BIZNIS INSAJDER: TRI NAČINA KAKO RUSIJA I KINA NASTUPAJU PROTIV SAD

„Njihova vojna ekspanzija za cilj ima rastezanje resursa Zapada širom sveta“ Kina je prvi...

„Njihova vojna ekspanzija za cilj ima rastezanje resursa Zapada širom sveta“

Kina je prvi put bila domaćin Samita G20, a među eminentnim liderima, gost broj 1. svakako je bio ruski predsednik Vladimir Putin. Američki mediji prethodnih dana brujali su o „nepoštovanju domaćina“, favorizovanju Rusije, antizapadnoj koaliciji…

Biznis insajder“ piše kako Rusija i Kina danas sarađuju na „enormno mnogo nivoa, političkom, vojnom, ekonomskom…“, citirajući političke komentatore Daglasa Šoena i Melika Kajlana, koji u zajedničkoj knjizi pišu o „rusko-kineskoj osovini“.

„Treći svetski rat je uveliko u toku, a stari američki rivali ponovo su u igri, moćniji nego ikada pre, i to u momentu kada je Vašington zbunjeniji čak i od onog perioda kada je u njemu sedela Karterova administracija“, pišu autori, koji ističu tri ključna načina pomoću kojih „istočni zmajevi“ pokušavaju da pobede SAD.

PODRŽAVANjE AMERIČKIH NEPRIJATELjA
Kina i Rusija pružaju vojnu i ekonomsku pomoć režimima Severne Koreje, Irana i Sirije, koje Bela kuća smatra diktatorskim i nepriateljskim.

„Kina godinama ekonomski održava Severnu Koreju u životu, ohrabrujući nuklearni program Pjongjanga odbijanjem da pojača sankcije protiv Kim Džong Unovog režima“, smatraju Šoen i Melik. Njih dvojica ističu da se Kina protivi produbljivanju bilateralne saradnje SAD i Južne Koreje, i onemogućava da zvanični Seul dobije američki protivraketni sistem.

Direktor CIA Džon Brenan rekao je da „razmeštanje ovog sistema predstavlja američku obavezu prema tom regionu“, dok iz Kine stižu poruke da će taj potez „ozbiljno narušiti odnose Pekinga i Vašingtona“.

Biznis insajder“ navodi da istovremeno Vladimir Putin pruža ruku spasa „diktatoru Bašaru al Asadu“, i to tako što „obasipa njegov režim naoružanjem, bazama i novcem“. Autori su ubeđeni da je „Asad preuveličao ISIS kako bi se obračunao sa opozicijom“. S druge strane, Rusi imaju potpuno suprotno mišljenje.

Peking i Moskva takođe pružaju snažnu podršku Iranu, koji prema mišljenju Šoena i Melika predstavlja „grlić centralnoazijske flaše kroz koju sirovi materijali stižu u ostatak sveta“.

MASOVNO JAČANjE VOJSKE
I Rusija i Kina povećavaju svoj budžet za odbranu, kako bi pojačale svoju vojnu moć. Kineski predsednik Si Đinping je postepeno konsolidovao najbrojniju vojsku na svetu, i od nje napravio moćnu silu u koju je uloženo oko 365 milijardi dolara, tvrdi „Biznis insajder„.

S druge strane, Rusi su najavili da će njihov vojni budžet naredne godine biti smanjen za 5 odsto. Uprkos tome, autori smatraju da to neće naročito uticati na rastuću moć Rusije, s obzirom da se „međusobno pomaže sa Pekingom“.

„Njihova vojna ekspanzija za cilj ima rastezanje resursa Zapada širom sveta. Kineska ekspanzija u Južnokineskom moru, ruska prodaja oružja Iranu to i pokazuju“, tvrde dvojica analitičara.

VOJNE AKCIJE KOJE ZA CILj IMAJU PROŠIRENjE TERITORIJE
Kina odbija da usvoji stavove Malezije, Bruneja, Filipina ostalih američkih saveznika povodom operacija u Južnokineskom moru. Ove vode prebogate su zemnim gasom, ribom, naftom, a važe i za jednu od najprofitabilnijih trgovačkih ruta na planeti, kroz koju godišnje prođe roba u vrednosti od pet triliona dolara, te ni ne čudi što Kina želi tu teritoriju za sebe. Okolne zemlje tvrde da Peking militarizuje i okupira vode koje potpadaju pod međunarodnu teritoriju, u čemu ih zdušno podržavaju SAD i Haški sud. Međutim, Kineze to ne zanima.

„Peking užurbano jača svoju mornaricu, i uskoro bi mogao potpuno da istisne SAD iz tih voda. Nemojte se čuditi ako se to desi u narednim godinama“, napisao je Robert Kaplan, glavni savetnik u Centru za američku bezbednost.

S druge strane, „Rusija je odgovorila na blef Amerikanaca“, i zauzela Krim, navode Melik i Šoen. Da se istočne sile međusobno podržavaju, pokazuju i postupci u Savetu bezbednosti UN, gde Moskva i Peking nikada ne glasaju jedna protiv drugog, zaključuju Šoen i Melik.

Izvor Blic, 06. septembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u