovek koji računa da bi ponovo mogao da...

Milanović nije običan političar, to je čovek koji računa da bi ponovo mogao da formira Vladu Hrvatske posle izbora i već je nagovestio koliko bi pogubni bili potezi njegove Vlade po srpsko-hrvatske odnose


Reagujući na izjavu bivšeg hrvatskog premijera i lidera opozicione SDP-a Zorana Milanovića o Srbima, koju je izrekao na sastanku sa hrvatskim ratnim veteranima, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić rekao je za Sputnjik da sa žaljenjem prati dešavanja u susednoj državi.

Napori Srbije da uspostavi dobre odnose, da iza leđa ostavi svu lošu istoriju srpsko-hrvatskih odnosa nisu urodili plodom, konstatuje Nikolić.

„Da li će seme da nikne ne zavisi samo od semena, nego i od tla na koje se seme baci. Znam da u hrvatskim kampanjama uvek možemo da očekujemo najžešće moguće napade, ne na Srbiju, koliko na Srbe kao narod, kao naciju, zato što se u Hrvatskoj još uvek tako stiču veliki politički poeni. Na tome se stvara nekakav uspeh, a to je neuspeh. Ako na mržnji prema jednom narodu formirate svoju unutrašnju politiku i nagoveštavate kakva će ta politika da bude prema susednoj državi, onda to znači da Hrvatska i dalje srlja u ponor i da ne pomažu upozorenja iz Srbije, iz EU, preko Atlantika, od mnogih država, od mnogih ljudi koji žele dobro zemljinoj kugli“, kaže Nikolić.

Nikolić kaže da ne zna šta je pravi motiv Milanovićeve izjave osim kampanje.

„Milanović nije običan političar, to je čovek koji računa da bi ponovo mogao da formira Vladu Hrvatske posle izbora i već je nagovestio koliko bi pogubni bili potezi njegove Vlade po srpsko-hrvatske odnose“, kaže Nikolić.

Milanovićeve reči podsećaju predsednika Srbije na ono što je o Srbima mislio i kako je prema Srbima delovao Ante Pavelić.

Bojim se da protok od više decenija uopšte nije uticao na mnoge ljude u Hrvatskoj. Mi nećemo zatvarati ni granicu, niti svoje odnose sa Hrvatskom. I dalje pružamo ruku pomirenja. Ponavljam, od Hrvatske zavisi hoćemo li imati dobre odnose ili ne“, kaže Nikolić i podseća na reči kneza Miloša turskom paši da to što ćuti ne znači da se boji, da je lako ratovati, već da je cilj naći način kako da narod živi u miru.

„To poručujem onima koji u Hrvatskoj imaju uticaja i koji mogu ovo da zaustave. Zaustavite ovo. To što Srbija ćuti nije znak da je Srbija slaba, nego je znak da Srbija želi da živi u miru sa svima, pa i sa Hrvatskom. I tu mislimo na Srbe u Hrvatskoj koji bi zbog ovakvih izjava mogli ponovo da budu predmet progona, a Srbija na to sigurno ne bi smela da gleda kao da se ne dešava i ne bi mogla da ostane ravnodušna“, zaključuje Nikolić.

Izvor Sputnjik, 25. avgust 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u