RAZBIJEN MEĐUNARODNI NARKO-KARTEL, ZAPLENjENO 303 KILOGRAMA KOKAINA

Današnja policijska akcija izvedena je u Beogradu, Pančevu, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Šapcu, Valjevu, Smederevu,...

Današnja policijska akcija izvedena je u Beogradu, Pančevu, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Šapcu, Valjevu, Smederevu, Boru, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Čačku, Jagodini, Zaječaru, Pirotu, Leskovcu i Vranju

Međunarodni narko-kartel razbijen je u zajedničkoj akciji srpske i nemačke policije. Uhapšeno je 30 osoba, a za troje se još traga. Među uhapšenima i vođa navijača jednog beogradskog fudbalskog kluba. U akciji „Ciklon“ u 18 gradova Srbije danas su uhapšene 123 osobe.

Hapšenjem je zadat veliki udarac narko-kartelima, jer je zaplenjeno 303 kilograma kokaina, 96 kilograma kanabisa, 106 kilograma hašiša, u tržišnoj vrednosti oko 20 miliona evra. Zaplenjena je i veća suma novca, kao i oružje.

Među uhapšenima je i vođa navijača jednog od fudbalskih klubova iz Beograda J. J. (33).

Kako je Stefanović rekao danas su u Beogradu uhapšeni J. J, kao i M. P. (24), D. S. (32) i J. V. (40), dok je raspisana potraga za R. D. (23) iz Beograda. Oni se terete da su se bavili organizacijom i prometom narkotika.

„Uhapšena su i dva kurira ove grupe koji su nosili dva kilograma kokaina, pet kilograma ekstazija i četiri kilograma amfetamina“, rekao je Stefanović.

Istakao je da je istraga trajala 13 meseci i da je akcija hapšenja odličan primer prekogranične saradnje unutar Evrope i u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala i korupcije.

„Srbija će nastaviti da intenzivno sarađuje sa Nemačkom u svim slučjevima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Stefanović i poručio da je borba protiv organizoavanog kriminala i korupcije prioritet srpske policije.

AKCIJA „CIKLON“ – UHAPŠENE 123 OSOBE
U 18 gradova Srbije danas je uhapšeno 123 osoba, a potraga je raspisana za još osam osoba, koji se sumnjiče za izvršenje krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i opšteg kriminala, izjavio je Stefanović.

Rekao je da se osumnjičeni terete za pokušaj ubistva, proizvodnju i krijumčarenje narkotika, krijumčarenje ljudi, silovanje, ugrožavanje sigurnosti, tešku krađu, neovlašćeno držanje oružja i ostala krivična dela.

Ministar je precizirao da je u današnjim akcijama policije zaplenjeno je 176 kilograma marihuane, oko 450 stabljika te biljke, više stotina tableta, tri pištolja, jedna autmatska puška, više komada municije i veća suma novca.

Kao karakteristične slučajeve Stefanović je naveo hapšenje 11 osoba, i raspisivanje potrage za još dve, zbog sumnje da su iz Rudarskog basena Kolubara ukrali oko 89.000 litara evrodizela, čime su napravili štetu tom preduzeću veću od 11,5 miliona dinara.

„Ova grupa je kriminalne aktivnosti sprovodila u 2015. i 2016. a svi, osim jednog, zaposleni su u RB Kolubara“, rekao je Stefanović.

On je dodao da je danas u Šapcu priveden i G. S. (24) zbog sumnje da je silovao 14-godišnje dete, kao i D. G. iz Bogatića koji se tereti da je jednog 16-godišnjeg maloletnika zaključao u svoju kuću, a zatim ga seksualno i radno eksploatisao.

„D. G. je uz primenu sile i pretnje podvodio po lokalnim kafanama i naplaćivao seksualne usluge“, rekao je Stefanović.

U istoj akciji, dodao je ministar policije, uhapšen je i V. N. iz Bogatića koji je istog maloletnika silovao na lokalnom groblju.

Uhapšen je i Ž. S. iz Beograda zbog sumnje da je učestvovao u obračunu navijačkih grupa u beogradskom naselju Železnik oko prevlasti na tržištu narkotika.

„Ž. S. se sumnjiči da je tokom aprila ove godine pucao i ranio U. B, a tokom januara ove godine napao S. M. i naneo mu ubodnu ranu nožem čime smo rasvetlili ova dva krivična dela koja su se dogodila u Beogradu prethodnih meseci“, rekao je Stefanović.

U Kragujevcu su uhapšeni B. S. i N. Z. iz tog grada, dok se za još dve osobe intenzivno traga, zbog sumnje da su pripremali likvidaciju braće N. K. i I. K. iz Kragujevca čime je, kako je rekao Stefanović, sprečeno izvršenje tog krivičnog dela.

PRIVEDENI I PRIPADNICI POLICIJE
Sektor unutrašnje kontrole policije priveo je devet pripadnika policije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj tako što su u republički budžet uplaćivali manje novca od predviđenih za registraciju putničkih i teretnih vozila.

„Na ovaj način su načinili štetu građanima Srbije od više od 1,7 miliona dinara“, rekao je Stefanović.

Nakon višemesečne istrage policija je privela i organizovanu kriminalnu grupu sa 15 članova koja je vršila prevare sa osiguranjem, čime je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od 15 miliona dinara.

Ta kriminalna grupa je uz pomoć falsifikovane poslovne dokumentacije registrovala nepostojeća ili havarisana vozila, rentirala druga koja su bila slična, montirali registarske tablice i nalepnice, a zatim ih kasko osiguravala.

„Nakon toga su ova vozila lažno prijavljivali kao ukradena i tražili odštetu od osiguravajućih društava“, rekao je Stefanović.

U akciji „Armagedon“ uhapšene su četiri osobe koje se sumnjiče da su zloupotrebljavale i iskorišćavale maloletnike na internetu, a zaplenjeni su harddiskovi sa pornografskim materijalom.

„Mi nastavljamo s radom. Policija će nastaviti još jaču i intezivniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije zajedno sa nadležnim tužilaštvima. Niko više ne zna kada će se akcije odigravati, niti može da kaže da su znali da će se ove akcije desiti, kao što niko, osim policije i tužilaštva, ne zna kada će se desiti naredna akcija“, rekao je Stefanović.

On je zahvalio svim pripadnicima policije koji su svojim akcijama pokazali da kriminal neće biti tolerisan u Srbiji.

Današnja policijska akcija izvedena je u Beogradu, Pančevu, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Šapcu, Valjevu, Smederevu, Boru, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Čačku, Jagodini, Zaječaru, Pirotu, Leskovcu i Vranju.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je rekao da još nisu stigli svi podaci bezbednosnih službi policije.

„Ne bih govorio dok ne stigne procena onih koji se time bave profesionalno“, rekao je Stefanović.

Ministar je na konferenciji za novinare rekao i da su do sada pristigle tri ili četiri kandidature za direktora policije, te da će tačan broj prijavljenih kandidata biti poznat do petka.

„BRZO REŠITI NAPAD NA MLADE VATERPOLISTE“
Ministar Stefanović je rekao da zaista želi da veruje da će nakon izbora u Hrvatskoj biti stvoreni uslovi za početak pregovora Beograda i Zagreba o svim otvorenim pitanjima, koji, kako je rekao, za Srbiju nisu ni malo laki ni naivni.

Rekao je da poseduje fotografiju o napadu na mlade vaterpoliste Partizana u Zagrebu na kojoj se vidi da su napadači bakljom opekli jedno dete i da ne stoje priče kako su napadači samo zastrašivali decu.

„Očekujem brzu reakciju hrvatske policije i zato neću više da komentarišem. Pustiću ih da nas oni uvere u dobre namere. To, na kraju krajeva, može da bude dobar potez, da vidimo koliko će brzo da se reši situacija i sa napadom na tu decu“, rekao je Stefanović.

STEFANOVIĆ: FORMIRAĆEMO MULTIDISCIPLINARNE TIMOVE
Ministar Stefanović je najavio da će Vlada formirati posebne, multidisciplinarne timove, koji će se fokusirati na ostvarivanje prioritetnih ciljeva vlade, ali da tek treba da se odluči na koji način će biti organizovani.

Stefanović je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, rekao da su ministarstva međusobno sarađivala i u prethodnom periodu, kako u oblastima ljudskih prava, tako i kada je reč o bezbednosti, borbi protiv korupcije i kriminala.

Dodao je da u narednom periodu očekuje intenzivniju saradnju i sa onim ministarstvima koja nisu bila direktno u vezi sa borbom protiv korupcije i kriminala, ili za obaveštajni rad koji je u vezi sa zaštitom teritorije Srbije.

Izvor RTS, 13. septembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u