ŠREDER: EVROPI JE POTREBNA JAKA A AMERICI SLABA RUSIJA

Mi smo najviše pogođeni ovim trgovinskim sankcijama. Zašto bismo patili kada znamo da ove...

Mi smo najviše pogođeni ovim trgovinskim sankcijama. Zašto bismo patili kada znamo da ove sankcije jednostavno nemaju smisla

U oštroj kritici politike Evropske unije prema Rusiji, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder rekao je da bi se, da je birokratija Brisela „malo pametnija“, mnogi sukobi sa Moskvom izbegli i Nemačka ne bi trpela posledice sankcija.

Govoreći na nemačko-ruskom ekonomskom forumu u Bad Pirmontu, Šreder je rekao da je Brisel trebalo da pozove Rusiju da učestvuje u pregovorima o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, prenela je televizija NRD.

„Neki od sukoba koji su usledili mogli su da budu izbegnuti da su zvaničnici u Briselu bili ’malo pametniji‘“, istakao je Šreder.

Gerhard Šreder, koji je bio kancelar od 1998. do 2005, smatra da bi, „uprkos svim razlikama“, Zapad trebalo da obnovi „partnerske odnose“ sa Moskvom i dodao da je Evropi potrebna jaka Rusija, dok je Sjedinjenim Državama potrebna slaba Rusija da bi ekonomski prevladale na kontinentu.

„Ne trebaju nam samo resursi. Potrebno nam je tržište. Rusija je naš sused. Mi smo najviše pogođeni ovim trgovinskim sankcijama. Zašto bismo patili kada znamo da ove sankcije jednostavno nemaju smisla“, pita se Šreder.

Nakon što su SAD, EU i još neke zemlje uvele sankcije protiv nekoliko velikih ruskih kompanija, posle odluke Krima da se priključi Ruskoj Federaciji u martu 2014. i nakon Majdanskog prevrata, Rusija je uzvratila uvođenjem sopstvenih sankcija 7. avgusta 2014.

Sankcije su uticale na uvoz određenih prehrambenih proizvoda kao što su sir i poljoprivredni proizvodi. U originalnoj uredbi koju je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin navedeno je da će embargo trajati godinu dana, ali je produžen istovremeno sa sankcijama EU i SAD.

U junu je Savet EU produžio antiruske sankcije do 31. januara 2017, a Rusija je produžila svoje kontrasankcije do 31. decembra 2017.

Kontrasankcije su imale negativan uticaj na zapadne proizvođače hrane. Evropski poljoprivrednici posebno su lobirali da se sankcije Rusiji ukinu.

Izvor Sputnjik, 01. septembar 2016.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u