VUČIĆ: PRVI PUT OZBILjNIJE UGROŽENA BEZBEDNOST REGIONA

„Svakodnevno se može čuti retorika o „svesrpskom agresoru”, naveo je on dodajući da ta...

„Svakodnevno se može čuti retorika o „svesrpskom agresoru”, naveo je on dodajući da ta društva žele to da čuju kao jedinu istinu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naglasio je na konferenciji za štampu posle susreta sa ambasadorima akreditovanim u Srbiji posvećenom situaciji u regionu, da je ovo bila jedna od najtežih nedelja za njega, zato što je kao predsednik Vlade morao da odćuti i prećuti najteže uvrede koje su iznete na račun Srbije, ne zato što se lično nečega plaši, već kako ne bi uvredio hrvatsku državu i narod.

„Ne možete zamisliti koliko mi je bilo teško, meni koji se borim za našu zemlju na svakom mestu i koji sam spreman da prihvatim političke udarce kakve hoćete, da uđem u politički obračun sa svima koji rade protiv naše zemlje i naroda. Nikome ne dozvoljavam da govori stvari koje nisu istinite”, poručio je Vučić.

Premijer je naglasio da će ovoga puta ipak prećutati najteže uvrede, kao što nije odgovorio ni kada je za naš narod rečeno da je „šaka jada”, a ne postoji, kako je konstatovao, teža uvreda koja može da se iznese sa tako visokog mesta.

„Prećutaću i danas, ne zbog toga što se lično plašim ili što mi to ne bi donelo neke poene. Prihvatiću da izgubim sve poene jer na tako nešto ne možete da odgovorite a da ne uvredite druge ljude. Neću da uvredim hrvastku državu i narod, pa ni one koji nas ubeđuju danima da su moje naočare napale njihovo kamenje. Neću ni one koji idu dotle da kažu da sam sebe napao. Neka govori ko šta želi”, kazao je on.

Vučić je istakao da je posao Vlade Srbije da sačuva mir, da se izbori da imamo najniži deficit, spuštamo stopu nezaposlenosti, povećavamo zaposlenost i da imamo najveći rast.

Premijer je primetio da se poslednjih nekoliko godina u Hrvatskoj može videti kontinuirana antisrpska politika.

Prema njegovim rečima ne radi se o, kako pojedini tvrde, retorici za vreme predizborne kampanje, jer bi u tom slučaju bilo još i gore.

Svakodnevno se može čuti retorika o „svesrpskom agresoru”, naveo je on dodajući da ta društva žele to da čuju kao jedinu istinu, što je ocenio kao opasnije.

Vučić je kazao da je još gore ako je reč o izbornoj kampanji, odnosno ako neko može da dobije glasove na mržnji prema Srbima i srpskoj državi.

To bi, rekao je, bilo još gore, jer bi to značilo da su ta društva loša, a ja verujem da ta društva nisu toliko loša kako bi prizašlo iz takvog „obrazloženja”.

„Toga kod nas nema. Kod nas na izborima tema nisu bili Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Neću ništa reći ni Milanoviću ni Plenkoviću. Neka rade šta im je volja. Super, ja sam kriv, samoubica po prirodi. Samo ostavite Srbiju na miru da možemo da se bavimo svojim poslom, za nas je budućnost važnija od prošlosti”, rekao je on.

Vučić je istakao da će naša reakcija biti mir, uzdržanost i trpeljivost.

„Želim da kažem svima koji bi me s pravom kritikovali zbog neodgovaranja na provokacije da to činimo ne jer smo slabi već jer umemo da gledamo u budućnost. S ponosom kažem da se ne plašimo rada. Radićemo sve da u budućnosti popločamo put boljim odnosima”, rekao je premijer.

Poruke iz Hrvatske, kako je ponovio premijer, nemaju veze sa izborima, već sa kontinuiranom politikom koja se vodi protiv naše zemlje i naroda.

„Naivne su pretpostavke da je reč o izbornoj kampanji, to bi loše govorilo o tim društvima, a mislim da su društva bolja nego što političari žele da ih predstave”, rekao je Vučić.

On je zahvalio ambasadorima što su ga slušali i, kako je rekao, čini mu se da su ga uvažili, da poštuju poziciju i ponašanje Srbije.

Vučić je rekao i da je želeo javno da kaže svima koji ga, kako je primetio, s pravom kritikuju zbog neodgovaranja na najteže moguće provokacije.

VUČIĆ:REAGOVAĆEMO ODGOVORNO NA ZABRANU REFERENDUMA
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno i ozbiljno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj.

„Nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se i s nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ambasadorima stranih zemalja u Srbiji.

On je dodao da nije problem da se nađe sa Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem i ostalim srpskim predstavnicima kako bi se videlo koja je najmanja šteta za srpski narod.

„Moramo da se konsultujemo i razgovramo da izvučemo najmanju štetu, odnosno najveću korist za naše građane i narod”, rekao je Vučić, dodajući da bi to značilo hitan sastanak, celodnevni i noćni, ali da on ne bi da se meša u bilo šta pre takvih odluka.

VUČIĆ O DUBROVNIKU: PRISTOJNO MI REČENO DA NE DOLAZIM
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, da je posle svih laži koje su plasirane u medijima, imao dvostruki poziv da dođe na regionalni samit u Dubrovnik, ali da mu je istovremeno na pristojan način rečeno da ne dolazi.

„Želeo sam da idem, i ničim se ne bih osramotio, kao što se nisam osramotio u Srebrenici”, rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa ambasadorima o situaciji u regionu.

„Nijednog sekunda nisam spustio glavu. Pogođen sam s više kamenja i cipelom. Dva puta sam udaren nogom i rukom. Nisam zakukao i nisam glavu spustio, jer sam se pomirio u jednom trenutku. Mislio sam da je kraj. Rekao sam ne smeš da osramotiš Srbiju i srpski narod, digni glavu i prođi”, rekao je Vučić podsećajući na napad u Srebrenici, prošle godine.

On je dodao da to znaju i brojni međunarodni faktori.

„I ja nigde ne želim da odem nepozvan, i neću nikome da namećem, ako Srbiju ne doživljavaju kao partnera”, rekao je Vučić.

VUČIĆ: PRVI PUT OZBILjNIJE UGROŽENA STABILNOST REGIONA
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji, kako bi im izneo stav Srbije u vezi sa situacijom u regionu.

Premijer je zahvalio stranim diplomatama što su se odazvali pozivu i istakao da Srbija smatra da je regionalna stabilnost prvi put ozbiljnije ugrožena.

On je istakao da je procena vlade da se zbog takve situacije u narednom periodu ne može sa 100 odsto sigurnosti očekivati politički i ekonomski prosperitet u regionu.

Vučić je primetio da se ovakvi sastanci obično događaju povodom pozitivnog razvoja događaja, što, istakao je, na žalost ovog puta nije slučaj, imajući u vidu koliko je u regionu bilo incidenata u poslednjih godinu dana.

Premijer je posebno podvukao da se, uprkos tome, nisu okupili u takvom sastavu da bi nekog napadali, već da bi izrazili jasno stav Srbije o situaciji u regionu.

Premijer o situaciji u regionu razgovarao sa predstavnicima 64 ambasade u Beogradu, i predstavnicima Evropske investicione banke, Međunarodne organizacije za migracije, Evropskog centra za mir i razvoj, OEBS-a, Evropske unije, Svete stolice, Ujedinjenih nacija i Unicefa.

Sastanku su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i Ivica Dačić.

Najavljeno je učešće predstavnika ambasade Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, ali ne i Hrvatske.

Sastanku prisustvuju i diplomate iz Sjedinjenih Američkih Država, Ruske Federacije, Kine, Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Takođe su pozvani i diplomatski predstavnici Venecuele, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Tunisa, Sirije, Švajcarske, Švedske, Španije, Slovačke, Rumunije, Katara, Portugalije, Poljske, Pakistana, Norveške, Nigerije, Holandije, Maroka, Mjanmara, Meksika, Malezije, Libije, Libana, Koreje, Japana, Italije, Izraela, Iraka, Irana, Indonezije, Indije, Mađarske, Grčke, Gvineje, Finske, Egipta, Danske, Češke, Kipra, Kube, Konga, Kanade, Bugarske, Brazila, Belgije, Belorusije, Azerbejdžana, Austrije, Australije, Argentine, Angole, Alžira i Palestine.

IDEM U PAZAR,NEĆU DOZVOLITI NAPADE NA BOŠNjAKE, NITI SRBE
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, povodom jučerašnjih incidenata u Novom Pazaru, da kao predsednik Vlade neće dozvoliti da bilo koji građanin Srbije bude napadnut, bilo da je Bošnjak, Srbin ili šta god i najavio da će uskoro posetiti taj grad.

On je, na konfrenciji za štampu, posle obraćanja ambasadorima u Srbiji, kazao da je dobio izveštaj iz Novog Pazara i najavio da će ponovo posetiti ovaj grad, kako bi razgovarao sa Bošnjacima i Srbima.

„Zabolelo me to što su najtiše vikali ‘Vučiću pederu’. Mnogo glasnije su vikali ‘Ubij, zakolji da Srbin ne postoji’, i pesme o Oriću, kao što su drugi pevali ‘Ubij, zakolji da Turčin ne postoji’. To mora da se zaustavi”, podvukao je Vučić.

On je istakao da je Srbija otadžbina svih njenih građana i da oni moraju da žive mirno. „U Srbiji, dok sam predsednik Vlade neću dozvoliti da Bošnjaci budu napadnuti, kao ni Srbi, ali i bilo koji drugi građani”, naglasio je Vučić.On je istakao da zbog toga ćuti na sve napade iz regiona.

Izvor Politika, 29. avgust 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u